12.10.2017

Med äppel och frukt som passion

På Karl-Ers gård på Åland produceras närmare 1 miljon kilo äppel varje år. En del av dessa används till att göra gårdens kanske mest kända varumärke, nämligen äppelsaft på box. Åland är Finlands största äppelproducent. Omkring 70 procent av de inhemska äpplena som säljs i Finland kommer från Åland.

  • Äppel i mängder. Att producera närmare 1 miljon kilogram äppel varje år är hårt arbete, men för Annika och Kristian Karlsson på Karl-Ers är fruktodling en livsstil.

  • Äppeljuice på box. Till Karl-Ers kanske mest kända produkter hör äppeljuice i praktisk box-förpackning. Juicen är helt fri från tillsatser och är ren och naturlig. Den har också blivit en riktig hit särskilt bland barnfamiljer.

  • Tvättdags. På hösten är det fullt upp hos äppelproducenten Karl-Ers. Mängder av äpplen ska tvättas och sorteras efter vikt och storlek på det löpande bandet och därefter packas ner i fruktlådor.

Under hösten är det bråda tider för äppelodlaren. Hundratusentals fruktträd ska skördas, äpplen ska tvättas och lagras. Doften i dessa hallar hänför vilken äppelentusiast som helst: färska, saftiga äpplen i mängder redo att packas iväg till butiken och slutligen hitta hem till kunderna. Hos äppelproducenten Karl-Ers på Åland är det full rulle från vintern då äppelträden beskärs, genom våren då det planteras nytt, in på sen höst, då de sista äpplena plockas och lagras.

- Så gäller det att hela tiden hålla koll på trender också för det sker skarpa förändringar hela tiden. Då vi har röda äpplen vill kunderna ha gröna och tvärtom, skrattar Kristian Karlsson.

Tillsammans med frun Annika Karlsson har han odlat frukter i över 20 år, och är fruktodlare i tredje generation. Annika å sin sida, representerar redan den trettonde generationen av odlare på Gården Karl-Ers. Gården i Tjudö på Åland har funnits sedan 1600-talet. Fruktodling är för paret mer än ett yrke, det är en livsstil som alltid varit en del av deras familjer.

Hela Finland gillar åländska äpplen

Utöver äpplen, som Karl-Ers är mest känd för odlas även päron och jordgubbar. På fastlandet har Karl-Ers äppeljuice, som säljs i praktiska boxar, blivit en hit.

- Saften är god och naturligt sötare än andra äppeljuicesorter. Den produceras av alla olika äppelsorter som växer på gården och därför kan smaken variera lite beroende på säsong. Saften är helt fri från tillsatser och är ren och naturlig. Den är väldigt populär till exempel bland barnfamiljer, berättar Kristian Karlsson.

Omkring 70 procent av alla äpplen som säljs i Finland kommer från Åland. Karl-Ers producerar närmare 1 miljon kilo frukt varje år.

- Vi har omkring 100 000 äppelträd och cirka 8 000 päronträd. Då de blommar på våren är det otroligt vackert.

Åländska och inhemska äpplen överlag är trygga val för den som är mån om att äpplet ska vara helt naturligt producerat.

- I Finland får man till exempel inte efterbehandla äpplen, vilket är mer regel än undantag i andra länder. Det är just renheten vi kan konkurrera med. Här växer äpplena i den rena skärgårdsluften, de bevattnas med fräscht vatten från våra insjöar och vi använder miljövänliga och naturliga bekämpningsmetoder, säger Annika Karlsson.

Äpplena lagras i syrefria lager som gör det möjligt att sälja äpplen av bra kvalitet ända fram till februari-mars.

- Våra äppel kan man äta tryggt med skalet på, säger Kristian.