S-Päällikkö kokemuksia

Tiina Kuparinen

Paikkakunta: Kajaani
Koulutustausta: tradenomi
Työpaikka: S-Market Vuolijoki, S-marketpäällikkö

Tavaravirtojen hallintaa ja asiakaspalvelua

 

S-Päällikkö-koulutus vei Tiina Kuparisen puhelinpalvelukeskuksesta Osuuskauppa Maakuntaan S-marketpäälliköksi. Tiina loikkasi täysin uudelle alalle kolmekymppisenä ja luotsaa nyt Vuolijoen kylän ainoaa kauppaa intoa puhkuen.

– Paljon uutta opittavaa on ollut ja on edelleen muun muassa tavaravirtojen hallinnassa, jotta asiakkaiden kaipaamat tuotteet löytyvät hyllystä ja pystymme löytämään heitä parhaiten palvelevat ratkaisut, Tiina tuumii.

– Nautin kyläkauppahengestä ja asiakkaiden rupattelusta samalla kun nostelemme tavaroita hyllyihin tiimini kanssa. Hyvä vuorovaikutus ja yhteistyö asiakkaiden, henkilökunnan ja tavarantoimittajien kanssa on työn a ja o.

 S-Päällikkö-koulutusta Tiina kuvaa puolentoista vuoden tiiviiksi paketiksi, joka koostuu käytännön töistä toimipaikoissa ja Jollas Instituutin teoriajaksoista.

 – Jollaksessa pääsee kuulemaan alan parhaiden asiantuntijoiden kokemuksia ja kentällä pääsee käsiksi monipuolisesti käytännön töihin.

– On toisinaan haasteellista pienten lasten vanhempana kiireisen työpäivän jälkeen paneutua kirjallisiin tehtäviin. Mutta aikansa kutakin ja on kannustavaa huomata oppimispäiväkirjasta, miten paljon olen kuitenkin jo kehittynyt koulutuksen aikana. Olen iloinen, kun sain mahdollisuuden vaihtaa uudelle työuralle! Kuparinen toteaa.

Aikaisempi esimieskokemus on tasoittanut Tiinan tietä S-marketpäälliköksi ja myös S-Päällikkö-koulutus antaa hyvät eväät uusiin haasteisiin. Tukea työhön saa myös omalta esimieheltä, Maakunnan muilta marketpäälliköiltä sekä kurssikavereilta.

– Kurssikavereiden kanssa mietimme muun muassa esimiestyön haasteita ja keskusteluissa on syntynyt monta a-haa-elämystä, Tiina tuumii.

Mika Lindroos

Paikkakunta: Turku
Koulutustausta: tradenomi
Työpaikka: Sale Paattinen, Sale-päällikkö

S-Päällikkö avasi tien esimieheksi

Toukokuussa 2011 S-Päällikkö-koulutuksen aloittanut Mika Lindroos tarttui reilu puoli vuotta myöhemmin Paattisten S-marketin ohjaimiin.

 – Minulla kävi tuuri, sillä aloitin koulutuksen Naantalin S-marketissa tutussa ympäristössä entisen esimieheni Marjukka Siuran alaisuudessa. Sain heti vastuuta ja mielenkiintoisia haasteita, Mika kertoo.

 – Valmennuksen aikana töitä paiskitaan niin pullonpalautuksessa kuin takahuoneessa ja välillä istutaan ryhmäpäälliköiden palavereissa. S-Päällikkö-valmennettavaa höykytetään monessa erilaisessa tehtävässä ja lyhyessä ajassa olen oppinut todella paljon. Esimerkiksi monet taustatyöt, kuten tavaroiden tilaaminen, työvuorosuunnittelu ja eri järjestelmien käyttö, ovat pikku hiljaa muuttuneet rutiineiksi.

 – En olisi vuosi sitten uskonut, että olen Sale-päällikkö. Koulutusaikana kannattaa laittaa itsensä likoon, kysellä aktiivisesti ja tehdä ennakkoluulottomasti töitä laidasta laitaan, Lindroos tuumii. 

