Muovi on iso ongelma roskana luonnossa. On arvioitu, että vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Meristä mikromuovit päätyvät myös ihmisiin ja eläimiin. Muoviroska ei kuulu luontoon missään tilanteessa.
Muovi on iso ongelma roskana luonnossa. On arvioitu, että vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Meristä mikromuovit päätyvät myös ihmisiin ja eläimiin. Muoviroska ei kuulu luontoon missään tilanteessa.
S-ryhmän ruokakaupoissa myydään vuosittain noin 150 miljoonaa muovikassia. Yhdessä alan muiden toimijoiden kanssa olemme sitoutuneet vähentämään muovikassien kulutusta. Sitoumuksen taustalla on EU:n pakkausjätedirektiivin muutos, jolla pyritään välttämään muovijätteen syntymistä ja vähentämään merten roskaantumista.
Osana sitoumusta olemme muuttaneet esimerkiksi Sokoksen muovikassit maksullisiksi. Maksullisuuden myötä muovikassien kulutus laski Sokoksissa vuonna 2017 60 prosenttia. Se tarkoittaa lähes 4,5 miljoonaa kassia vähemmän.
Olemme Suomessa myös sitoutuneet poistamaan ohuet muoviset pikkupussit kassoilta. Pussin saa jatkossa vain pyytämällä kassahenkilöstöltä. Lisäksi S-ruokakauppojen hevi-osastoilla on aina tarjolla biohajoavia hevi-pusseja vaihtoehtona muovipusseille. Muovisten pikkupussien kulutus laskikin S-ruokakaupoissa vuonna 2017 yli 20 prosenttia, ja biomuovikassien menekki kasvoi yli 60 prosenttia. Lisäksi S-ryhmä haluaa kannustaa kuluttajia kestokassien käyttöön. Vuonna 2016 kestokassien myynti S-ryhmässä kasvoi noin 30 prosenttia edellisvuoteen nähden ja viime vuonna 20 prosenttia lisää.
Tarjoamme asiakkaillemme helpon tavan seurata omaa kassikäyttäytymistä. Syyskuussa julkaistussa Omat ostot -palvelussa voi seurata kuukausitasolla, millaisia ostoskasseja mukaan tarttuu ja kuinka monta.
Olimme myös rahoittamassa Suomen ympäristökeskuksen Meriroskahaaste-ideakilpailua, jossa etsittiin ratkaisuja, jotka vähentävät Itämereen päätyvän roskan määrää.
Kaupoissa syntyvän muovijätteen hyötykäyttö on ollut arkipäivää jo pitkään. S-ryhmässä esimerkiksi Sipoon logistiikkakeskuksesta kerättävä kalvomuovi kiertää uusioraaka-aineeksi. Pienemmistä myymälöistä muovia kerätään kierrätykseen paluulogistiikan yhteydessä. Tavoitteenamme on nostaa S-ryhmän jätteiden hyötykäyttöaste 100 prosenttiin vuoden 2020 loppuun mennessä ja kierrätysaste 80 prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä.
Kuluttajille muovinkierrätys tehtiin mahdolliseksi vuoden 2016 alussa, kun muovinkeräyspisteitä alettiin järjestää Rinki-ekopisteiden yhteyteen. Muovia kerätään noin 200 S-ryhmän toimipaikan yhteydessä olevalla Rinki-ekopisteellä. Tutkimusta ja tuotekehitystä on käynnissä kuluttajilta kerätyn muovin hyödyntämiseksi erilaisissa muovituotteissa. Tarjoamme asiakkaillemme kattavasti tietoa vastuullisesta muovin käytöstä ja kierrättämisestä.