4.2.2019

Osa 5: Pihvin paistoa tutkasäteellä

  • Kuva: Karjalaisen arkisto

Sähköiset kodinkoneet tulivat myyntiin PKO:n suurimpiin myymälöihin 1950-luvulta lähtien. Aikansa huipputeknologiaa käytettiin myös osuuskauppojen ravintoloissa.

Sanomalehti Karjalainen hehkutti helmikuussa 1962 Osuusliike Oma-Avun ravintola Niini-Haarikassa olevaa mikroaaltouunia näin:
"Ravintola Niini-Haarikassa on käytössä todellinen ihmeuuni, jossa korkea teknillinen taito on hienosti toteutettuna otettu arkielämän palvelukseen. Lämpö uunissa muodostuu elektromagneettisista aalloista, jotka imeytyvät kuumennettavaan ruokaan. Porsliinilautaselle asetettu raaka pihvi vihanneksineen kypsyy minuutissa; kun kaapin ovi avataan, on kaappi kylmä, samoin kuin sen metalliset sisäseinät ja lautanenkin, mutta sen sijaan pihvi on kuuma ja kypsä. Perjantaina esiteltiin ihmeuunia joensuulaisille lehtimiehille ja voitiin todeta, että tällä "tutkasäteellä" valmistui todella nopeasti hyvää ruokaa.

Teksti on esimakua keväällä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.