28.3.2019

Osa 9: Kauppaa tehtiin myös sodan melskeissä

  • Kaltimon myymälä

Juuri ennen sotaa PKO ehti ostaa Ilomantsin kirkonkylältä tontin paikalliselta osuuskassalta. Sille alkoi vuonna 1938 nousta PKO-talo, ja minkälainen! Modernissa puuverhoillussa funkkistalossa oli sekatavaramyymälä, kahvila, ruokakauppa, konttori, keittiötilat, käsivarasto, matkustajakoti, liikkeenhoitajan asunto, kauppa-apulaisen huoneet, kellarivarastot, saunatilat ja saniteettitilat.

Heti kun PKO oli päässyt muuttamaan taloonsa, vihollinen ryhtyi hyökkäämään Ilomantsin suunnalla edeten kohti kirkonkylää. Joulukuun 5. päivä 1939 Ilomantsi joutui evakuoitavaksi. Osuuskaupan tavarat tuotiin Joensuuhun, ja pitäjäläiset evakuoitiin Iisalmeen.

Keväällä 1940 PKO haikaili takaisin taloaan heti kuin se kävi päinsä, olihan sinne majoitettu kokonainen rykmentin esikunta upseeriasuntoineen. Jatkosodan aikana Ilomantsin myymälän liikevaihto nousi toiseksi suurimmaksi heti Joensuun pääliikkeen jälkeen.

Rintaman läheisyyden takia myös muita myymälöitä eri pitäjissä jouduttiin tyhjentämään. Tuupovaaran, Koveron ja Kaltimon myymälöissä oltiin joka hetki varpaisillaan ja valmiina varastojen evakuointiin. Tehtiin tyhjennysmyyntiä ja otettiin sisään vain välttämättömiä elintarvikkeita.

Muista maakunnan osuuskaupoista evakuointitoimenpiteitä joutuivat tekemään Pielisjärven Osuusliike, Yhteishyvä ja Jukola. Kiteellä osuuskauppa menetti rauhanteossa 1940 kaksi myymälää, kaksi tonttia, kalustoa ja nopeasti kehittyvät yhdyskunnat Matkaselän aseman ja Marmorilouhoksen kauppapaikkoineen.

Kun PKO:n herkkumyymälä Joensuussa jäi sota-aikoina ilman hedelmiä ja muuta myytävää, se suljettiin. Vastapainoksi keskellä sodan kauhuja vuonna 1942 Joensuun Siltakadulle nousi PKO:n uusi uljas liiketalo, joka seisoo samalla paikalla torin laidalla tänäkin päivänä.

Teksti on esimakua keväällä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.