9.6.2017

Paikalliset tuotteet eturivissä

Satakunta on yksi Suomen tärkeimmistä ruoantuotanto- ja elintarviketeollisuuden alueista. Lähiruoalla onkin meillä aivan erityinen asema.

– Omistajamme arvostavat kotimaisuutta ja ruoan alkuperätietoa. Ruokamyynnistämme 80 prosenttia tulee kotimaisista tuotteista, ja lähiruoan, joka tarkoittaa maakunnan alueella tuotettua ja/tai jalostettua ruokaa, osuus on noin 20 prosenttia. Euroina tämä on lähemmäs 35 miljoonaa. Se on suuri summa satakuntalaisille yrittäjille, toimialajohtaja Jussi Kaartinen toteaa.

Toimitusjohtaja Harri Tuomi kertoo, että Satakunnan Osuuskauppa on ollut lähiruokatarjonnassa edelläkävijä koko maassa.
– Lähiruoan suosiminen on meille pitkäjänteistä toimintaa, ei hypetystä. Tämä on mahdollista, kun elämme täällä Satakunnassa keskellä suomalaisen ruoantuotannon runsaudensarvea.

Sesongit maistuvat

Satakunnan Osuuskaupan valikoimissa on pysyvästi noin sadan lähiruokatoimittajan tuotteita: leipää ja leivonnaisia, perunaa, vihanneksia, kananmunia, marjoja, hilloja, lihaa, leikkeleitä ja muita lihajalosteita. Valikoimat elävät myös sesonkien mukaan. Kesällä on tarjolla makoisaa mansikkaa, syksyllä tiskit notkuvat sadonkorjuun hedelmistä.

Ruoan valintakriteereissä korostuu yhä useamman se missä ja miten ruoka on tuotettu. Laatu, luonnollisuus, terveellisyys ja paikallisuus ovat vahvistuvia trendejä.
– Toiminta oman maakunnan ihmisten ja elinkeinojen hyväksi on tärkeä osa osuuskaupan yhteiskunnallista vastuuta, toteaa Maarit Hollmén, osuuskaupan hallintoneuvoston varapuheenjohtaja. Siviilissä hän toimii järjestöagrologina MTK-Satakunnassa.

Vielä joitakin vuosia sitten lähiruokaa pidettiin ns. tiedostavien kuluttajien viherpiipertelynä. Toista on tänään, kun merkittävä osa asiakkaista suosii lähellä tuotettuja ja jalostettuja elintarvikkeita.
– Rohkaisen tuottajia tarjoamaan lisää lähiruokatuotteita osuuskaupalle myyntiin otettavaksi. Vaikka tuotantomäärät olisivat pieniäkin, osuuskauppa on joustava ja voi myydä tuotteita vaikkapa vain yhdessä myymälässään, hallituksen jäsenenä toimiva Tuula Setälä tietää.

Ruoka synnyttää muistoja

Myös ravintolapuolella lähiruoka on kova juttu.
– Hotellin aamiaisravintolana ja tilausravintolana toimiva ravintola Satakunta on jo pitkään panostanut lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Myymme lähituottajien tuotteita myös kotiin mukaan otettavaksi, toimialajohtaja Pekka Kakko kertoo ja lisää, että myös ABC-liikennemyymälöissä lähiruoka näkyy niin ravintoloissa kuin markettien hyllyillä.

– Joskus väitetään, ettei Suomessa ole ruokakulttuuria, mutta täällä Satakunnassa tiedämme hyvin, ettei tämä pidä paikkaansa. Satakunnan Osuuskauppa on yhdessä muiden osuuskauppojen kanssa mukana keräämässä suomalaisten ruokamuistoja. Tarinoista syntyy yhteistyössä Marttaliiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa Ruokakalevala sopivasti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna, viestintäpäällikkö Leena Mettälä kertoo.

Juttu pohjautuu Kimmo Salon ja Pälvi Salon kirjoittamaan Satakunnan Osuuskaupan juhlakirjaan Hyvä satakuntalainen.