30.3.2018

Kesän yrttitarha - näillä neuvoilla onnistut!

Kevät on vihdoin täällä ja on korkea aika suunnitella kesän istutuksia. Mitä kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee kesän yrttitarhaa? Entä mitä uutuuksia on tänä vuonna markkinoilla? S-Gardenin myymäläpäällikkö Marlena Grönqvist antaa parhaat vinkkinsä.

Siemenestä tai taimesta? Moni yrtti itää hyvin ja on helppo kasvattaa siemenestä. Siemenlisäys on halpa tapa kasvattaa monia yrttejä ja se onnistuu jopa ikkunalaudalla. Osa kuitenkin itää hitaasti tai kasvu on alussa hidasta. Nämä kannattaa usein hankkia valmiina taimena. Jos haluat satoa nopeasti tai olet myöhään liikkeellä, kannattaa aina valita valmis taimi. Silloin viljelijä on tehnyt alkutyön puolestasi ja pääset nopeasti nauttimaan sadosta. Helposti ja nopeasti siemestä itäviä yrttejä on muun muassa basilikat, sitruunamelissa ja tilli. Hittasti itäviä tai taimettuvia taas ovat esimerkiksi rosmariini, laventeli, persilja, minttu ja timjami.

Aloittelijan yrttitarhan kolme helppoa

  1. Sitruunamelissa: helppo lisätä siemenestä tai ostaa valmiina taimena. Sitruunamelissaa voi käyttää teessä, jälkiruokien koristeluun ja juomaveden maustamiseen.
  2. Mintut: alussa hidas minttu kannattaa ostaa valmiina taimena. Alkuun päästyään se on voimakaskasvuinen ja helppo hoitaa. Minttua voit käyttää ruokien ja juomien maustamiseen. Esimerkiksi vihermintunoksa ja muutama sitruunaviipale antavat juomavedelle raikkaan maun. Monet mintut sopivat myös erinomaisesti teeksi.
  3. Timjamit: timjamilajikkeita on saatavana monia erilaisia. Perinteisesti timjami sopii hyvin liharuokien maustamiseen, mutta raikas sitruunatimjami ja appelsiinitimjami sopivat myös kalaruokiin. Timjami itää melko hitaasti ja kannattaa siksi ostaa taimena. Timjami on laiskan kastelijan yrtti, joka kärsii liikakastelusta.

Kotipuutarhurin kolme kestosuosikkia

  1. Basilika: basilikat ovat yrttitarhan ehdottomia kestosuosikkeja. Basilikaa viljellessä on syytä huomioida, että kasvi on erityisen arka kylmälle. Basilikan kasvu kärsii jo silloin kun lämpötila menee alle +10 astetta. Toisin kuin monet muut yrtit, basilika pitää säännöllisestä lannoituksesta eikä siedä juuri kuivumista. Parhaimmillaan aromaattinen basilika on tuoreena salaateissa tai jälkiruuassa mansikan kaverina.
  2. Tilli: Tilli kuuluu Suomen kesään. Helposti ja nopeasti siemenestä kasvatettava tilli on ehdoton kaveri uudelle perunalle. Se on myös vertaansa vailla kalaruokien mausteena suomalaisessa ruokapöydässä. Nuoret tilliversot käytetään sellaisenaan ja myöhemmin kesällä kruunutillin kukinnoilla maustetaan paitsi rapukestien ravut myös esim. maustekurkut.  Tilli on helppo ja varma kasvimaassa, mutta se viihtyy heikommin ruukkuviljelyssä.
  3. Rosmariini: Koristeellinen, osittain puuvartinen rosmariini henkii Etelä-Euroopan tunnelmaa. Rosmariini sopii monenlaisiin ruokiin. Rosmariinia voi käyttää sekä tuoreena, että kuivattuna.

Kesän kolme erikoisuutta

  1. Erikoismintut: Minttujen perhe on erittäin laaja. Kokeile kesäisiin juomiin ja jälkiruokiin, vaikka mansikka- tai suklaaminttua. Erikoismintut saapuvat myymälään toukokuussa.
  2. Lakritsitagetes: Lakritsitagetes on jännittävä uutuus kesäkauden yrttikaupassa.  Se soveltuu esimerkiksi juomien maustamiseen.
  3. Ananassalvia: Ananassalvia on yrttitarhan vähemmän tunnettu asukki, jonka tuoksu on huumaavan hedelmäinen. Teeksi ja jälkiruokien mausteeksi sopiva yrtti on myös erittäin koristeellinen. Myös ananassalviaa on parhaiten saatavana taimena ja saapuu myymälään toukokuun aikana.