Hallinto ja johtaminen

Yksi osuustoiminnan kivijaloista on demokraattisuus. Jokainen asiakasomistaja voi osallistua S-ryhmän päätöksentekoon oman osuuskauppansa kautta. Jäsenet eli asiakasomistajat omistavat S-ryhmän 20 alueosuuskauppaa. Ne puolestaan omistavat keskusliike SOK:n. SOK on suomalainen osuuskunta, jonka ylin päättävä elin on osuuskunnan kokous.

Alueosuuskaupan ylin päättävä elin on edustajisto, joka valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi. Jokainen ennen vaalivuoden alkua jäseneksi hyväksytty 15 vuotta täyttänyt asiakasomistaja voi äänestää vaaleissa ja asettua ehdolle edustajistoon täytettyään 18 vuotta. Edustajiston tehtävänä on valita hallintoneuvosto. Hallintoneuvosto puolestaan päättää osuuskaupan toiminnan peruslinjoista ja valitsee hallituksen.

Varsinaisen toimielinroolinsa lisäksi alueosuuskaupan edustajistolla on merkittävä asema laajan kontaktipinnan muodostajana asiakasomistajien ja osuuskaupan johdon välillä. Edustajisto kokoontuu osuuskaupan sääntöjen määräämällä tavalla. Yksittäisistä edustajiston päätäntävaltaan kuuluvista asioista tärkeimpiä ovat sääntöjen muuttaminen, ja mahdolliset osuuskaupan toiminnan lopettamiseen tai sulautumiseen liittyvät päätökset.