 Päivittäistavarakauppa ja S-ryhmä ovat tulleet miehelle tutuiksi useiden vuosien aikana muun muassa kesätöissä Turun Osuuskaupassa. Kaupan alalle Mikaa vetää erityisesti asiakaspalvelu ja sen haasteet.

 – Salea ei johdeta mahonkipöydän takaa, vaan tykkään tehdä töitä myös myymälän puolella. Toki luvut kiinnostavat, mutta hyvinvoiva, arvostettu ja työssään viihtyvä henkilökunta tekee tuloksen. Pitää vain muistaa, etten esimiehenä häärää ihan kaikessa mukana, Lindroos naurahtaa.

Tuomas Veikkola

Paikkakunta: Loviisa
Koulutustausta: tradenomi
Työpaikka: market-palveluvastaava, ABC Kuninkaantie

Maltti on valttia

Kuninkaantien ABC-liikennemyymälässä Porvoossa marketpuolen palveluvastaavana työskentelevä Tuomas Veikkola haki tammikuussa 2009 S-Päällikkö-valmennukseen. Valmennusvaiheessa hän haki oppia esimiestyöstä sekä ABC:n että Salen kylttien alta. Koulutuksen viime metreillä Kuninkaantien ABC:llä vapautui palveluvastaavan pesti, johon Tuomas tarttui ilomielin.

– Koen liikennemyymälämaailman itselleni läheiseksi työn monipuolisuuden ja vaihtelevuuden takia, hän arvioi.

– S-Päällikkökoulutuksesta sai erittäin paljon. Suurin oppi liittyy ihmistuntemuksen kasvamiseen, jota edisti erilaisten työryhmien kanssa työskentely valmennuksen aikana. Hankaliakin tilanteita pystyy käsittelemään paremmin, kun on nähnyt erilaisia asioita ja tilanteita.

– Haasteellisinta esimiestyössä onkin erilaisista ihmisistä rakentuvan työyhteisön johtaminen niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. Se vaatii tietynlaista pelisilmää, jota S-Päällikkö-valmennuksessa pääsee harjaannuttamaan.

Tuomaksen henkilökohtaisena koetinkivenä on aika ajoin malttamattomuus.

– Tiedän, että hyväksi esimieheksi ei tulla hosumalla, vaan rauhallinen eteneminen tehtävästä toiseen on kaiken A ja O. Silti välillä joutuu itseään toppuuttelemaan.

Jukka Matikainen

Paikkakunta: Seinäjoki
Koulutustausta: Tradenomi
Työpaikka: S-Market Alavus, marketpäällikkö

Kokemuksena S-Päällikkö-koulutus oli aivan ykkösjuttu!

Muistelen haikeana, kun olimme päällikköporukalla opintojaksolla Pariisissa. Viimeisenä iltana oli päätösillallinen jokilaivalla, joka seilasi pitkin La Seine -jokea. Kilometrin kävelymatkalla rantaan alkoi aivan mahdoton rankkasade. Yritimme väsyttää sateen pysähtymällä muutamalle taktiselle, mutta suunnitelmamme epäonnistui kurjasti.

Olimme hotellissa pynttäytyneet ykkösiimme ja laittaneet kampaukset viimeisen päälle. Mutta saapuessamme lopulta jokipaatille, näytimme joukolta uitettuja puudeleita. Kukaan ei ollut kuitenkaan moksiskaan, vaikka kampaus vähän lässähtikin… olimme, ja olemme yhä niin yhteenhitsaantunut porukka, ettei sitä suuretkaan myräkät heiluta.
­­

