Kiertotalous ja ilmastonmuutos on yksi S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelman neljästä pääteemasta.
Toteutamme kiertotalouteen sisältyvää raaka-aineiden ja resurssien tehokasta kierrätystä S-ryhmässä jo monella tapaa. Samalla kartoitamme jatkuvasti teemaan liittyviä uusia toimintamalleja, joilla arvokkaat raaka-aineet ja resurssit saadaan pysymään kierrossa entistä pidempään ja aiempaa tehokkaammin.
Yhtenä tavoitteenamme on kierrättää jätteistämme 80 prosenttia uusiksi raaka-aineiksi. Vaikutus on huomattava, sillä pelkästään S-ryhmän maahantuomissa tuotteissa pakkausmateriaaleja käytetään 50 000 tonnia vuodessa.
- S-ryhmän jätteiden hyötykäyttöprosentti oli 99,7 vuonna 2018
- 72 prosenttia jätteistä kierrätettiin materiaalina
- Tavoitteena on, että 80 prosenttia jätteistä kierrätetään
- S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä on 430 Rinki-ekopistettä
Lue lisää kiertotaloudesta S-ryhmän vuosikatsauksesta.
Ruokahävikistä biopolttoaineeksi liikenteeseen
Ruokahävikin systemaattinen hallinta on tärkeä osa myös kiertotalouden periaatteiden mukaista toimintaa. Minimoimme ruokahävikkiä suunnitelmallisuudella ja seurannalla, ja huolehdimme siitä, että hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita jaetaan hyötykäyttöön kattavan kumppaniverkoston avulla. Se osuus hävikistä, jota emme voi luovuttaa eteenpäin syystä tai toisesta, toimitetaan hyödynnettäväksi energiana – esimerkiksi biokaasun tai useiden ABC-asemien yhteydessä myytävän Eko E85-bioetanolipolttoaineen valmistukseen. Jätteistä valmistetun bioetanolin elinkaaren aikaiset päästöt ovat jopa 80 prosenttia fossiilisia polttoaineita alhaisemmat, joten bioetanoli on myös ilmaston kannalta parempi polttoaine liikenteessä.
Lukuisten S-ryhmän ravintoloiden käyttämä syväpaistoöljy kierrätetään uusiutuvan polttoaineen valmistukseen Suomen Kasviöljykierrätyksen kautta.
Materiaalit ja palvelut tehokkaasti käyttöön
Kiertotalouskartoituksen jatkeena laadimme kaikki liiketoiminta-alueemme kattavan muovilinjauksen ja esimerkiksi tavaratalokaupassa päätimme panostaa tuotteiden hoito- ja huoltopalvelun kehittämiseen, laajentaa käytettyjen vaatteiden myyntipalvelua sekä käytettyjen kynsilakkojen keräyspalvelun tarjonnan valtakunnalliseksi.
Kirkastimme muovitavoitteemme
Muovikassien kulutus laskussa
S-ryhmä liittyi mukaan kansainväliseen The New Plastics Economy Global Commitment -sitoumukseen
Autamme asiakkaitamme kierrättämään
S-ryhmällä on 2,3 miljoonaa asiakasomistajaa, joiden arkea voimme helpottaa esimerkiksi tarjoamalla lajitteluohjeita ja kattavat kierrätysmahdollisuudet monille jätejakeille, uusimpana niistä muovi. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä olevien UFF:n keräyspisteisiin palautetaan vuosittain esimerkiksi noin 3 000 tonnia tekstiilejä.
Ravinteet kiertoon ruokapöydässä
Yksi kiertotalouden tärkeimmistä tavoitteista on saada maatalouden ravinteet tehokkaammin hyötykäyttöön. Ravinteiden kierrätys parantaa vesistöjen tilaa ja voi esimerkiksi vähentää riippuvuutta synteettisistä lannoitteista. S-ryhmän tavoitteena on edistää kotimaisen kalan käyttöä ja saatavuutta yhdessä kalastajien ja kalankasvattajien kanssa osana kesällä 2017 julkaistua S-ryhmän Ruokamanifestia.
ABC-ravintoloiden suositun noutopöytälounaan uusin tulokas on villikalapihvi, joka osallistuu kiertotalouteen kierrättämällä ravinteita järvikalojen muodossa – pihveihin käytetään kotimaista lahnaa, särkeä ja sulkavaa, joiden kalastaminen auttaa puhdistamaan paikallisia vesistöjä ja ehkäisemään rehevöitymistä.
Kiertotalouspalveluita asiakkaiden hyödyksi
Liikkuminen palveluna istuu kiertotalouden ytimeen. SOK:n Vallilan pääkonttorilla on otettu käyttöön yhteiskäyttöauto konttorilta käsin tehtäviä työmatkoja varten, ja HOK-Elanto osallistuu osaltaan yhteiskäyttöisten polkupyörien ja päästöttömän liikenteen edistämiseen tukemalla Helsingin Seudun Liikenteen kaupunkipyöriä, jotka tunnetaan myös Alepa-fillareina. Lisäksi 90 ABC-ketjun ja muun S-ryhmän toimipaikan yhteydessä voi ladata sähköautoa yhteensä 254 latauspistokkeella.
S-ryhmän hotellit ympäri Suomen ovat laittaneet hyvää kiertoon lahjoittamalla uudistusten yhteydessä käytöstä poistuvia kalusteita ja tekstiileitä esimerkiksi alueellisille kumppaneille ja kodittomien eläinten käyttöön. Kiertotalous on läsnä esimerkiksi myös Presso-ketjun työntekijöiden työasuissa, jotka on osittain tehty kierrätysmateriaaleista.