22.1.2019

Osa 3: Jääsilakkaa ja eläinten luita

Kun osuuskauppoja perustetiin yhä tiuhaan tahtiin maaseudulle 1920–30-luvuilla, tuotteiden keräily ja jakelu maaseudulta tiivistyi ja tehostui. Maatalouskaupasta tuli merkittävä toimiala useissa osuuskaupoissa. Sen kehittämiseen kannustivat sekä vaikutusvaltainen Pellervo-Seura että keskusliike SOK.

Pohjois-Karjalan Osuusliike osti tilallisilta lihaa, kotivoita eli maatiaisvoita, metsämarjoja ja viljaa. Varastomieheksi vuonna 1930 tullut Väinö Koikkalainen on kertonut sen ostaneen "kaiken, mitä oli tarjolla: hevosen, lehmän, lampaan, jäniksen- ja oravannahat, viljat, marjat, kananmunat ja voin. Voikauppa oli vilkasta, sitä myytiin etupäässä Viipuriin, Sortavalaan ja Suojärvelle. Kananmunakauppaan perustettiin munanmyyntiosuuskunta."

"Talvisin hankittiin vaunulastillinen jääsilakkaa, josta valmistettiin itse lipeäkalaa. PKO:lla oli yksinoikeus eläinsuojeluyhdistyksen markkinoilta lunastamiin raakkihevosiin, jotka lahdattiin kaupungin teurastamolla. Luuliiteriin säilötyt eläinten luut myytiin keväisin liimatehtaalle. Ruokatarvikkeet odottelivat varastoissa Pielisjoen jäihin ja sahajauhoihin kieriteltyinä. Oman talon hevosmies paloitteli ja pakkasi lihan toimitettavaksi Suomen Karjakeskuskunnalle Viipuriin, ja oma kuorma-auto kuljetti teuraseläimiä ja halkokuormia."

Teksti on esimakua keväällä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.