Kokemuksena S-Päällikkö-koulutus oli aivan ykkösjuttu! Meillä oli opiskelijoita ympäri Suomen, Rovaniemeltä Helsinkiin ja Kuopiosta Vaasaan. Ja vaikka meitä oli iso porukka, oli se todella tiivis. Porukkahenki olikin todella tärkeä tukipilari koulutuksen eri vaiheissa. Illalla oli Jollaksen saunassa mahtava kuunnella, oppia muilta ja kertoa omia kokemuksia. Yhdessäolo ja yleensä siitä seurannut seuraavan aamun väsy oli tärkeä osa koulutusta. Jopa niin tärkeä, että koulutusviikoilla helsinkiläisetkin asuivat Jollaksessa, vaikka kotiin olisi ollut vartin matka. Koulutuksen aikana luodut kollega- ja ystävyyssuhteet ovat edelleen todella tärkeitä, ja niitä tulee ikävöityä näin koulutuksen jälkeen.

Työssäni on parasta monipuolisuus

Koulutuksen alussa työskentelin Peräseinäjoen S-marketissa äitiysloman sijaisena myymälän esimiehenä. Tänä päivänä olen Alavuden S-marketissa marketpäällikkönä. Nimitys marketpäälliköksi ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Sen eteen oli tehtävä paljon töitä, olla kärsivällinen ja nöyrä, mutta ei kuitenkaan nöyristelevä. Minulle nimitys tuli melko nopeasti. Osa syynä tähän on varmasti aikaisempi, noin 10 vuoden työkokemukseni S-ryhmässä opiskelujeni ohessa.

Työssäni on parasta monipuolisuus, itsensä haastaminen päivittäin sekä jatkuvasti opitut uudet asiat. Mielenkiinto, innostus ja iloinen asenne pysyy yllä sekä töissä, että vapaa-ajalla, kun muistaa pitää huolen omasta hyvinvoinnistaan sekä osaa sovittaa työnteon vapaa-aikaan, tai toistepäin.

Jukka Kaartinen

Paikkakunta: Helsinki
Koulutustausta: Restonomi (AMK)
Työpaikka: SOK MaRa-ketjuohjaus, kenttäpäällikkö

Kaiken minkä koulutukselle antaa, saa moninkertaisena takaisin

S-Päällikkö-koulutusohjelma oli monipuolinen, haasteellinen ja täynnä yllätyksiä. Etsimättä muistuu mieleeni päivä, jolloin lupauduin esiintymään hotellijohtajapäivillä Onni Oravana. Aikataulut paukkuivat ja puvun sisällä lämpö nousi. Lopulta, tajunnan rajamailla pääsin heittämään kehiin tanssikuvioni. Sitten nopeasti puku pois ja tulipunaisena kokousvieraille kahvituksia järjestämään. Viimeistään silloin ymmärsin, että MaRa-alalla kaikki on mahdollista, kuten esiintyminen jättioravana.

Vaikka omaa työkokemusta oli tullut kartutettua ennen koulutusta monen vuoden ajan, niin vaihtelevat tiimit ja erilainen tapa tehdä työtehtäviä oli äärimmäisen virkistävää. Aluksi paikkakunnan vaihto vähän jännitti, mutta loppujen lopuksi muutto antoi sen pienen lisäpotkun, joka auttoi haasteellisimpienkin jaksojen läpi. Suosittelenkin lämpimästi sitä kaikille, joille se vain on mahdollista.

Koulutuksen parasta antia olivat ehdottomasti työkierto sekä kurssikaverit. Joka päivä oppi taatusti jotakin uutta. Tärkeintä oli kuitenkin kurssikavereiden kautta verkostoituminen. Päivän aikana antaumuksella päähän tungettu tieto avautui saunan lauteilla aivan uudella tavalla. Nyt tuntee aina jonkun, jolta pyytää työasioissa apua. Lisäksi koulutuksessa solmitut ystävyydet tulevat kestämään hamaan loppuun asti.

