Työtä myös maahanmuuttajille

Suomi on vastaanottanut syksystä 2015 alkaen tuhansia turvapaikanhakijoita. Heidän työllistämisensä on suuri haaste. S-ryhmässä tartuttiin haasteeseen Koto-SIB-hankkeella ja mobiilioppimispalvelu Funzin kanssa lanseeratulla hygieniapassikoulutuksella.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman Koto-SIB-hankkeen tarkoituksena on työllistää nopeasti ainakin 2 000 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa ja säästää samalla yhteiskunnan varoja. SOK sijoitti lokakuussa 2016 avattuun Koto-SIB-rahastoon miljoona euroa. Rahaston varainhankinnasta vastasi varainhoitoyhtiö FIM.

− Kun kotouttaminen ja koulutus kestävät yleensä useita vuosia, Koto-SIB-hankkeessa henkilö saa täsmäkoulutusta ja on työssä parhaassa tapauksessa jo alle puolessa vuodessa. Koulutusaloiksi on valittu aloja, joille ei Suomessa ole tällä hetkellä tarjolla riittävästi työvoimaa, FIMin toimitusjohtaja Teri Heilala kuvailee.

Onnistuessaan hanke tuo valtiolle 28 miljoonan euron säästöt ja sijoittajille kohtuullisen korvauksen.

Suomalainen mobiilioppimispalvelu Funzi ja S-ryhmä julkaisivat marraskuussa 2016 yhteistyössä mobiilin hygieniapassikoulutuksen, jonka avulla myös maahanmuuttajat voivat opiskella hygieniapassikoetta varten ja kerrata taitojaan. Koulutus on tarjolla englanniksi ja suomeksi, ja se on kaikkien halukkaiden käytössä verkossa.

− Haluamme tukea maahanmuuttajien työllistymistä ja tarjoamme siksi heille mahdollisuuden opiskella hygieniapassiopinnot ilmaiseksi, S-ryhmän työmarkkinajohtaja Nina Meincke toteaa.

Suomessa hygieniapassi tarvitaan esimerkiksi ravintoloissa ja kaupan alalla, kun työntekijä käsittelee työssään pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

S-ryhmän vuosikatsaus CSS