S-ryhmä sai kiitosta palmuöljyn vastuullisuudesta

SOK sai ympäristöjärjestö WWF:n vuoden 2016 palmuöljypisteytyksessä täydet yhdeksän pistettä, ja siten se arvioitiin oman toimialansa suunnannäyttäjäksi. Kestävästi tuotetun palmuöljyn käyttöä onkin S-ryhmässä järjestelmällisesti lisätty.

– WWF:n palmuöljypisteytys on tärkeä ulkopuolinen arvio siitä, miten hyvin yritykset huomioivat palmuöljyyn liittyvät vastuullisuuskysymykset toiminnassaan. On hienoa nähdä, että työmme on tuottanut tulosta, SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen toteaa.

Palmuöljyä käytetään esimerkiksi margariineissa, nuudeleissa, pussikeitoissa ja pakastetaikinoissa sekä ravintoloissa syväpaistoöljynä. Valtaosa palmuöljystä tuotetaan Kaakkois-Aasiassa. Siellä plantaasien omistussuhteista voi joissakin tapauksissa syntyä ristiriitoja ja niiden raivaaminen saattaa aiheuttaa metsäkatoa ja heikentää samalla paikallisen väestön ja uhanalaisten lajien elinmahdollisuuksia.

Palmuöljyn sertifiointijärjestelmien avulla yritykset ja sidosryhmät pyrkivät yhdessä edistämään vastuullisesti tuotetun palmuöljyn käyttöä. S-ryhmän Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotteissa sekä ravintoloiden syväpaistoöljyssä käytetystä palmuöljystä 99 prosenttia oli sertifioitua vuonna 2016. Tästä noin 70 prosenttia oli fyysisesti sertifioitua eli jäljitettävää tai erilliskäsiteltyä.

– Jos tuotteessa on palmuöljyä, haluamme sen olevan vastuullisesti tuotettua. Tavoitteenamme onkin, että vuonna 2021 S-ryhmän omien merkkien tuotteissa ja ravintoloiden syväpaistoöljyssä käytetään vain fyysisesti sertifioitua palmuöljyä, Rankinen kertoo.

SOK on ollut kestävään palmuöljyn tuotantoon tähtäävän yhdistyksen Roundtable on Sustainable Palm Oilin (RSPO) jäsen vuodesta 2011. RSPO:n kriteerit edellyttävät palmuöljyviljelmiltä muun muassa luonnon monimuotoisuuden suojelua ja tuotannon kehittämistä eettisin ja ekologisin kriteerein paremmaksi.

Kuva: WWF

 

S-ryhmän vuosikatsaus CSS