Kaiken minkä koulutukselle antaa, saa varmasti moninkertaisena takaisin. Tämänhetkinen työni on näköalapaikka S-ryhmän ketjutoimintaan sekä tulevaisuuden tuomiin haasteisiin. Koulutuksella on arvostettu asema, mutta ei se silti ole automaatti hyvään positioon. Tulee olla nöyrin mielin ja kerätä reilusti kokemusta, niin koulutuksen aikana kuin sen jälkeenkin. Loppujen lopuksi kaikki on itsestä kiinni kuinka pitkälle urallaan pääsee, siksi tähtäin on koko ajan pidettävä korkealla.

 

 

Kati Valtanen

Paikkakunta: Kerava
Koulutustausta: Tradenomi
Työpaikka: HOK-Elanto, palvelupäällikkö, Kodin Terra Tuusula

Saan tehdä kaikkea maan ja taivaan väliltä

Koulutusohjelma oli pääsääntöisesti hyvin käytännönläheinen. Joskus lähijaksolla lykättiin käteen myös joku Category management -opus, josta kukaan ei sitten ymmärtänyt juuri mitään. Suurin osa taisikin olla luennolla pelkän sisällysluettelon varassa. Toki lähijaksoille mahtui muutakin kuin tiukkoja luentoja. Jos Jollas ei järjestänyt meille kotagrillausta, tapaillallista tai muuta vapaa-ajan ohjelmaa, niin osasimme järjestää illanistujaisia sujuvasti itsekin. Ja seuraavana aamuna olimme taas pirteinä kuin peipposet energiajuomatölkkien sihahtelujen säestäessä kärsivällistä luennoitsijaa.

Itse ohjauduin koulutukseen useiden IT-projektien jälkeen, kun mieli alkoi haikailla bittien parista takaisin kentälle ja esimiestehtäviin. Opiskelijoiden lähtökohdat vaihtelivatkin paljon – osa tuli suoraan koulun penkiltä ja osalla oli enemmän tai vähemmän työkokemusta. Itse kuuluin jälkimmäiseen ryhmään ja taisin olla kurssin "nestori". Silti jokaisella lähijaksolla minullekin tuli aina jotain uutta eteen pähkäiltäväksi.

Puolessa välissä koulutusta minulle tarjoutui tilaisuus lähteä mukaan avaamaan ensimmäistä Kodin Terraa Tuusulaan. Ja eihän sellaiseen tilaisuuteen voinut olla tarttumatta! Palvelupäällikkönä hoidan pääasiassa henkilöstöön liittyviä asioita. Lisäksi vastuualueeseeni kuuluvat kassaosasto ja kahvila. Parasta työssäni onkin se, että saan tehdä "isojen asioiden" lisäksi kaikkea pientä maan ja taivaan väliltä. Mistä sitä tietää, vaikka joskus vielä haluaisin vaihtaa vaikkapa ravintola-alalle! Toistaiseksi minulla ei kuitenkaan ole kiire mihinkään, koska viihdyn tämänhetkisessä työssäni todella hyvin. Luotan vahvasti myös siihen, että S-ryhmässä minun ei tarvitse suhdannevaihteluiden myötä pelätä työpaikkani puolesta, kunhan itse hoidan pestini moitteettomasti.

Noora Klenberg

Paikkakunta: Turku
Koulutustausta: lähihoitaja, restonomi
Työpaikka: vuoropäällikkö, Sokos Hotel Hamburger Börs

Nautin siitä, kun asiakas viihtyy

Yhteiset Jollas-jaksot loivat sellaisen yhteishengen, mikä harvoin on mahdollista. Iltaisin saatoimme vallata Jollaksen pelihuoneen, käydä lenkillä, saunoa, tai käydä pitkiä keskusteluja… Okei, kyllähän sitä joskus lähdettiin myös porukalla keskustaan rilluttelemaan tai lähikapakkaan tuulettumaan.

