5.3.2019

Osa 8: Kekkonen käväisi Kimmelissä

  • Kimmel avajaiset 1977, Kekkonen ja Prof. Kirkinen saapuvat avajaisiin.

Vuonna 1977 valmistunut Sokos Hotel Kimmel aloitti maakunnassa uudenlaisen hotelli- ja ravintolakulttuurin. Nyt Pohjois-Karjalassa oli mahdollista järjestää suuria valtakunnan tason tilaisuuksia.

Hotellin suunnitteli arkkitehti Pauli Lehtinen, joka oli piirtänyt myös vuonna 1968 avatun Joensuun Sokos-tavaratalon. Nimi Kimmel viittasi hotellin edessä virtaavan Pielisjoen kimalteluun auringon hohteessa. Avajaisten kunniavieraaksi saapui itse presidentti Urho Kekkosen. Hän ja muut kutsuvieraat saivat muistoksi kahdeksankulmaisen drinkkilasin, johon muoto oli napattu tanssilattiasta.

Marraskuussa 1977 rullattiin jälleen punainen matto hotellin ovelle tasavallan päämiestä varten. Lounaalla UKK kiinnitti huomiota eritoten Rajajoen porsaankyljykseen. Hän kutsutti paikalle keittiöpäällikkö Erkki Häsän ja huikkasi: "Tehkää tätä muillekin! Mutta ei ihan yhtä hyvää."

Porsaanleikkeen lisäksi muita suosittuja ruoka-annoksia olivat muikut miedosti savustettuina tai kermassa haudutettuina, smetanalammas ja monet perinteiset karjalaiset ruoat, joita ammattitaitoisten keittiömestareiden johdolla loihdittiin.

Teksti on esimakua keväällä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.