Kalaa ja äyriäisiä kestävistä kalakannoista

S-ryhmän ruokakaupoissa halutaan tarjota kuluttajille vastuullisesti pyydettyä kalaa kestävistä kalakannoista. Siksi S-ryhmä noudattaa kalatuotteidensa hankinnassa kala- ja äyriäislinjausta, joka pohjautuu lajien uhanalaisuusluokitukseen, WWF:n kalaoppaaseen, Marine Conservation Societyn suosituksiin sekä RKTL:n tutkimustietoon.

S-ryhmän kala- ja äyriäislinjaus sekä oma merkki -tonnikalatuotteiden hankintaperiaatteet päivitettiin syksyllä 2016. Oma merkki -tuotteiden valmistajilta edellytetään jatkossa erillisten laji-, alue- ja pyyntitaparajoitusten noudattamisen lisäksi osallistumista International Seafood Sustainability Foundationin (ISSF) toimintaan. Tonnikalaa toimittavien suurten kurenuotta-alusten tulee myös olla rekisteröity ISSF:n Proactive Vessel Register -alustietokantaan.

Tonnikalan ja sen tuotantoketjun vastuullisuuden varmistaminen on tärkeää, sillä osa tonnikalakannoista on ylikalastettuja. Lisäksi tonnikalateollisuutta varjostavat laittoman ja raportoimattoman kalastuksen sekä ihmisoikeusrikkomusten riskit. ISSF:n toiminnassa mukana olevat toimijat ovat sitoutuneet vastuullisiin pyyntimenetelmiin ja kolmannen osapuolen auditointeihin toimintansa varmentamiseksi.

S-ryhmän kalalistassa tonnikalalajikkeet jakautuvat edelleen keltaiselle ja punaiselle listalle. Esimerkiksi uhanalaista sinievätonnikalaa ei hyväksytä valikoimiin. Yleisin tonnikalalaji skipjack sekä valkotonnikala hyväksytään valikoimiin tietyin alue- ja pyyntitaparajoituksin. Lisäksi S-ryhmän oma merkki -säilyketonnikalojen valikoimissa on edelleen MSC-sertifioitu vaihtoehto, jossa pyynnin ja tuotannon vastuullisuus on varmennettu.

Entistä tiukemman kalalinjauksen lisäksi S-ryhmän ruokakaupat kasvattivat MSC-sertifioitujen tuotteiden valikoimaansa vuonna 2016 reippaasti. Vuoden lopussa valikoimissa oli jo 86 MSC-sertifioitua tuotetta, kun niitä vuonna 2015 oli 53. MSC-sertifioitujen tuotteiden osuus kasvoi kala- ja äyriäispakasteiden valikoimassa edellisvuoden 25 prosentista 54 prosenttiin.

Kuva: 123RF / Ramon Grosso Dolarea

S-ryhmän vuosikatsaus CSS