Keran alueesta kehitetään kestävää kaupunginosaa

S-ryhmän logistiikkakeskuksen toiminta siirtyy vaiheittain Espoon Kerasta Sipooseen, ja vapautuva Keran alue halutaan uudistaa asuinalueeksi kiertotalouden hengessä. Siksi S-ryhmä haastoi syksyllä 2015 ideanikkarit visioimaan uudistuvaa aluetta Kera Challenge -kilpailulla.

Kilpailun tarkoituksena oli ideoida aluetta sen kehittämisen eri vaiheissa vision toteutumiseen saakka. Logistiikkakeskuksen nykyiset rakenteet, alueen teollisuusrakennukset ja niiden materiaalit, on mahdollista kierrättää tulevassa kaupunkirakentamisessa.

– Kilpailu on hyvä esimerkki siitä, että otamme mielellämme erilaisia toimijoita mukaan meille tärkeiden teemojen innovointiin. Haimme erityisesti kiertotalouteen liittyviä ideoita, ja kaikki kilpailuun osallistuneet ehdotukset olivat siltä kannalta loistavia, kertoo kiinteistöjohtaja Pasi Suutari SOK:sta.

Kilpailun voittajaksi valittiin kesäkuussa 2016 Co-Op City -suunnitelma, jonka punaisena lankana on yhteisöllisen ja kestävän kaupunginosan kehittäminen. Suunnitelmassa vanhan logistiikkakeskuksen elinkaarta jatketaan uusilla toiminnoilla alueen kehitysvaiheiden mukaan: heti logistiikkatoimintojen väistyessä alueella voidaan vaikkapa järjestää tapahtumia, urheilla tai viihtyä sisäpuutarhassa. Alue rakentuu kortteli kerrallaan, ja sen sydämiä ovat vihreät julkiset tilat, joiden ympärille kehittyy asumista ja työntekoa yhdistävä alue.

Co-Op City valittiin myös pohjoismaiseen Nordic Built Cities -kilpailuun, jossa se sai toisen palkinnon marraskuussa 2016. Kilpailulla haettiin älykkäitä ja elinvoimaisia kaupunkiratkaisuja kuudelle pohjoismaiselle kohteelle.

− Nordic Built Cities on loistava osoitus siitä, että kaupunkialueita voi ja pitää suunnitella jatkossa uudella tavalla. Keraan suunnitellut kestävät kaupunkiratkaisut ja kiertotalouteen kannustava kaupunginosa ovat mullistavia jopa maailman mittakaavassa, Suutari summaa.

Co-Op City -suunnitelman tekijät ovat B&M Architects, WSP, suunnittelija Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy sekä Forum Virium Helsinki.

S-ryhmän vuosikatsaus CSS