Koulutuksessa osa opetettavista asioista oli minulle vanhan kertaamista, joka silloin tällöin kävi hieman puuduttavaksi. Osa aiheista taas oli niin mielenkiintoisia, että olisi halunnut niiden opetuksen kestävän kauemminkin. Ravintolatyöntekijänä olen tottunut liikkumaan ja puhumaan koko päivän, joten välillä oli vaikeaa istua hiljaa ja keskittyä opetukseen. Onneksi suurimmalla osalla tunneista kuitenkin pääsi mukaan keskusteluun ja hääräämään erilaisten ryhmätöiden parissa.

Jollas-jaksojen parasta antia olivat aivan ihanat luokkakaverit. Ja sain varmasti eliniän kestäviä ystävyyssuhteita. Tämä verkosto ja vertaistuki on mittaamattoman arvokas apu omassa työssä.

Vaikka harjoittelujaksot eri toimipaikoissa antoivat minulle erittäin paljon, niin ne olivat välillä myös melko rankkoja. Tutustuminen uusiin ihmisiin ja toimipaikkoihin toisinaan uuvutti, vaikkakin se on ollut ehdottomasti yksi koulutuksen parhaista anneista. Nykyään on helppo työskennellä eri toimipaikoissa ja tehdä yhteistyötä eri henkilöiden kanssa, kun tuntee heidät jo entuudestaan.

Tämänhetkisessä työssäni työskentelen suositun ravintolan vuoropäällikkönä. Vuoropäällikön tärkeimpiä ominaisuuksia on olla jämpti, oikeudenmukainen ja helposti lähestyttävä. Tärkeimmät työvälineeni ovat korvat, niillä kuuntelen ja kuulostelen kuinka hommat sujuu ja mitä voisi parantaa.

Pidän asiakaspalvelutyöstä ja annan sen myös näkyä. On ihana huomata, että on saanut työntekijät innostumaan näyttämällä itse esimerkkiä. On myös helppo innostaa toisia, kun on itse asian takana täysillä. Asiakaspalvelutyön lisäksi olen myös jatkuvasti mukana kehittämässä toimintaa sekä luomassa uutta. Parasta asiakaspalvelutyössä on se, että tapaa erilaisia ihmisiä. Ihanin hetki on, kun ravintola on mukavasti täynnä, iloinen puheensorina kaikuu ja silti on rauhallinen tunnelma, koska ammattitaitoinen henkilökunta osaa hommansa. Henkilökohtainen nautinto tulee siitä, kun näen asiakkaan nauttivan olostaan ja viihtyvän vieraanani.

Kati Rigopoulos

Paikkakunta: Helsinki
Koulutustausta: restonomi
Työpaikka: myyntikoordinaattori, SOK MaRa -ketjuohjaus

Elastisista hermoista on hyötyä

Koulutuksen luonne kiteytyy mielestäni hyvin erääseen päivään Radisson Blu Seaside -hotellissa. Oli alkamassa kansainvälinen konferenssi, jolloin olin työvuorossa vastaanotossa. Eräs aasialainen herra saapui hotelliin ja checkasin hänet sisään. Myöhemmin sama herra soitti ja pyysi apua internetyhteyden kanssa, joten kävin opastamassa häntä. Samana iltana herra tilasi ruokaa huonepalvelun kautta ja toimitin ruoan hänelle. Seuraavana aamuna häärin kokousosastolla kahvipannun kanssa ja kohtasin jälleen samaisen herran, jolloin hän varovasti kummasteli: "You are everywhere: at the reception, then you repair my computer, later you bring my food and now you are here! You Finns are very hard workers."

Tämä kuvastaa hyvin koulutusta ja yhtä sen tavoitteista kouluttaa ihmisistä moniosaajia. Koulutuksessa tulee rohkeasti tarttua toimeen ja olla oma-aloitteinen.

Hain koulutukseen mielenkiinnosta suurta suomalaista työnantajaa kohtaan sekä seikkailumielellä. Koulutuksen aikana työskentelin hotellin jokaisella osastolla ja sain tutustua aina kerrossiivouksen saloista vastaanoton hektiseen asiakaspalveluun – ravintolaa ja kokous-osastoa unohtamatta. Hotellityön jälkeen siirryin MaRa-ketjuohjaukseen, yritys- ja kokousmyyntitiimiin, jossa työskentelen tälläkin hetkellä myyntikoordinaattorina. Vastuualueisiini kuuluu myyntipäälliköiden avustamien, asiakastilaisuuksien koordinointi sekä monen moiset toimistoarjen rutiinit.

