30.3.2018

Sommarens örtträdgård - så här lyckas du!

Äntligen har våren anlänt och det har blivit dags att planera sommarens planteringar. Vad lönar det sig att tänka på då man planerar sommarens örtträdgård? Vad finns det för nyheter den här säsongen? S-Gardens butikschef Marlena Grönqvist ger sina bästa tips.

Från frö eller planta? Många örter gror bra och är lätta att driva upp från frö. Att driva upp från frö är ett förmånligt sätt att odla många örter på och det lyckas till och med på fönsterbrädet. En del örter är däremot gror väldigt sakta och växer till en början långsamt. Dessa lönar det sig att skaffa som färdig planta. Om du vill ha skörd snabbt eller du är sent ute lönar det sig alltid att skaffa en färdig planta. Då har odlaren gjort förarbetet för dig och du kommer snabbt åt att njuta av skörden. Örter som är lätta och snabba att driva upp från frö är bland annat basilika, citronmeliss och dill. Exempel på örter som gror och växer långsamt är rosmarin, lavendel, persilja, mynta och timjam.

Tre lättodlade örter för nybörjarens örtträdgård

  1. Citronmeliss: Lätt att odla från frö eller köpa färdig som planta. Citronmeliss kan användas i te, som dekoration på efterrätter och för att krydda dricksvatten.
  2. Mynta: Mynta växer till en början långsamt och det lönar sig därför att skaffa den som färdig planta. Då den väl kommit i gång växer den kraftigt och är lättskött. Mynta kan användas för att krydda mat och dryck. Till exempel ger en stjälk grönmynta och några citronskivor dricksvatten en fräsch smak. Många myntasorter passar också bra i te.
  3. Timjam: Det finns många olika sorters timjam. Traditionella sorter av timjam passar bra till exempel för kryddandet av kötträtter, men den fräscha citrontimjamen och apelsintimjamen passar också bra till fiskrätter. Timjam gror rätt så långsamt och det lönar sig därför att skaffa den som färdig planta. Timjam är örten för den som är lat med vattnandet, den tål inte övervattning.  

Hemmaodlarens tre favoriter

  1. Basilika: basilika hör till örtagårdens absoluta favoriter. Då man odlar basilika är det skäl att minnas att den är väldigt känslig för köld. Basilikan växer sämre så fort temperaturen sjunker under +10 grader. Tvärtom från många andra örter måste basilikan regelbundet gödslas och den tål inte torka just alls. Som bäst gör sig basilikan färsk i sallader eller efterrätter tillsammans med jordgubbar.
  2. Dill: Dill hör ihop med Finlands sommar. Dillen, som går lätt och snabbt att driva upp från frö är den perfekta kompisen till nypotatisen. Som krydda till fiskrätter i det finländska matbordet är den också utan like. Unga dillskott kan användas som sådana och senare på sommaren kan krondillens blommor användas både för att krydda kräftskivans kräftor såväl som till exempel kryddgurkan. Dillen är enkel och säker i växtlandet, men den trivs sämre odlad i kruka.
  3. Rosmarin: Rosmarinen är dekorativ och består delvis av träskaft. Den andas sydeuropeisk stämning. Rosmarin passar i mångahanda rätter, den kan användas både färsk och torkad.

Sommarens tre specialörter

  1. Specialmyntor: Familjen av myntor är väldigt bred. Pröva för att ge smak åt somriga drycker och efterrätter, till exempel jordgubbs- eller chokladmynta. Specialmyntor kommer till butiken i maj,
  2. Lakrits tagetes: Lakrits tagetes är en spännande nyhet i örtbutiken under sommarsäsongen. Den passar till exempel för att krydda drycker.
  3. Ananassalvia: Ananassalvia är en mindre känd invånare i örtträdgården, med en hänförande fruktig doft.  Den här örten, som även lämpar sig väl i te eller efterrätter är, väldigt dekorativ. Också ananassalvian passar bäst köpt som planta och kommer till butiken under maj månad.