Osuuskaupat

S-ryhmään kuuluu 20 alueosuuskauppaa ja 8 paikallisosuuskauppaa. Alueosuuskaupparakenne muodostui 80-luvulla, jolloin pienempiä paikallisesti toimiviaosuuskauppoja yhdistyi yhdeksi suuremmaksi alueosuuskaupaksi. Osuuskaupat ovat itsenäisiä yrityksiä, joilla on oma hallinto.

Osuuskaupat tuottavat palveluja jäsenilleen eli asiakasomistajilleen. S-ryhmässä liiketoimintaa hoitavat pääasiassa osuuskaupat. Osuuskauppojen verkosto kattaa koko Suomen. Osuuskaupat ovat merkittäviä paikallisia työllistäjiä ja niiden paikalliset tavara- ja palveluostot ovat alueellisesti merkittäviä.

Paikallisosuuskaupat

Paikallisosuuskaupat ovat alueellisesti toimivia, pienempiä osuuskauppoja, jotka alueosuuskauppojen lisäksi kuuluvat S-ryhmään. Tällaisia pienempiä paikallisosuuskauppoja on nykyisin 8, joista Lappajärven Osuuskauppa on mukana valtakunnallisessa asiakasomistajajärjestelmässä. Paikallisosuuskaupat ovat alueosuuskauppojen tavoin itsenäisiä yrityksiä ja niillä on oma hallinto.

Bergö Andelshandel
Brändö Andelshandel
Haapasaaren Osuuskauppa
Kumlinge Andelshandel
Lappajärven Osuuskauppa
Petsmo Handelslag
Småbönders Handelslag
Sottunga Andelshandel

Alueosuuskaupat

AlueosuuskaupatAlueosuuskaupparakenne syntyi 1980-luvulla, kun monta pienempää alueellisesti toimivaa osuuskauppaa yhdistyi yhdeksi suuremmaksi osuuskaupaksi, alueosuuskaupaksi. Alueosuuskauppoja on S-ryhmässä nykyisin 20.

Alueosuuskaupat tuottavat asiakasomistajilleen etuja ja palveluita pääsääntöisesti valtakunnallisiin ketjuihin kuuluvissa toimipaikoissaan omilla toimialueillaan.

Osuuskauppayritykset ovat samanaikaisesti liikeyrityksiä ja jäsentensä yhteisöjä. Osuustoiminnallisuus merkitseekin S-ryhmässä ennen kaikkea asiakasomistajalähtöistä liiketoimintaa, joka on lähellä tavallista ihmistä. Toiminnan alueellisuus ja suomalaisuus merkitsevät mm. sitä, että liiketoiminnasta vastaavat alueosuuskaupat. S-ryhmää ei myöskään voida myydä ulkomaiseen omistukseen, vaikka se on samaan aikaan kansainvälinen monin eri tavoin.

S-ryhmän alueosuuskaupat

 

Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Lappeenranta
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Seinäjoki
Helsingin Osuuskauppa Elanto, Helsinki
Jukolan Osuuskauppa, Nurmes
Osuuskauppa Keskimaa, Jyväskylä
Koillismaan Osuuskauppa, Kuusamo
Kymen Seudun Osuuskauppa, Hamina
Osuuskauppa Arina, Oulu
Osuuskauppa Hämeenmaa, Lahti
Osuuskauppa Keula, Rauma
Osuuskauppa KPO, Kokkola
Osuuskauppa Maakunta, Kajaani
Osuuskauppa PeeÄssä, Kuopio
Osuuskauppa Suur-Savo, Mikkeli
Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag, Kirkkonummi
Pirkanmaan Osuuskauppa, Tampere
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Joensuu
Satakunnan Osuuskauppa, Pori
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, Salo

Turun Osuuskauppa, Turku