Kiertotalous

Kiertotalous ja ilmastonmuutos on yksi S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelman neljästä pääteemasta.

Toteutamme kiertotalouteen sisältyvää raaka-aineiden ja resurssien tehokasta kierrätystä S-ryhmässä jo monella tapaa. Samalla kartoitamme jatkuvasti teemaan liittyviä uusia toimintamalleja, joilla arvokkaat raaka-aineet ja resurssit saadaan pysymään kierrossa entistä pidempään ja aiempaa tehokkaammin.

Yhtenä tavoitteenamme on kierrättää jätteistämme 80 prosenttia uusiksi raaka-aineiksi. Vaikutus on huomattava, sillä pelkästään S-ryhmän maahantuomissa tuotteissa pakkausmateriaaleja käytetään 50 000 tonnia vuodessa.

  • S-ryhmän jätteiden hyötykäyttöprosentti oli 99,7 vuonna 2018
  • 72 prosenttia jätteistä kierrätettiin materiaalina
  • Tavoitteena on, että 80 prosenttia jätteistä kierrätetään
  • S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä on 430 Rinki-ekopistettä

Lue lisää kiertotaloudesta S-ryhmän vuosikatsauksesta.

Ruokahävikistä biopolttoaineeksi liikenteeseen

Ruokahävikin systemaattinen hallinta on tärkeä osa myös kiertotalouden periaatteiden mukaista toimintaa. Minimoimme ruokahävikkiä suunnitelmallisuudella ja seurannalla, ja huolehdimme siitä, että hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita jaetaan hyötykäyttöön kattavan kumppaniverkoston avulla. Se osuus hävikistä, jota emme voi luovuttaa eteenpäin syystä tai toisesta, toimitetaan hyödynnettäväksi energiana – esimerkiksi biokaasun tai useiden ABC-asemien yhteydessä myytävän Eko E85-bioetanolipolttoaineen valmistukseen. Jätteistä valmistetun bioetanolin elinkaaren aikaiset päästöt ovat jopa 80 prosenttia fossiilisia polttoaineita alhaisemmat, joten bioetanoli on myös ilmaston kannalta parempi polttoaine liikenteessä.

Lukuisten S-ryhmän ravintoloiden käyttämä syväpaistoöljy kierrätetään uusiutuvan polttoaineen valmistukseen Suomen Kasviöljykierrätyksen kautta.  

Materiaalit ja palvelut tehokkaasti käyttöön

Kartoituksemme kiertotalouden mahdollisuuksista tuleville vuosille valmistui  vuonna 2018. Kartoituksen pohjalta linjasimme esimerkiksi tavoitteen, että päivittäistavarakaupassa kaikki oma merkki -pakkauksemme ovat kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä. Kartonki-, metalli-, lasi- ja monet muovipakkauksemme täyttävät jo kriteerit. Haasteellisia ovat edelleen erityisesti pakkaukset, joissa on useampaa materiaalia, kuten esimerkiksi kahvipaketti eli alumiinifolioitu muovipakkaus. Samalla päätimme lisätä oma merkki -tuotteissamme sekä uusiutuvista raaka-aineista että kierrätysmateriaaleista valmistettuja pakkauksia. Tutkimme myös mahdollisuuksia vähentää pakkausmateriaalien määrää ilman, että tuotteiden laatu kärsii siitä.
 

Kiertotalouskartoituksen jatkeena laadimme kaikki liiketoiminta-alueemme kattavan muovilinjauksen ja esimerkiksi tavaratalokaupassa päätimme panostaa tuotteiden hoito- ja huoltopalvelun kehittämiseen, laajentaa käytettyjen vaatteiden myyntipalvelua sekä käytettyjen kynsilakkojen keräyspalvelun tarjonnan valtakunnalliseksi.

Kirkastimme muovitavoitteemme

Vuonna 2018 valmistuneeseen muovilinjauksemme on koottu, mitä kaikkea kaupparyhmässämme tehdään turhan muovin käytön vähentämiseksi ja muovin kierrätyksen edistämiseksi.
 
Kaikki liiketoimintamme ovat mukana järkevöittämässä muovin käyttöä. Ruokakaupoissa syynissä ovat erityisesti omien merkkien pakkaukset ja niiden kierrätettävyys. Hotelleissa luovutaan muovisista leluista ja muovikynien materiaali vaihdetaan kierrätysmuoviksi. ABC:llä, ravintoloissa ja kahviloissa take away -pakkausten muovi aiotaan korvata kierrätettävällä, biopohjaisella tai kompostoituvalla materiaalilla. Jo tällä hetkellä omilla merkeillä myytävissä kosmetiikkatuotteissa ja pesuaineissa on kielletty mikromuovien käyttö.
 
Helpotamme asiakkaiden muovin kierrätystä esimerkiksi selkeämmillä ohjeilla ja merkinnöillä. Lisäämme S-ryhmän omien merkkien tuotteisiin selkokieliset lajitteluohjeet sitä mukaa, kun pakkaukset uusiutuvat. Lisäksi toimipaikkojemme yhteydessä on ekopisteitä, joissa noin 200:ssa voi kierrättää myös muovin.
 

