Suuri ruokakeskustelu visioi tulevaa

Mitä lautasella on tulevaisuudessa ja millaisia ruokainnovaatioita näemme jatkossa? S-ryhmän Suuri ruokakeskustelu kokosi toukokuussa 2016 Finlandia-taloon lähes 300 ruoka-alan toimijaa tuulettamaan ajatuksiaan ja visioimaan ruokaketjun tulevaisuutta.

Tilaisuuden avainpuhujana kuultiin brittiläistä tulevaisuuden tutkijaa James Wallmania, joka painotti puheenvuorossaan ennakoinnin merkitystä ruoka-alan toimijoille.

– Yritysten on seurattava innovaattoreita ja ihmisiä, jotka omaksuvat trendit heti niiden rantauduttua. On vaarallista ajatella, että meidän bisneksemme nyt vain on hidasta, jos haluaa olla tulevaisuuden toimija.

Mitkä sitten ovat tulevaisuuden ruokatrendejä? James Wallmanin mukaan valinnoissamme korostuvat kasvikset ja terveellisyys. Älyteknologia puolestaan ohjaa valintojamme entistä enemmän.

– Jo nyt pystymme skannaamaan älylaitteilla ruuan ravintoarvot. Tulevaisuudessa voimme entistä paremmin valita ruokaa, joka on hyväksi juuri meille, hän toteaa.

Teknologian rinnalle ihmiset kaipaavat käsillä tekemistä. Ruoanlaiton suosio kasvaa, mutta sitä sävytetään elämyksillä. Lautaselle katetaan uuden maailman makuja etenkin pop-up-ravintoloista.

Wallman ennustaa myös ympäristöajattelun vahvistuvan.

– Jätteen vähentäminen onkin yksi tulevaisuuden vahvoista ruokatrendeistä.

Tutkijan ennusteet toteutuvat jo monin tavoin suomalaisessa innovaatiossa nyhtökaurassa – terveellisessä, ekologisessa kasvisruuassa. Vastaavia tuotteita voidaan siis odottaa markkinoille lisää.

Suuri ruokakeskustelu sai jatkoa jo keväällä 2017 teemalla Maailman kekseliäin ruokamaa. S-ryhmä jatkaa ruoka-alan keskustelujen avaajana myös tulevaisuudessa.

Kuva: Anssi Vuohelainen

S-ryhmän vuosikatsaus CSS