23.7.2019

Osa 29: Bomba nousee kukoistukseen

Nurmeksen Bomba on komea muistomerkki rajakarjalaisuudesta, ikiaikaisesta yhteisöllisyydestä, tietäjyydestä ja taitajuudesta. 1970-luvulla rakennetun Bomba-talon alkuunpanijoina tai osakkaina on ollut satoja yhdistyksiä, yrityksiä, yksityishenkilöitä sekä matkailunkehittäjät ja valtio. Ritoniemeen nousseen talon esikuva on varakkaan suojärveläisen Bombinin suvun vuonna 1855 rakentama hirsitalo, joka aikoinaan purettiin perheen perinnönjaossa hirsikasoiksi.

Matkailullisesti Bomba menestyi ensimmäisinä vuosina hyvin, mutta sitten sen vetovoima hiipui. Kun syrjäisyys ja erämaa eivät enää riittäneet matkailuvalteiksi, parannusta haettiin kylpylöin, golfkentin ja hotellein.

Bomban liiketoiminnot siirtyivät Jukolan Osuuskaupalle vuonna 2004, ja kylpylän yhteyteen avattiin uusi hotelli.

Vuosien mittaan Bomballe syntyi korjausvelkaa, ja Jukolan Osuuskauppa ryhtyi myymään taloa. PKO osti Bomban Jukolan Osuuskaupalta vuonna 2016.

Bomban hankinnalla nähtiin PKO:ssa selvää analogiaa Koliin. Kauppa ei ollut puhdas liiketoimintamanööveri, vaan osa osuuskaupan vastuullista toimintaa maakunnan hyväksi. PKO kyseli pohjoiskarjalaisilta kehitysideoita, pani kohteen kuntoon isoin investoinnein ja työllisti paikallisia.

Bomba on osa Pohjois-Karjalan matkailun ja maakunnan elinvoimaisuuden kehittämistä, ja se palvelee monenlaisia pohjoiskarjalaisten asukkaiden tarpeita.

Kohde esittelee karjalaista kulttuuria kielestä, uskonnosta, runosta ja laulusta paikallisia herkkuja notkuviin pitopöytiin ja perinnerakentamiseen. Paikalta löytää niin tsasounan, kylpylän kuin Trattoria-ravintolan. Matkailukohteena Bomba on nyt viritetty uuteen kukoistukseen ja sen liiketoiminta on lujittunut.

Teksti on esimakua syksyllä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.