21.9.2018

Pääjohtaja Taavi Heikkilä: Jokainen teko lasketaan

Kenellekään on tuskin tässä ajassa jäänyt epäselväksi ilmastonmuutoksen vakavuus, seuraukset ja toimenpiteiden kiireellisyys. Luemme lähes päivittäin mediasta sään ääri-ilmiöistä, merenpinnan noususta ja tulevaisuuden uhkakuvista ruoantuotannolle – ja kaikilla näillä on yhteys ilmastomme lämpenemiseen.
 
Vaikka tosiasiat ovat kiistämättömiä, meille voi olla haastavaa mieltää omien tekojemme vaikutus näin suureen asiaan.
 
Onko sillä merkitystä, että yritän kovasti välttää ruokahävikkiä? Miten vaikuttaa se, että olemme perheessämme lisänneet reilusti kasvisten syöntiä? Tai se, että yleisin iltapalamme on nykyisin salaatti? Mitä väliä ylipäänsä on yhden ihmisen tai perheen ratkaisuilla Suomessa, jos päästökäyrät muualla maailmassa jatkavat nousuaan? Näitä kysymyksiä niin minä kuin varmasti moni muukin mielessään pohtii.
 
Suuri, helpottavakin oivallus on se, että ihan jokaisella teollamme on väliä. Kun laskemme tekemisiämme yhteen, pienestä tulee suurta ja yksittäiselle teolle merkitys.
 
S-ryhmän käynnisti keväällä Iso Juttu -ilmastokampanjan. Tavoitteenamme on vähentää päästöjä oman toiminnan ja arvoketjun osalta miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä. Se on yhtä paljon kun yli miljoonan suomalaisen edestakaiset lennot Helsingistä New Yorkiin. Tai kahdeksan miljoonaa automatkaa Helsingistä Rovaniemelle. 
 
Toimintaamme liittyvistä päästöistä suuri osa syntyy myymiemme tuotteiden ja palveluiden kautta. Siksi kutsumme myös tavarantoimittajiamme mukaan päästötalkoisiin. Jo 61 yritystä on vastannut kutsuumme. Kiitos heille siitä! Ja edelleen, tervetuloa mukaan myös muut kumppanimme. Listan ilmastokampanjassamme mukana olevista tavarantoimittajista löydät täältä.
 
S-ryhmä käyttää reilun prosentin koko Suomen sähkön kulutuksesta. Tavoitteenamme on vähentää omasta toiminnastamme syntyviä ilmastovaikutuksia 60 prosenttia vuoden 2030 loppuun mennessä vuoden 2015 tasosta.
 
Miten kymmenien prosenttien vähennystavoitteisiin päästään? S-ryhmässä merkittävin keino on uusiutuva energia, johon olemme viime vuosina vahvasti investoineet. Tällä hetkellä jo 50 prosenttia kuluttamastamme sähköstä tuotetaan omalla tuulivoimalla. S-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja, kun kaikkiaan 37 000 uutta aurinkopaneelia alkaa tuottaa sähköä myymälöissämme tämän ja ensi vuoden aikana. Toiminnassa niistä on jo 11 000 paneelia.
 
Iso juttu -ilmastokampanjamme tärkein viesti on se, että jokainen teko lasketaan. Sinun, minun, meidän kaikkien. Siksi haluamme innostaa ja aktivoida myös asiakkaamme mukaan konkreettisiin ilmastotekoihin. Tehdään yhdessä tästä Suomen mittakaavassa todella iso juttu!
 
Tule siis mukaan ja valitse oma ilmastotekosi. Tai vaikka useampi! Itse olen tarkkana miehenä sitoutunut jääkaappikytäksi, ja löytyy minusta aika lailla myös ilmastoparantajaa. Siksi tämä blogikin. Löydä sinäkin oma juttusi.
Taavi Heikkilä

Taavi Heikkilä, SOK:n pääjohtaja