23.7.2019

Osa 26: Peukut pystyyn – ABC tulee

2000-luvun alussa S-ryhmä uudisti perinteisen huoltoasema- ja polttonestekaupan ABC-liikennemyymäläketjullaan. Se löi kansalaiset ja alan konkarit ällikällä. Ne toivat asiakasomistajien palvelu- ja etutarjontaan merkittävän lisän.

ABC-ketjusta tuli todellinen menestystarina, mutta samaan aikaan se sai myös kritiikin aallot lyömään korkeina. Ihmiset sekä rakastivat että vihasivat, parveilivat ABC-asemille, mutta itkivät niiden räikeitä appelsiininvärisiä torneja, kirkuvaa huomiontavoittelua ja hallitsevuutta.

S-ryhmässä oli jo vuosikymmeniä kiikaroitu tulevaisuuteen, jossa polttonesteiden kauppa olisi muuttunut ja pääteiden varsilla ja risteyksissä olisi eräänlaisia autoilevan asiakkaan pienoistavarataloja. Niiden palveluun kuuluisi paitsi auton, myös autoilijan huolto ravintoloineen ja kauppoineen, joissa on marketkaupan tasoiset valikoimat ja hinnat.

PKO:n huoltamot olivat pitkään Siihtalan Esso, Prisman Shell ja Kiteen Esso. Muitakin asemia PKO oli pitänyt, esimerkiksi Shelliä Niinivaaralla. Kumppanuus kahden eri öljy-yhtiön kanssa ei ollut ongelmatonta. Esimerkiksi bensiinikaupan hintasodassa 1989 oli taiteiltu kieli keskellä suuta ja päätetty, ettei Siihtalan Esson alennus saanut olla suurempi kuin Shell Prisman. Huoltamot olivat osuuskaupalle pitkään pahasti tappiollinen toimiala.

PKO:n ensimmäinen ABC-liikennemyymälä valmistui Siihtalaan kesällä 2001. Pelinavauksen jälkeen lumipallo vyöryi Pohjois-Karjalassa kasvaen kierros kierrokselta. Pallo Kiteelle, jossa vanha Esso siirtyi ABC-kyltin alle 2002.

Lieksalaisia lähin ABC-asema oli Joensuun Prisman pihassa oleva automaattiasema. Tilanne ei ollut sopusoinnussa maakunnan tasapuolisen kehittämisen kanssa, joten PKO osti ja muunsi Lieksan Nesteen ABC-asemaksi. Myös Kiteen ABC:tä laajennettiin ja Kuopion tien varteen rakennettiin täysin uusi liikennemyymälä ABC Marjala 2004.

S-ryhmän tekemien Esso-kauppojen jälkeen PKO nosti suunnittelupöydälle ABC:t Outokummussa ja Joensuun Kanervalassa. Vuonna 2007 avatussa ABC Outokummussa paikallisuutta ilmensi kalastuslupien myynti. Siellä oli myös lähialueen ainoa inva-wc, jota kaupunkikin kustansi.

Samassa muuntautumisleikissä Vatasen Essosta Joensuun Vanamokadulla tuli Kanervalan ABC, myöhempi Sale Kanervala. Ketju levisi, ja vastarintakin järjestäytyi: ABC Uuron tonttipaikasta Kontiolahdella valitettiin. Kontiolahdelle rakennettiin sitten Lähi-ABC vuonna 2013.

Teksti on esimakua syksyllä ilmestyvästä PKO:n 100-vuotishistoriikista.