Kokemuksia ja uratarinoita

Jarkko Elola

Koulutustausta: KTM, Jyväskylän yliopisto
Urapolku: S-Trainee (Osuuskauppa Keskimaa, ABC ja market-toimiala), projektipäällikkö (Sokos-keskus-hanke ja Kodin Terran avausprojekti), Kodin Terra -johtaja, Jyväskylän Sokoksen, Marks&Spencerin ja Kodin Terran johtaja

Kun Jarkko Elola haki S-Traineeksi Keskimaan osuuskauppaan, oli hänellä kokemusta S-ryhmästä ainoastaan asiakkaan roolista. Tämä auttoi häntä havainnoimaan S-ryhmän liiketoimintaa aivan eri tavalla. Vaikka S-ryhmä toimii samoilla liiketoiminnan lainalaisuuksilla kuin kilpailijatkin, S-ryhmän osuustoiminnallinen yritysmuoto antaa mahdollisuuden katsoa asioita ja päätöksentekoa hieman eri näkökulmasta. Se näkökulma koituu aina asiakasomistajan, eikä esimerkiksi osakkeenomistajan, hyödyksi.

"Ajatus siitä, että teen töitä joka päivä meille kaikille – sukulaisille, naapureille, ystäville – on palkitseva", kiteyttää Elola.

S-Traineen aikana Elola pääsi kiertämään laajasti Keskimaan eri toimialoja ja toimipaikkoja. Trainee pääsee yksikössä ainutlaatuiseen positioon: työkaveriksi työntekijöiden seuraan, yksikön päällikön uskotuksi ja vielä ryhmäpäällikön/aluejohtajan tutoroitavaksi. Keskustelut ja oman näkemyksen muodostaminen näiden näkökulmien kautta on parasta mahdollista johtamisoppia.

- Sain heti urani alussa luotua laajan verkoston, jota pystyn edelleen käyttämään hyödykseni nykyisessä tehtävässäni. Ohjelman monipuolisuus ja käytännönläheisyys antoi perspektiiviä. ABC-jakson jälkeen totesin seuraavissa paikoissa, että tämä on kuin leppoisa sunnuntaikävely verrattuna ABC:n tahtiin tehdä töitä, jatkaa Elola.

Onnistumisten kautta uusia haasteita

S-ryhmän laaja-alaisuus antaa mahdollisuuden tehdä monta erilaista uraa saman kaupparyhmän palveluksessa. Aina on uutta opittavaa ja uusia haasteita!

- Olen saanut jokaisessa työtehtävässäni sopivasti vastuuta ja onnistumisten kautta olen saanut uusia haasteita. Viimeisimpänä sain Terran lisäksi vastuulleni Jyväskylän Sokoksen ja Marks&Spencerin, kertoo Elola.

Rautakauppa ja muotikauppa tuntuisivat äkkiseltään olevan aika kaukana toisistaan, mutta palveluelementti on molemmissa aivan toiminnan keskiössä. Oppeja on vietävänä molemmin puolin ja oppien lisäksi myös osaamista.

"Eiköhän me nähdä joulukaupassa muutama rautakaupan ammattilainen myyntitehtävissä Sokoksella", vihjaa Elola.

Viime vuosina voimistunut käyttötavarakaupan murros on pakottanut muuttamaan tekemisen painopistettä ja johtamisotetta. Nämä muutokset pitävät huolen siitä, että jatkuvasti on jotakin kehitettävää ja mielenkiintoisia hankkeita meneillään.

- S-ryhmä on mielestäni ollut mieluummin perinteinen ja tasainen suorittaja kuin moderni edelläkävijä, mutta siinä asetelmassa on aistittavissa nyt muutosta. Tätä trendiä jatkamaan tarvitaan luovia ja innovatiivisia ihmisiä, jotka kehittävät toimintaa ennakkoluulottomasti ja määrätietoisesti tulevaisuuden omistajien tarpeita vastaavaksi, listaa Elola.

Varpu Pöyry

Koulutustausta: Tuotantotalouden DI, Tampereen teknillinen yliopisto
Urapolku: S-Trainee (Osuuskauppa Hämeenmaa, KT-kauppa), tavaratalokaupan esimiestehtävät (Emotion, Sokos, Marks & Spencer), lähialueiden marketkaupan kehittämispäällikkö

Varpu Pöyrylle kipinä kaupanalaan syttyi jo 15-kesäisenä tienaa tonnilaisena hyllytellessä ja etsien kesämökkiläisille tuotteita Kuhmoisten S-marketissa.

