Punalaput vähentävät hävikkiä

HOK-Elannossa on jo pitkään vähennetty määrätietoisesti jätteeksi päätyvien elintarvikkeiden määrää. Vuodesta 2012 hävikki onkin pienentynyt 30 prosentilla. Yhtenä keinona hävikin hallinnassa on ollut punalaputus, jolla alennetaan tuotteiden hintaa parasta ennen -päiväyksen tai viimeisen käyttöpäivän lähestyessä. Punaiset −30 % -alennustarrat ovat olleet käytössä kaikissa ketjuissa.

HOK-Elannon Alepoissa aloitettiin kesällä 2015 kokeilu, jossa 30 prosentin alennuksella merkityistä tuotteista on saanut tupla-alennuksen, −60 %, kahden viimeisen aukiolotunnin ajan eli kello 21–23. Tupla-alennus laajeni HOK-Elannon Prismoihin vuoden 2016 helmikuussa ja S-marketteihin lokakuussa.

− Se on ekologista ja meidän kannaltamme myös taloudellisesti perusteltua. Samalla se antaa asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä edullisia löytöjä ja säästää ruokalaskussa, HOK-Elannon Prisma-ketjun johtaja Lassi Juntunen toteaa.

Asiakkailta tupla-alennuksesta on tullut pääasiassa myönteistä palautetta.

− Joissain myymälöissä on jopa jonoa, kun laputetut tuotteet tulevat myyntiin, HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki kertoo.

Käytäntö on parantanut laputettujen tuotteiden kiertoa, ja hävikin pienentymisen ansiosta myös jätehuoltokustannukset ovat laskeneet.

− Esimerkiksi Alepa-ketjussa jätekustannukset pienentyivät vuoden aikana 25−30 prosenttia, ja joissain yksittäisissä myymälöissä peräti 45 prosenttia, Kattilamäki kuvailee.

HOK-Elannon ruokamyynnistä päätyy hävikkiin tällä hetkellä noin prosentin verran. Soveltuvat elintarvikkeet ohjataan ruoka-apuun ja loput bioetanolin, biokaasun ja rehun tuotantoon.

Kuva: Lauri Mannermaa

S-ryhmän vuosikatsaus CSS