23.4.2018

Varuboden-Osla har redan betalat totalt 2 miljoner euro till personalfonden

Varuboden grundade personalfonden år 2003 och eftersom det här belöningssystemet visade sig fungera bra beslöt handelslaget sig för att fortsätta med fonden även efter att Varuboden och Osla fusionerades. Nu har VBO redan betalat totalt 2 miljoner euro till fonden! Alla handelslagets anställda får ta del av fonden efter att arbetsförhållandet varat i fem månader. Det egna saldot i fonden samlas enligt mängden arbetstimmar man jobbat – jämlikt, oberoende av vilken position eller lön man har.

 • Jämlikt. Personalfonden belönar alla arbetstagare oavsett position. Totalt har handelslaget betalat in redan 2 miljoner euro i fonden!

Personalfonden en fantastisk förmån

 • I år fyller Varuboden-Oslas personalfond 15 år.
 • Totalt har handelslaget betalat in närmare 2 miljoner euro i fonden.  
 • Under de senaste åren har 100 000–200 000 euro betalats in i fonden varje år.
 • Hur mycket man själv har i fonden kan man kolla i brevet som skickas ut varje höst (hem per post eller till NetPosti).
 • Av summan man har på fonden kan man lyfta 15 procent, eller så kan man lämna pengarna i fonden där de samlar ränta och växer.

VBO har otaliga personalförmåner – här ett urval

 • Köpförmån på S-gruppen: visste du till exempel att personalen får -25% rabatt på S-gruppens restauranger och upp till -20% på bruksvaror i S-gruppens affärer?
 • Täckande olycksfallsförsäkring för fritiden.
 • S-Bankens personalförmåner, till exempel ett förmånligare S-Lån.
 • Möjlighet till snabbelöning antingen i form av pengar eller semester.
 • Utvidgad företagshälsovård samt motions-, kultur- och lunchförmåner.

Badrumsrenovering, räkningar och vardagsutgifter. Personalfonden har varit en välkommen hjälp i många situationer. Alla arbetstagare på Varuboden-Osla får ta del av fonden då anställningen varat i 5 månader. Det här betyder att de då börjar samla andelar i fonden enligt den mängd arbetstimmar de jobbat, förutsatta att handelslaget uppnått ett visst ekonomiskt resultat. Med andra ord så belönas personalen genom att betala in en pott i personalfonden då det går bra för företaget.

- Saldo samlas jämlikt enligt mängden timmar du arbetat, oberoende om du jobbar deltid eller heltid, eller om du jobbar som chef eller du precis inlett din arbetskarriär, berättar personalfondens ordförande och en av fondens grundare Kjell Olenius.

Beslutet om huruvida det betalas in pengar i fonden för ett visst år eller inte fattas i början på följande år av handelslagets fullmäktige då man vet om de på förhand fastställda ekonomiska resultaten uppnåtts eller inte. Till exempel fattades beslutet för år 2017 i slutet av mars i år. Eftersom handelslaget uppnådde de ekonomiska målen, bestämde fullmäktige att personalen belönas genom att betala in 200 000 euro i fonden. Över årens lopp har handelslaget betalat sammanlagt 2 miljoner euro i fonden.

Redan 15 år av jämlik belöning

Personalfonden grundades år 2003.

- Tanken var att skapa ett så rättvist belöningssystem som möjligt som belönar alla jämlikt. På den tiden var personalfonder rätt så ovanliga och lagen var ganska strikt på den fronten. I dag har lagen blivit mer flexibel och det är lättare för företag att belöna sin personal via en fond, berättar Olenius.

Hur mycket pengar man har på fonden framgår ur brevet som skickas åt de anställda varje höst. Ur brevet framgår också hur mycket av den summan man kan lyfta.

- Av summan i fonden kan man lyfta högst 15 procent åt gången. Av den andelen kan man lyfta 20 procent skattefritt och resten av andelen beskattas på samma sätt som lönen. Ett smart val kan också vara att lämna pengarna i fonden där man får ränta på dem och summan växer sig allt större, tipsar Olenius.

Då arbetstagare säger upp sig eller till exempel pensioneras får de lyfta sin andel i september följande år.