1,5 vuoden koulutusrupeama oli paitsi mielenkiintoista ja hauskaa niin myös rankkaa. Työpäivät ovat pitkiä, uutta asiaa tulee koko ajan lisää ja työyhteisöt saattavat vaihtua vauhdilla, joten paineen sietokyky ja kyky sopeutua uusiin tilanteisiin joutuu tuon tuostakin koetukselle. Joten positiivisesta asenteesta ja elastisista hermoista on vain ja ainoastaan hyötyä. Koulutuksen parasta antia oli mahdollisuus päästä tutustumaan omaan toimialaan monipuolisesti jokaisen työntekijän näkökulmasta.

Lämpimimmät muistot ovat Jollaksesta, sieltä haimme uutta puhtia työhömme ja tankkasimme teoriaa arjen tueksi. Koulutuskavereiden kanssa pääsimme vaihtamaan ajatuksia, mikä kesti usein saunan lauteilla pitkälle aamuun asti.

Koulutusohjelma on loistava tilaisuus oppia tuntemaan S-ryhmää, sen kaikkia toimialoja, kehittää omia esimiestaitoja ja tietenkin kehittyä myös ihmisenä. On lupa tehdä virheitä ja mahdollisuus oppia niistä – sillä harjoitus tekee mestarin!

Jasmin Räisänen

S-Päällikkö -valmennettava
Sokos Hotel Kaarle, Kokkola

Itsevarmuus on onneksi kasvanut sitä mukaa, kun tietomäärä on karttunut

Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan KPO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan S-Päällikkö-koulutuksen käyneellä Jasmin Räisäsellä oli ennestään englantilaisesta yliopistosta loppututkinto Amerikan historiasta.


Jasminin S-Päällikkövalmennuksen päättötyön aiheena on Facebookin hyödyntäminen markkinoinnissa KPO:n mara-toimialalla, erityisesti Vaasan ja Kokkolan Amarillossa. Työhön tutustuu Revenue Manager Kenneth Södergård KPO:sta.

– Työskentelin opiskeluaikana kesä- ja joululomilla Vaasan Amarillossa, ja jatkoin siellä myös valmistumiseni jälkeen. Alun perin en ollenkaan ajatellut ravintola-alaa omana uranani. Mieli muuttui, koska nautin ihmisten parissa työskentelystä ja tykkäsin tavattomasti Amarillo-maailmasta. Olen kuitenkin kunnianhimoinen ja haluan päästä eteenpäin, joten päätin hakea S-Päällikkö-koulutukseen, Jasmin perustelee.

Valmennuksen aikana Jasmin teki töitä muun muassa Amarillossa, Sokos Hotel Vaakunassa, kesäfestareilla, Rossossa sekä Public Cornerissa. Työtehtävät vaihtelivat laidasta laitaan, joulupukin autokuskina toimimisesta alkaen.

Valmennuksen edetessä Jasmin ymmärsi entistä paremmin, minkälaisia haasteita tulevaisuus tuo tullessaan. Itsevarmuus kasvoi onneksi sitä mukaa, kun tietomäärä karttui.

– Valmennus antaa valtavan paljon eväitä tulevaisuutta ajatellen. Esimiestyön haasteet ovat ennen kaikkea erilaisten ihmisten johtamisessa niin, että työyhteisö toimii, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja tulosta syntyy. On näytettävä esimerkkiä, oltava innostava ja jaksettava pitää huolta omasta henkilöstöstä ja asiakkaista.

– Olen saanut koulutuksesta paljon enemmän kuin odotin. Tämä on aivan upea kokemus.

Tietosuoja -CSS