Kuhatutka: Jäljitä Kotimaista-kuhan pyyntialue

 

 

Lisää lempikalaa lautasille

Kuohkeaa kuhakeittoa, pannukalaa tai chili-appelsiinikuvaa.  Ohjeita kuhan laittamiseen saat Yhteishyvästä.

Kuhan vaalea liha on vähärasvainen ja erittäin maukas, ei siis ihme, että se on yksi suomalaisten lempiruokakaloista. Kuhaa paistetaan, savustetaan ja sen mausta nautitaan erityisesti kesäaikaan.

Kuha on eurooppalainen kala, jota esiintyy Suomen rannikkovesissä Suomenlahdella ja Saaristomeressä. Sitä pyydetään myös sisävesistä lähinnä Suomen etelä- ja keskiosissa. Kuhaa myös viljellään pieniä määriä. Kuha viihtyy erityisesti lämpimissä vesissä.

Kotimaista-kuhan jäljille 

Kun lapsuuden harrastuksesta on tullut ammatti.  

Lue kalastajien tarinoita!

Kotimaista-tuotesarjan kuhat pyydetään Suomen makeista vesistä, muun muassa Oulujärveltä, Keiteleeltä ja Vuoksen vesistöistä. Kuhaa pyydetään verkoilla, merroilla ja sulkupyydyksillä. Pyynnin jälkeen kalastajat perkaavat kuhat, minkä jälkeen ne kuljetetaan Hätälän kalalaitokseen Ouluun, jossa ne fileoidaan nahattomiksi ja pakataan.

Parhaimmillaan Kotimaista-kuhafilee saadaan kauppoihin kaksi vuorokautta pyyntipäivän jälkeen. Asiakkaat voivat tarkistaa kuhan alkuperän pakkauksesta. Kotimaista-kuhafileen (300g) pakkaukseen on merkitty kuhan pyyntipäivä, viimeinen käyttöpäivä, pyyntialue ja pyyntimenetelmät. 

S-ryhmä haluaa lisätä suomalaisen kalan saatavuutta ja monipuolista käyttöä. Kaupparyhmä on sitoutunut parantamaan tuoreen kotimaisen kalan saatavuutta yhteistyössä kalastajien ja kalankasvattajien kanssa.

Esimerkiksi tuoreet järvikalat kuten kuha täytyy saada nykyistä paremmin asiakkaiden ulottuville.  Lue lisää kalavallankumouksesta (teesi 8), joka on osa S-ryhmän Ruokamanifestia. 

Säilytä kala oikein

Tuore kala säilyy hyvänä, kun pakkausta säilytetään oikeassa lämpötilassa.

Kala pitä kuljettaa kaupasta kotiin kylmässä ja säilyttää kotona jääkaapin kylmimmässä osassa ( 0- +3), yleensä alimpien hyllyjen takareunassa. 

Tuoreen kalan tunnistaa raikkaasta tuoksusta ja jäykästä ja kimmoisasta lihasta.