Jäljitä tonnikalasi alkuperä

Rainbow-tonnikalan voi nyt jäljittää sen alkulähteille asti. Kirjaa pakkauksen kannesta löytyvä koodi (esim.   AUTICIA7CN2NBBPM1CH1K)  työkaluun ja se kertoo,  missä ja miten tonnikala on pyydetty. 


 

Jäljitettävyystyökaluun >

Tonnikala on monen suomalaisen suosikkiruokaa. Monet kantavat kuitenkin huolta tonnikalakantojen kestävyydestä, kalastuksen sivusaaliista ja toimitusketjun työntekijöiden työoloista. 

S-ryhmä on sitoutunut hankkimaan kalaa vain kestävistä kalakannoista. Hyväksymme tonnikalalajeista valikoimaan vain valikoidut tonnikalalajit kuten boniitin (skipjack), valkotonnikalan (albacore), keltaevätonnikalan (yellowfin) ja pitkäpyrstötonnikalan (tongol) määritellyiltä kalastusalueilta ja määritellyin pyyntimenetelmin. Esimerkiksi erittäin uhanalaista sinievätonnikalaa emme hyväksy valikoimiin.

Edellytämme omien merkkiemme tonnikalatuotteiden toimittajilta lisäksi International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) -aloitteen mukaista jäljitettävyyttä ja kestävän kalastuksen toimintamallia. Tämä tarkoittaa, että toimittajat ovat sitoutuneita vastuullisiin kalastusmenetelmiin, joiden avulla voidaan turvata kestävä tonnikalateollisuus myös tulevaisuudessa. Työskentelemme tavarantoimittajiemme kanssa tonnikalatuotteiden läpinäkyvyyden, jäljitettävyyden ja parhaiden käytäntöjen edistämiseksi.

Pyyntiä vain kestävillä menetelmillä

Tonnikalan pyyntialue vaikuttaa merkittävästi pyynnin kestävyyteen – tonnikalaa tulisi pyytää vain alueilta, joilla kalakannat ovat riittävällä tasoilla. Myös  pyyntimenetelmällä on merkitystä, myös muiden lajien näkökulmasta.

Tonnikalaa pyydetään neljällä eri menetelmällä. S-ryhmän vastuullisuuskriteereiden mukaisesti hyväksytyt tonnikalan pyyntimenetelmät ovat kurenuotta sekä vapa ja siima. Verkot ja pitkäsiima on kielletty ei-toivotun sivusaaliin minimoimiseksi. Alla tarkemmin pyyntimenetelmistä.


Kurenuotta, jossa FAD (Fish Aggregating Device)


Kurenuotta ilman FAD


Pitkäsiima


Vapa ja siima

Jäljitettävyystyökalu

Jäljitettävyystyökalu

Jos et näe jäljitettävyystyökalua, ole ystävällinen ja vieritä sivua hieman alaspäin.

  • S-ryhmässä myydään vuosittain noin 20 miljoonaa purkkia tonnikalaa
  • Valikoimissa on 6 MSC-sertifioitua tonnikalatuotetta
  • S-ryhmän myymät tonnikalat tulevat pääasiassa Läntisen Tyynen valtameren ja Intian valtameren alueilta
  • Tonnikalatuotteet valmistetaan pääosin Malediiveilla, Espanjassa ja Thaimaassa