"Opiskeluaikana sain kokemusta teollisuudesta, yliopistosta ja tutkimuslaitoksista. Työ oli mukavaa niissäkin, mutta tunne vain vahvistui: haluan päästä vaikuttamaan ihmisten arkeen."

- Kaupan jättiläisistä minua kiinnosti Ässä, koska halusin työnantajan, jonka arvomaailma oli lähellä omaani, kertoo Pöyry.

S-Trainee tuntui Pöyrystä omimmalle väylälle kehittyä kaupan alan moniosaajaksi. Vaikka hakijamäärät tuntuivat musertavilta, päättäväiselle Pöyrylle tie S-Traineeseen meni kuin sadussa.

- Olin Sveitsissä tuolloin töissä ja lensin omakustanteisesti Suomeen kolme kertaa haun eri vaiheisiin. Muistan  tilanteen kun sain soiton Sveitsiin 18.12.2009. Langan toisessa päässä kerrottiin, että minut oli valittu Osuuskauppa Hämeenmaan käyttötavarakaupan traineeksi. Se oli vuoden paras joululahja, muistelee Pöyry.

Traineeohjelma räätälöitiin tarkkaan 15 kuukaudelle, jotta työnkierto ja sitä vuorottelevat valmennusjaksot tukisivat parhaalla mahdollisella tavalla Pöyryn kehittymistä. Puolentoista vuoden aikana Pöyry kiersi Hämeenmaan kaikki toimialat sekä konttorin. Henkilöstö saa häneltä vuolaat kehut.

- Edelleen minua hämmästyttää kuinka helppoa jokaiseen uuteen työyhteisöön oli sujahtaa ja kuinka sitoutunutta henkilökunta on yksiköissään. Osuuskaupan arkea rytmittivät oman traineeryhmän kanssa pidetyt Jollas-jaksot, joilla luennoivat S-ryhmän johtajat. Harva yritys antaa mahdollisuuden tällaiseen vuoropuheluun johdon ja juuri rekrytoitujen välillä, kehuu Pöyry.

- S-Trainee-ohjelmasta ei voi puhua ilman, että tulee sanottua sananen traineeporukasta; yksiä parhaimmista aikuisiällä saaduista ystävistä ja mahtavia sparrikavereita duunijuttuihin, jatkaa Pöyry.

Kaikki alkaa ruohonjuuritasolta

S-Trainee-ajan tärkeimmäksi anniksi Pöyry nimeää ehdottomasti ruohonjuuritason työn ja yksikköavaukset. Ilman yksiköissä tehtävän työn tuntemusta liiketoimintaa on mahdotonta kehittää tai asiakaskokemusta parantaa.

- Olen ollut 5 vuotta tavaratalopuolella esimiestehtävissä, avannut 2 yksikköä (Emotion ja Marks & Spencer) ja alasajanut yhden (Sokos). Viime keväästä lähtien olen työskennellyt Lähialueiden marketkaupan kehityspäällikkönä. Matkustan todella paljon, koska yksikkömme ovat Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Pietarissa. Tällä hetkellä tavoitteeni on kehittyä marketkaupan vahvaksi ammattilaiseksi. Minulle on tärkeää, että työni haastaa minua ja että saan siitä onnistumisen elämyksiä, kertoo Pöyry.

Työtä, jolla on aidosti merkitystä

Kun Pöyryltä kysyy, mitä mieltä hän on S-ryhmästä, ei astausta tarvitse odottaa. Hänen puheistaan voi poimia ainakin laajat mahdollisuudet kehittää ja kehittyä. S-ryhmässä on niin paljon erilaista liiketoimintaa ja paljon erilaisia tukitoimintoja niitä auttamassa, että työtehtävien kirjo on hengästyttävä. Kaupparyhmässä myös arvostetaan uteliaisuutta, kykyä antaa palautetta ja ”mennään, eikä meinata”-asennetta.

- Osuustoiminta on tämän jutun juoni. On mahtavaa, että osuustoiminnallisuus ja jakamistalous ovat taas muodissa. Jos sinua kiinnostaa kehittää sitä, mitä sinä ja sinun läheiset syötte, ostatte, kulutatte, nautitte elämyksenä, tuoda lisää työpaikkoja, mahdollisuuksia, palveluja, helppoutta, parantunutta elämänlaatua ihan ympäri Suomen niin, että siitä hyötyy koko tämä meidän pieni kansa ja valtio, niin sitten sinä olet juuri se henkilö, kenet me halutaan tänne meille töihin!  Jos olet lukenut nämä meidän stoorit ja kolahtaa, silloin tiedät että sinun pitää hakea, kehottaa Pöyry.

