Tutustu Kotimaista-kuhan kalastajiin

Kuha on makean veden kala, jota pyydetään sisävesistä lähinnä Suomen etelä- ja keskiosissa. Kuha viihtyy myös rannikkovesissä Suomenlahdella ja Saaristomeressä. Kuhaa myös viljellään pieniä määriä. Kuha on tarkka ympäristöstään ja suosii sameita ja lämpimiä vesiä. Kotimaista-tuotesarjan kuhat pyydetään muun muassa Oulujärveltä, Keiteleeltä ja Vuoksen vesistöistä. 

Kotimaista-kuhaa pyydetään kolmella eri tavalla: verkoilla, merroilla ja sulkupyydyksillä. Verkkokalastuksessa kalat jäävät kiinni verkon silmiin, sillä ne eivät osaa väistää ohutlankaista verkkoa. Menetelmä on tuhansia vuosia vanha. Sulkupyydyksissä kalat pääsevät pyydyksen nielusta sisään, mutta eivät ulos. Sulkupyydyksiä ovat muun maussa merrat, rysät ja katiskat.  

Pyynnin jälkeen kalastajat perkaavat kuhat, minkä jälkeen ne kuljetetaan Hätälän kalalaitokseen Ouluun, jossa ne fileoidaan nahattomiksi ja pakataan.

***

Kun kalastus on kutsumus

Reijo Karjalainen, Hätälän kalastaja, pyytää kuhaa Oulujärvellä, Suomen 5. suurimmalla järvellä

"Verokortissa on lukenut ammattina kalastaja yli 30 vuoden ajan. Aina on ollut kutsumus tähän hommaan. Parasta työssä on olla oman itsensä herra. Työ on myös monipuolista eikä ole kahta samanlaista päivää. Mutta kovaa työtä tämä on. Pitääolla myös sitkeyttä ja kärsivällisyyttä.

Kalastan Oulujärvellä lähes ympäri vuoden, paitsi rospuuttoaikaan, jolloin vesille ei pääse. Parhaiten kuhaa nousee Oulujärvestä elokuusta marraskuun paremmalle puolelle, ennen jäiden tuloa. Kesällä saaliit ovat vähäisemmät, koska lämpimällä kala liikkuu laiskasti.

Heti kun olen nostanut kalat veneeseen, verestän ne ja hiletän jäihin. Fileoin kuhat kalasataman hallilla, minkä jälkeen kalat jatkavat matkaa Ouluun Hätälän tehtaalle. Kuhafileen korkea laatu on minulle kunnia-asia. Ajattelen kaikessa loppukuluttajaa, että hänellä olisi mahdollisimman laadukas tuote lautasellaan.

Oma suosikkini on paistettu kuhafilee. Samoin kuhakeitto on hyvää, uunikuha ja savustettu kuha myös. Oikeastaan kuha on hyvää niin monessa muodossa, että sen laitossa on vain mielikuvitus rajana."

Kuva: Hätälä Oy

***

Lapsuuden harrastuksesta ammatti

Pekka Vakkilainen, Hätälän kalastaja, pyytää kuhaa Kiantajärvellä, Kainuun Suomussalmella

"Olen työskennellyt ammattikalastajana nyt 10 vuotta. Lapsuuden harrastuksesta tuli ammatti. Parasta työssäni on vapaus. Kun on perhettä, niin on hyvä, että pystyy joustamaan työajoissa ja hyvällä ilmalla lapsetkin voivat olla mukana järvellä. Toisaalta halutessaan pystyy tekemään töitä ihan urakalla.

Silloin kun on tyyni ilma, lähden aikaisin aamusta vesille. Sillä lailla saalis myös ehtii samana päivänä rekan kyytiin.

Kuhansaanti on tasaisinta syksypuolella. Kesä-heinäkuussa sitä nousee myös rysällä, talvisin pyydetään vain verkoilla. Alkukesästä kutuaikaan kuha viihtyy matalalla ja loppusyksystä se painuu syvänteiden reunoille.

Vuodenajan mukaan kuhat ovat aika lailla vakiopaikoissa, mutta myös tuulen suunnat ja veden lämpötilat vaikuttavat. Pyydyksiä siirrellään sitten sen mukaan, mistä kuhaa kulloinkin lähtee nousemaan.

Suomalaisten kannattaisi syödä enemmän kotimaista kuhaa. Se on terveellistä ja maukasta ruokaa ja kasvanut täällä puhtaissa vesissä. Ja kyllähän kotimaisten kalatuotteiden syönti edistää kaikin puolin suomalaisten hyvinvointia."

Kuva: Hätälä Oy

***