Kiertotalous

Kiertotalous ja ilmastonmuutos on yksi S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelman neljästä pääteemasta.

Toteutamme kiertotalouteen sisältyvää raaka-aineiden ja resurssien tehokasta kierrätystä S-ryhmässä jo monella tapaa. Samalla kartoitamme jatkuvasti teemaan liittyviä uusia toimintamalleja, joilla arvokkaat raaka-aineet ja resurssit saadaan pysymään kierrossa entistä pidempään ja aiempaa tehokkaammin.

Yhtenä tavoitteenamme on kierrättää jätteistämme 80 prosenttia uusiksi raaka-aineiksi. Vaikutus on huomattava, sillä pelkästään S-ryhmän maahantuomissa tuotteissa pakkausmateriaaleja käytetään 50 000 tonnia vuodessa.

  • S-ryhmän jätteiden hyötykäyttöprosentti oli 99 vuonna 2017
  • 73 prosenttia jätteistä kierrätettiin materiaalina
  • Tavoitteena on, että 80 prosenttia jätteistä kierrätetään
  • S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä on 441 Rinki-ekopistettä

Lue lisää kiertotaloudesta S-ryhmän vuosikatsauksesta.

Ruokahävikistä biopolttoaineeksi liikenteeseen

Ruokahävikin systemaattinen hallinta on tärkeä osa myös kiertotalouden periaatteiden mukaista toimintaa. Minimoimme ruokahävikkiä suunnitelmallisuudella ja seurannalla, ja huolehdimme siitä, että hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita jaetaan hyötykäyttöön kattavan kumppaniverkoston avulla. Se osuus hävikistä, jota emme voi luovuttaa eteenpäin syystä tai toisesta, toimitetaan hyödynnettäväksi energiana – esimerkiksi biokaasun tai useiden ABC-asemien yhteydessä myytävän Eko E85-bioetanolipolttoaineen valmistukseen. Jätteistä valmistetun bioetanolin elinkaaren aikaiset päästöt ovat jopa 80 prosenttia fossiilisia polttoaineita alhaisemmat, joten bioetanoli on myös ilmaston kannalta parempi polttoaine liikenteessä.

Lukuisten S-ryhmän ravintoloiden käyttämä syväpaistoöljy kierrätetään uusiutuvan polttoaineen valmistukseen Suomen Kasviöljykierrätyksen kautta.  Vuonna 2017 HOK-Elanto lahjoitti toimipaikoistaan hävikkileipää myös Wasted-hävikkileipäoluen valmistuskokeiluun.

Autamme asiakkaita kierrättämään

S-ryhmällä on 2,3 miljoonaa asiakasomistajaa, joiden arkea voimme helpottaa esimerkiksi tarjoamalla lajitteluohjeita ja kattavat kierrätysmahdollisuudet monille jätejakeille, uusimpana niistä muovi. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä olevien UFF:n keräyspisteisiin palautetaan vuosittain esimerkiksi noin 3 000 tonnia tekstiilejä.

Asiakkaat ostavat S-ryhmän ruokakaupoista vuosittain noin 150 miljoonaa muovikassia. Muovikassi sisältää keskimäärin keskimäärin 60–70 prosenttia kierrätysmuovia, joista osa on kerätty paluulogistiikan yhteydessä S-ryhmän omista toimipaikoista ja logistiikkakeskuksesta. Kierrätysmuovikassin valmistus säästää lähes 80 prosenttia energiaa tavalliseen muovikassiin verrattuna. Tarjolla olevien kestokassien suosio on kasvanut myös – vuonna 2016 kestokasseja myytiin 30 prosenttia edellisvuotta enemmän ja  viime vuonna 20 prosenttia lisää. 

Kierrätysmateriaaleja hyödynnetään myös monissa S-ryhmän valikoimissa olevista tuotteista. Kierrätyskartonki, ja paperi ovat jo arkipäivää ja kierrätystekstiilit ja kotitalouksista kierrätetty muovi tekevät tuloaan. S-ryhmän palvelutiskien kalojen kuljetuksissa on pilotoitu puukuituisia pakkauslaatikoita styrox-laatikoiden sijaan.

Tulevaisuuden haasteena on löytää ratkaisuja siihen, miten kierrätysmateriaaleja voitaisiin hyödyntää monipuolisemmin esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaamisessa.

Ravinteet kiertoon ruokapöydässä

Yksi kiertotalouden tärkeimmistä tavoitteista on saada maatalouden ravinteet tehokkaammin hyötykäyttöön. Ravinteiden kierrätys parantaa vesistöjen tilaa ja voi esimerkiksi vähentää riippuvuutta synteettisistä lannoitteista. S-ryhmän tavoitteena on edistää kotimaisen kalan käyttöä ja saatavuutta yhdessä kalastajien ja kalankasvattajien kanssa osana kesällä 2017 julkaistua S-ryhmän Ruokamanifestia.

ABC-ravintoloiden suositun noutopöytälounaan uusin tulokas on villikalapihvi, joka osallistuu kiertotalouteen kierrättämällä ravinteita järvikalojen muodossa – pihveihin käytetään kotimaista lahnaa, särkeä ja sulkavaa, joiden kalastaminen auttaa puhdistamaan paikallisia vesistöjä ja ehkäisemään rehevöitymistä.

Kiertotalouspalveluita asiakkaiden hyödyksi

Liikkuminen palveluna istuu kiertotalouden ytimeen. SOK:n Vallilan pääkonttorilla on otettu käyttöön yhteiskäyttöauto konttorilta käsin tehtäviä työmatkoja varten, ja HOK-Elanto osallistuu osaltaan yhteiskäyttöisten polkupyörien ja päästöttömän liikenteen edistämiseen tukemalla Helsingin Seudun Liikenteen kaupunkipyöriä, jotka tunnetaan myös Alepa-fillareina. Lisäksi ABC-ketju tarjoaa sähköautoilijoille kattavan 38 pikalatauspisteen verkoston.  Kaikkiaan S-ryhmän toimipaikoissa on jo yli 50 sähköautojen latauspistettä.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on pilotoinut ensimmäisenä alueosuuskauppana yhteistyötä käytettyjen vaatteiden verkkokauppa Emmyn kanssa.

S-ryhmän hotellit ympäri Suomen ovat laittaneet hyvää kiertoon lahjoittamalla uudistusten yhteydessä käytöstä poistuvia kalusteita ja tekstiileitä esimerkiksi alueellisille kumppaneille ja kodittomien eläinten käyttöön. Kiertotalous on läsnä esimerkiksi myös Presso-ketjun työntekijöiden työasuissa, jotka on osittain tehty kierrätysmateriaaleista.

Parhaillaan kartoitamme kiertotalouden mahdollisuuksia S-ryhmässä pidemmälle tulevaisuuteen.

Tietosuoja -CSS