Matti Torniainen

Koulutustausta: KTM, Helsingin kauppakorkeakoulu
Urapolku: Myyjä (S-market), S-Trainee (HOK-Elanto), Ruoan verkkokaupan kehityspäällikkö (SOK), Ruoan verkkokaupan päällikkö (SOK), Digitaalisten palveluiden päällikkö (SOK)

SOK:n digitaalisten palveluiden päällikkö Matti Torniainen aloitti vuonna 2008 Helsingin Bulevardin S-marketin myyjänä kaupallisten opintojen ohessa. Pian myös vastuumyyjän tehtävät tulivat tutuiksi.

"Opintojen jälkeen pääsin S-ryhmän puolitoista vuotta kestävään S-Trainee-ohjelmaan. Tein Sellon Prismassa käytännössä kaikkia myymälän töitä. Puolen vuoden ajan vastasin vuorotellen sekä elektroniikka- että lihaosastosta. Tutustuin myös Pietarin Prismojen liiketoimintaan ja pääsin mukaan ruoan verkkokaupan kehitykseen”, Matti kertoo.

Torniaisen mielestä opiskeluaikojen työskentely S-marketissa oli ratkaisevaa hänen kiinnostukselleen valita kaupan ala omaksi uravaihtoehdokseen.

- Henkilöstö on hyvin eri ikäistä, mutta kaikki toimivat hienosti yhteen. Päiviin sisältyy niin yhteistyötä työkavereiden kanssa kuin itsenäistäkin tekemistä. Tiimi vastaa yhdessä siitä, että myymälä toimii. Eikä palkkakaan ole lainkaan huono kun tekee myös ilta- ja viikonloppuvuoroja, kertoo Torniainen.

Kaupan tulevaisuus käsissä

Nykyisessä työssään Torniainen pääsee seuraamaan ja kehittämään kaupan tulevaisuutta aitiopaikalla. Vaikka tällä hetkellä päivittäistavaran verkkokauppa on vielä pientä, sen osuus tulee kasvamaan. S-ryhmän Kauppakassi-palvelu on kerännyt erityistä kiitosta osakseen. Torniainen näkee, että kaupan monikanavaisuus tuo paljon kiinnostavia haasteita.

- Haluan pysyä etulinjassa maailman muutosten aaltojen harjalla. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä että opin tunnistamaan nopeammin merkityksellisiä trendejä sekä löytämään liiketoiminnan ratkaisut, joilla voidaan vastata niihin sekä tuoda hyötyä ja helppoutta asiakkaillemme. Itse koen motivoivana, että voin hyödyttää S-ryhmää ja asiakasomistajiamme niillä taidoilla sekä sillä hyvällä asenteella ja energialla mitä minulla on, Torniainen summaa.

Kaupan on edelleen helpotettava ostamista ja tarjottava jokaiselle kuluttajalle mahdollisimman henkilökohtaista palvelua. SOK:ssa työskentelyn parhaina puolina Torniainen näkee mahdollisuudet luoda uutta, ja toimintakulttuurin, jossa ihmisiin luotetaan.

- Haasteita ja vastuuta annetaan lisää juuri sopivina annoksina ja tukea löytyy sitä tarvitsevalle. S-ryhmässä on hieno yhdessä tekemisen meininki ja loistavat mahdollisuudet kehittyä.  Tärkeintä minulle on saada tehdä itselleni merkityksellistä työtä, ja tämän toteutuessa on myös mahdollista saada hyviä tuloksia aikaan, Torniainen kiteyttää.

S-ryhmä tarvitsee intohimoisia ja motivoituneita oppijoita ja tiimipelaajia, jotka tarttuvat toimeen ja haluavat rakentaa parempia palveluita omistajillemme. Tärkeintä on löytää oma kiinnostuksen kohde. S-ryhmästä löytyy kyllä varmasti jokaiselle jokin osa-alue, jolla pääsee tekemään juuri sitä, mikä itseä motivoi.

