23.4.2018

Varuboden-Osla on maksanut henkilöstörahastoon jo yhteensä 2 miljoona euroa

Varuboden perusti henkilöstörahaston vuonna 2003 ja toimivaa palkitsemismuotoa päätettiin jatkaa myös Varubodenin ja Oslan fuusioiduttua. Nyt rahastoon on maksettu jo yhteensä 2 miljoonaa euroa! Jokainen osuuskaupan työntekijä pääsee viiden kuukauden työsuhteen jälkeen osalliseksi rahastoon. Saldoa rahastoon kertyy tehtyjen työtuntien mukaan tasapuolisesti riippumatta asemasta tai palkasta.

 • Tasapuolista. Henkilöstörahasto palkitsee kaikkia työntekijöitä riippumatta asemasta. Yhteensä rahastoon on maksettu jo 2 miljoonaa euroa!

Henkilöstörahasto on mahtava etu

 • Varuboden-Oslan henkilöstörahasto täyttää tänä vuonna 15 vuotta.
 • Yhteensä osuuskauppa on maksanut lähes 2 miljoonaa euroa rahastoon.
 • Rahastoon on maksettu viimeisten vuosien aikana 100 000 – 200 000 euroa joka vuosi.
 • Oman osuutesi voit tarkistaa syksyn kirjeestä (lähetetty joko kotiosoitteeseen tai NetPostiisi)
 • Rahastossa olevasta summasta voit nostaa 15 prosenttia, tai voit jättää summan kasvattamaan korkoa.

VBO:lla lukuisia henkilöstöetuja – tässä poiminta

 • Ostoetu S-ryhmästä: tiesitkö esimerkiksi, että henkilökunta saa -25% alennusta S-ryhmän ravintoloista ja jopa -20% käyttötavaroista S-ryhmän liikkeistä?
 • Kattava vapaa-ajan tapaturmavakuutus.
 • S-Pankin tarjoamat henkilöstöedut, esimerkiksi edullisempi S-Laina.
 • Mahdollisuus pikapalkitsemiseen rahan tai loman muodossa.
 • Laajennettu työterveyshuolto sekä liikunta-, kulttuuri- ja lounasetu.

Kylpyhuoneremontti, laskujen maksaminen ja arjen kulut. Henkilöstörahastosta on ollut hyötyä moneen menoon. Jokainen osuuskauppa Varuboden-Oslan työntekijä pääsee 5 kuukauden työsuhteen jälkeen osalliseksi rahastoon. Tämä tarkoittaa, että hänelle kertyy tehtyjen työtuntien mukaan tietty summa, mikäli osuuskauppa pääsee asetettuihin taloudellisiin tavoitteisiin. Toisin sanoen, jos osuuskaupalla menee tarpeeksi hyvin, työntekijöitä palkitaan maksamalla potti henkilöstörahastoon.

- Saldoa kertyy tasapuolisesti tehtyjen tuntien mukaan riippumatta siitä, onko työntekijä osa-aikainen vai koko-aikainen, onko hän esimies vai aloitteleva työntekijä, kertoo henkilöstörahaston puheenjohtaja, sekä yksi rahaston perustajista Kjell Olenius.

Lopullinen päätös siitä maksetaanko tietyn vuoden osalta rahastoon rahaa vai ei, sekä kuinka iso summa maksetaan, tehdään aina osuuskaupan edustajistossa seuraavan vuoden puolella, kun tiedetään, onko osuuskauppa päässyt asetettuihin tavoitteisiin.  Esimerkiksi vuoden 2017 osalta päätös maksusta tehtiin tämän vuoden maaliskuun loppupuolella. Koska tavoitteisiin päästiin, osuuskauppa päätti palkita henkilöstöään maksamalla 200 000 euroa rahastoon. Vuosien varrella osuuskauppa on maksanut yhteensä lähes 2 miljoonaa euroa rahastoon.

Tasapuolista palkitsemista jo 15 vuotta

Henkilöstörahasto perustettiin vuonna 2003.

- Ajatuksena oli luoda oikeudenmukainen palkitsemisjärjestelmä, joka palkitsisi kaikkia tasavertaisesti. Siihen aikaan henkilöstörahasto oli aika harvinainen juttu ja laki oli melko ankara sen suhteen. Nykyään laki on muuttunut joustavammaksi ja yritysten onkin helpompi palkita henkilöstöään rahaston kautta, kertoo Olenius.

Paljonko rahaa rahastoon on kertynyt, selviää kirjeestä, joka lähetetään vuosittain työntekijöille syksyllä. Samasta kirjeestä selviää myös, paljonko tästä summasta on nostettavissa.

- Rahastossa olevasta summasta voi nostaa kerralla korkeintaan 15 prosenttia. Ja siitä osuudesta 20 prosenttia saa nostaa verovapaasti, ylimenevä osuus verotetaan palkkatulon tavoin. Fiksu vaihtoehto voi myös olla jättää rahat rahastoon kasvattamaan korkoa, neuvoo Olenius.

Työntekijän irtisanoutuessa, tai vaikkapa eläkkeelle siirtyessä, hän saa nostaa osuutensa seuraavan vuoden puolella syyskuussa.