S-ryhmä ihmisoikeuspuolustaja Andy Hallin tukena

S-ryhmä on jatkanut yhteistyötä Andy Hallin kanssa myös oikeudenkäynnin jälkeen. Andy Hall ja Lea Rankinen tapasivat maaliskuussa 2017 S-ryhmän järjestämässä Maailman kekseliäin ruokamaa -trendihautomossa, jossa Hall oli puhumassa hankintaketjujen vastuullisuudesta.

S-ryhmä puolusti ihmisoikeusaktivisti Andy Hallia heinäkuussa Thaimaassa Natural Fruitin nostamassa oikeusjutussa. Hall kuitenkin tuomittiin muun muassa ananasmehutehtaan maineen vahingoittamisesta. S-ryhmässä avoimuudesta rankaisemista pidetään huolestuttavana.

Maaliskuussa 2013 Finnwatch julkaisi selvityksen, joka paljasti vakavia epäkohtia ananasmehukonsentraattien tuotanto-oloista Thaimaassa. Selvityksen tulokset johtivat välittömiin toimiin myös Suomessa, sillä kyseisiä mehutiivisteitä käytettiin esimerkiksi S-ryhmän Rainbow-ananasmehussa.

Raportin julkaisusta seurasi, että Natural Fruit nosti useita oikeusjuttuja yhtä raportin keskeisistä tekijää, Andy Hallia, vastaan. SOK:n hankintajohtaja Jari Simolin todisti Hallin puolesta Bangkokissa heinäkuussa.

– Puolustuksen todistajana S-ryhmä halusi tukea kansalaisyhteiskunnan toimintaa. On myös yritysten etu, että kansalaisyhteiskunta toimii. Oikeusprosessin sijaan ongelmia on ensisijaisesti pyrittävä ratkaisemaan avoimuudella ja vuoropuhelulla, SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen toteaa.

Hall todettiin kuitenkin syylliseksi muun muassa Natural Fruitin maineen tahraamiseen. Oikeuden päätös herätti kansainvälisesti suurta huolta Thaimaan ihmisoikeustilanteesta.

– Jatkamme työtä ihmisoikeuksien edistämiseksi. Meille on tärkeää, että kaikki toimijat hankintaketjuissa huomioivat nämä asiat. Eikä avoimuudesta ja epäkohtien esiin tuomisesta saisi missään tapauksessa rangaista, Rankinen painottaa.

Lokakuussa 2016 Lea Rankinen ja Andy Hall vierailivat Euroopan parlamentissa Strasbourgissa keskustelemassa Thaimaan ihmisoikeuskysymyksistä ja Hallin tapauksesta parlamentin istunnossa.

Päätöslauselmassaan Euroopan parlamentti piti Andy Hallille langetettua tuomiota valitettavana ja toi julki huolensa oikeusprosessista sekä sen mahdollisista vaikutuksista ihmisoikeuksien puolustajien vapauteen tehdä työtään. Lisäksi parlamentti antoi tukensa S-ryhmän ponnisteluille Hallin auttamiseksi.

Yhteistyö Andy Hallin kanssa onkin jatkunut edelleen.

− Minua on henkilökohtaisesti koskettanut se laaja tuki, jota olen Suomesta saanut S-ryhmästä, sidosryhmiltä ja suurlähetystöstä. Vaikka oikeuden päätös oli kielteinen, moni ajamamme asia on kuitenkin edennyt, ja yritykset Thaimaassa ovat alkaneet ottaa työntekijöiden oikeudet paremmin huomioon, Hall kertoo.

Kuva: Anssi Vuohelainen

S-ryhmän vuosikatsaus CSS