Jukka-Pekka Rappu

Koulutustausta: ETM, Helsingin yliopisto
Urapolku: S-Trainee (Vähittäiskaupan ketjuohjaus, SOK), Hankintapäällikkö (Vähittäiskaupan ketjuohjaus, SOK)

Juha-Pekka Rapun kiinnostus kaupan alaa kohtaan heräsi opiskeluaikana työskennellessään myyntipäällikkönä tavarantoimittajalla. Yhteistyö suurten kaupparyhmien kanssa antoi sysäyksen hakea valmistumisen jälkeen S-Trainee-ohjelmaan.

"Olin kuullut S-Traineen avaavan mahtavia ja mielenkiintoisia uramahdollisuuksia kaupparyhmässä, ja voin sanoa tämän olettamuksen ja toiveen toteutuneen omalla kohdallani", kertoo Rappu.

Rappu aloitti SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen S-Traineena, jonka tavoitteena oli valmentaa trainee tulevaa SOK:n asiantuntijatehtävää varten. Traineen aikainen työnkierto tutustutti Rapun kaikkiin vähittäiskaupan ketjuohjauksen toimintoihin, kuten tilanhallintaan, saatavuudenohjaukseen, laatuun, valikoimaan ja hankintaan. Kierron monipuolisuutta kuvaa hyvin ketjuohjauksen toimintojen lisäksi työskentely kentällä aina hyllykarttojen toteuttamisesta Viru hotellissa työskentelyyn.

- S-Traineen ehdottomasti paras anti olikin monipuolinen työkierto ja mahtavat ihmiset ympärillä, joilla kaikilla riitti aikaa ja halua neuvoa, perehdyttää ja opastaa traineeta. Trainee on etuoikeutetussa asemassa siinä mielessä, että valmennusohjelma on kuin pitkä perehdyttäminen tulevaan työhön. Itselläni ei ihan heti tule vastaavaa mahdollisuutta tarjoavaa työnantajaa mieleen. Työskentely kaikissa eri toiminnoissa loi erinomaisen pohjan valmennuksen jälkeiselle työnkuvalle ja ilman tätä kiertoa edellytykset työssä menestymiselle olisivat olleet aivan eri luokkaa. Ymmärrys siitä, kuinka eri toiminnot ja osa-alueet vaikuttavat toisiinsa ja mitä kussakin tarkalleen tehdään, on sellainen tietopääoma, jota kaikilla ei ole mahdollista saada, kiittelee Rappu.

Työnjälki näkyy S-ryhmän toimipaikoissa

Traineeohjelman jälkeen Rappu on saanut vastuulleen laajan tuoteryhmäalueen, jonka hankinnat menevät hänen työpöytänsä kautta Prisma, S-market, Sale ja Alepa, Kodin Terra, ABC-liikennemyymälä ja S-rauta ketjuihin.

- Koen työni haastavaksi, erittäin mielenkiintoiseksi ja monipuoliseksi. Hankinnassa mahtavaa on työnkuvan monipuolisuus ja syke millä töitä tehdään. Harvoin on kahta samanlaista päivää. Parempaa paikkaa en olisi voinut toivoa, kuvailee Rappu.

Kysyttäessä S-Trainee-ohjelmasta, on Rapun vastaus yksiselitteinen: oman osaamisen kehittämisen ja tulevaisuuden menestymisen kannalta traineeohjelma on erinomainen. Ohjelma tarjoaa monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä kokemuksia, joita ei muutoin pääse kokemaan. Valmennusohjelma luo edellytykset onnistumiselle myöhemmissä haasteissa, sillä traineen kouluttamiseen panostetaan todella paljon. Toki tämä vaatii vastavuoroisesti traineelta samanlaista sitoutumista ja aitoa halua kehittyä.

- Sitoutuminen, halu kehittyä ja terve kunnianhimo menestyä tehtävässä kumpuavat aidosta halusta työskennellä kaupparyhmässä. Traineella on oltava rohkeutta, paineen sietokykyä ja tiimipelaamisen taitoa, joita tarvitaan erityisesti traineeohjelman jälkeisissä haasteissa. Jos tunnistit itsesi, on paikka retailin Eurooppa-liigassa mahdollisesti sinun, evästää Rappu.

Henna-Riikka Nevalainen

Koulutustausta: KTM
Urapolku: Myyjä (Sokos Joensuu), Myyjä (Prisma Joensuu), S-Trainee (Osuuskauppa Varuboden-Osla), VBO-Outletin päällikkö ja S-market Näsin palvelupäällikko (Osuuskauppa Varuboden-Osla), Resurssipäällikkö (Osuuskauppa Varuboden-Osla: Henkilöstöhallinto)

Henna-Riikka Nevalaisen voisi sanoa olevan lähes syntyjään s-ryhmäläinen. Hänen isovanhempansa tekivät elämäntyönsä S-ryhmällä, ja kaupparyhmässä on työskennellyt moni muukin Nevalaisen lähisukulainen. Eipä olekaan siis ihme, että ensimmäinen kesätyöpaikka löytyi paikallisen Sokoksen naistenvaateosastolta ja S-ryhmäura jatkui opiskeluaikana Prismassa.