Muovikassien kulutus laskussa

Suomalaisten kassikäytös on murroksessa. Muovipussien ja -kassien epäsuosio on sitoutuneen työn tulosta. Lähdimme vuoden 2016 lopulla mukaan muovikassisitoumukseen, jolla pyritään vähentämään muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Sitouduimme muun muassa laajentamaan muovisten ostoskassien maksullisuutta, edistämään kestokassien myyntiä sekä luopumaan erittäin kevyiden muovipussien ilmaisesta jakelusta itsepalveluna kassoilla. Kansallisen muovikassisitoumuksen päätavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kukin meistä suomalaisista käyttää enintään 40 muovikassia vuodessa. Tällä hetkellä asiakasomistajat ostavat ruokakaupoistamme noin 65 muovikassia vuodessa per henkilö.
 
Maksullisuuden myötä muovikassien kulutus on laskenut jyrkästi. Vuonna 2018 kulutus laski Sokoksissa 40 prosenttia, mikä tarkoittaa yli miljoonaa kassia vähemmän.
 
Ruokakaupoissamme hedelmien ja vihannesten pakkaamiseen tarkoitettuja muovisia pikkupusseja repäistiin telineistä 216 miljoonaa kappaletta eli yhteensä noin 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Samaan aikaan kompostoituvien hevipussien käyttö lisääntyi 27 prosentilla.
 
Biohevipussit löytyvätkin kaikista ruokakaupoistamme ja myös kestohevipussien määrä lisääntyy koko ajan. Kassoilla edistystä on tapahtunut myös ostoskassien saralla. Ympäristön kannalta fiksujen vaihtoehtojen suosio on kasvaa. Biomuovikassien menekki kasvoi viime vuonna 55 prosenttia, kestokassien yli 30 prosenttia ja paperikassien 36 prosenttia. Eniten kaupoissamme ostetaan edelleen kierrätysmuovikasseja, joilla on kassivaihtoehdoista pienimmät päästövaikutukset. Niiden ilmastovaikutus on 60 prosenttia pienempi kuin neitseellisestä muovista valmistetun muovikassin.
 
Syyskuussa 2018 lisäsimme Omat ostot -digipalveluun asiakasomistajillemme helpon tavan seurata omaa kassikäyttäytymistä. Palvelussa voi seurata kuukausitasolla, millaisia ostoskasseja mukaan tarttuu ja kuinka monta.

S-ryhmä liittyi mukaan kansainväliseen The New Plastics Economy Global Commitment -sitoumukseen

Ellen MacArthur Foundationin ja YK:n käynnistämässä sitoumuksessa tavoitteena on vähentää turhan muovin käyttöä, kehittää uudelleenkäytettäviä pakkauksia ja tehostaa kierrätystä. Sitoumuksessa on mukana jo yli 350 yritystä ja järjestöä.
 

Autamme asiakkaitamme kierrättämään

 

S-ryhmällä on 2,3 miljoonaa asiakasomistajaa, joiden arkea voimme helpottaa esimerkiksi tarjoamalla lajitteluohjeita ja kattavat kierrätysmahdollisuudet monille jätejakeille, uusimpana niistä muovi. S-ryhmän toimipaikkojen yhteydessä olevien UFF:n keräyspisteisiin palautetaan vuosittain esimerkiksi noin 3 000 tonnia tekstiilejä.

Ravinteet kiertoon ruokapöydässä

Yksi kiertotalouden tärkeimmistä tavoitteista on saada maatalouden ravinteet tehokkaammin hyötykäyttöön. Ravinteiden kierrätys parantaa vesistöjen tilaa ja voi esimerkiksi vähentää riippuvuutta synteettisistä lannoitteista. S-ryhmän tavoitteena on edistää kotimaisen kalan käyttöä ja saatavuutta yhdessä kalastajien ja kalankasvattajien kanssa osana kesällä 2017 julkaistua S-ryhmän Ruokamanifestia.

ABC-ravintoloiden suositun noutopöytälounaan uusin tulokas on villikalapihvi, joka osallistuu kiertotalouteen kierrättämällä ravinteita järvikalojen muodossa – pihveihin käytetään kotimaista lahnaa, särkeä ja sulkavaa, joiden kalastaminen auttaa puhdistamaan paikallisia vesistöjä ja ehkäisemään rehevöitymistä.

Kiertotalouspalveluita asiakkaiden hyödyksi

Liikkuminen palveluna istuu kiertotalouden ytimeen. SOK:n Vallilan pääkonttorilla on otettu käyttöön yhteiskäyttöauto konttorilta käsin tehtäviä työmatkoja varten, ja HOK-Elanto osallistuu osaltaan yhteiskäyttöisten polkupyörien ja päästöttömän liikenteen edistämiseen tukemalla Helsingin Seudun Liikenteen kaupunkipyöriä, jotka tunnetaan myös Alepa-fillareina. Lisäksi 90 ABC-ketjun  ja muun S-ryhmän toimipaikan yhteydessä voi ladata sähköautoa yhteensä 254 latauspistokkeella.  

S-ryhmän hotellit ympäri Suomen ovat laittaneet hyvää kiertoon lahjoittamalla uudistusten yhteydessä käytöstä poistuvia kalusteita ja tekstiileitä esimerkiksi alueellisille kumppaneille ja kodittomien eläinten käyttöön. Kiertotalous on läsnä esimerkiksi myös Presso-ketjun työntekijöiden työasuissa, jotka on osittain tehty kierrätysmateriaaleista.

Tietosuoja -CSS