Sale Kiihtelysvaara luopui öljylämmityksestä

Sale Kiihtelysvaarassa siirryttiin öljylämmityksestä vesi-ilmalämpöpumppuun syys-lokakuussa 2015. Samalla uusittiin myös myymälän kylmäkalusteet, valaistus ja ilmanvaihtojärjestelmä. Syksyllä 2016 oli aika summata remontin hyödyt.

Järjestelmien uusiminen pienensi sekä päästöjä että kustannuksia. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Ari Korhonen laskeskelee, että uudistusten ansiosta myymälän energiakustannukset pienenivät yli kolmanneksen. Polttoainekustannuksia jäi pois 9 000 euroa, ja sähkölasku pieneni noin 12 000 eurolla.

− Remontista tuli tietysti kustannuksia, joiden kattamiseen kuluu aikaa. Mutta ympäristö hyötyy, ja vastuullisuusnäkökulmaa tässä nimenomaan olemme hakeneet.

Vesi-ilmalämpöpumpun ohella myymälässä on nyt lämmönlähteenä sähkö, jota tarvitaan tasaamaan kulutushuippuja esimerkiksi silloin, kun ulkolämpötila painuu alle 20 pakkasasteen. Lisäksi myymälässä hyödynnetään kaupan kylmälaitteista saatavaa lauhdelämpöä.

Lämmitystapamuutoksen yhteydessä myymälän loisteputkivalaisimet korvattiin LEDeillä ja kylmäkalusteet vaihdettiin nykyaikaisempiin. Käyttöön otettiin myös hiilidioksidikylmälaitos.

− Hiilidioksidi on ympäristöystävällisempi kylmäaine, jonka mahdolliset vuodot eivät rasita ilmakehää yhtä paljon kuin muut kylmäaineet.

Remontti sujui suunnitellusti, eikä lämmitysjärjestelmän muutos vaatinut lainkaan myymälän sulkemista. Korhonen toteaakin voivansa hyvin suositella öljylämmityksestä luopumista, sillä öljy on helposti korvattavissa ympäristöystävällisemmillä ratkaisuilla.

− Olemme sitoutuneet Öljytön Pohjois-Karjala -hankkeeseen, jossa kannustetaan luopumaan öljylämmityksestä. Meillä PKO:ssa onkin enää kolme öljylämmitteistä kohdetta: yksi ABC ja kaksi market-kiinteistöä. Näistä marketit on suunnitelmissa remontoida jo tämän vuoden puolella ja ABC:kin vuoteen 2020 mennessä, Korhonen kertoo.

S-ryhmän vuosikatsaus CSS