- Yläasteella kuulin ensimmäisen kerran S-Trainee-ohjelmasta (siihen aikaan nimellä Kaupallinen kenttäkoulutus) ja muistan todenneeni vanhemmilleni, että tuonne minä sitten vanhempana haen, muistelee Nevalainen.

S-Trainee-aika oli kuitenkin tälle S-ryhmä-konkarillekin hyvin opettavaista, sillä se mahdollisti tutustumisen työtehtävien kautta lähes kaikkiin S-ryhmän liiketoiminta-alueisiin, market- ja erikoisliikekaupasta, matkailu ja ravitsemuskaupan kautta liikennemyymälä- ja polttonestekauppaan, unohtamatta osuuskaupan tukitoimintoja.

- Oman Osuuskauppani työkierron ja monipuolisten työtehtävien lisäksi pääsin näkemään millaista liiketoimintaa S-ryhmä harjoittaa Baltian alueella. Keväällä 2015 pääsin tutustumaan ja työskentelemään n. kuukauden ajaksi Liettuan ja Latvian Prismoihin, mikä oli todella upea kokemus ja avasi silmiä aivan uudella tavalla. Tämä työmatka on ehdottomasti ollut yksi ikimuistoisimmista ajoista S-Traineen aikana, kertoo Nevalainen.

Elinikäinen ja –tärkeä tukiverkosto

Nevalainen on ennen pestiään henkilöstöhallinnon resurssipäällikkönä luotsannut myös VBO-Outlettia sekä S-market Näsin palvelupäällikön tehtäviä. S-Trainee-matka on ollut opettavainen ja täynnä uutta ja uudenlaisia haasteita. Tällä matkalla tärkeänä tukena ovat olleet ihmiset; seitsemän muuta S-Trainee-kollegaa, valmentaja, ohjaaja ja tutori, jotka ovat olleet korvaamattomina tukijoukkoina omalla opintiellä. Tämä tukiverkko on sellainen, joka on mahdollistanut paremman kehittymisen, uuden oppimisen ja itsensä haastamisen. Tästä tukiverkosta tulee olemaan hyötyä koko työuran aikana. 

- Tämän lisäksi olen tavannut koko S-Trainee-aikanani todella, todella monta raudanlujaa alan ammattilaista useilta eri liiketoiminta-alueilta. Näiltä alan ammattilaisilta olen pystynyt imemään oppia, taitoja, toimintatapoja ja esimieskokemusta, jota itse olen pystynyt hyödyntämään omalla urallani, jatkaa Nevalainen.

S-ryhmää työnantajana Nevalainen kuvaa adjektiiveilla reilu, kannustava, sinuun luottava, vastuuttava, varma ja tukeva. S-ryhmä työympäristönä on monipuolinen, sillä meillä voi työskennellä useilla eri liiketoiminta-alueilla niin Suomessa kuin myös Baltiassa. Lisäksi S-ryhmässä työskentelee niin nuoria kuin vanhempiakin alan ammattilaisia, naisia ja miehiä, joten työporukkaan pääsee todella helposti sisään. S-ryhmä tarvitsee kuitenkin joukkoonsa henkilöitä, jotka eivät pelkää niin sanotusti "tarttua härkää sarvista" vaan uskaltavat ideoida, luoda ja kehittää liiketoimintaa sekä luoda jopa kokonaan uusia ratkaisuja ja toimintamalleja. Tarvitsemme lisää erityisesti tiimipelaajia, jotka tarvittaessa pystyvät työskentelemään myös itsenäisesti, sillä vain vankalla osaamisella ja yhteistyöllä voimme luoda menestyksen avaimet.

- Jos haluat haastaa itseäsi jatkuvasti, nähdä kehittymisesi, saada vastuuta, tutustua alan ammattilaisiin tai työskennellä monipuolisissa työtehtävissä, niin tämä on se paikka. Ainut mitä sinun tulee tehdä on laittaa hakemus vetämään ja uskoa itseesi, vakuuttaa Nevalainen.