1.7.2019

Osa 23: Kovan onnen osuuskauppa

Yksi vanhimmista Pohjois-Karjalassa toimineista osuuskaupoista oli Värtsilässä vuonna 1917 perustettu Osuusliike Yhteishyvä. Sen nimi on tänäkin päivänä tuttu kaikkiin asiakasomistajatalouksiin jaettavasta S-ryhmän asiakaslehdestä.

Osuusliike Yhteishyvä syntyi kiihkeän suuntataistelun tuoksinassa, kun Värtsilän Osuuskaupan valtasi sosialistinen työväki ja vastalauseena tälle perustettiin porvarillinen osuuskauppa.

Yhteishyvää luotsasi taidokkaasti pankinjohtaja, kansanedustaja, moninkertainen ministeri ja sodanaikainen valtiovarainministeri Tyko Reinikka. Hän toimi myös Pohjois-Karjalan Osuuskauppojen piiritoimikunnan puheenjohtajana. Reinikka takasi asemallaan, että uuden osuuskaupan luottohana paikalliseen KOP:n konttoriin pysyi auki.

"Täällä reuhtoi Reinikkakin, painatteli pankkiherra, Tyko taioin toimitteli oloja niin osuustoimen, miesnä jos ministerinäkin, Yhteishyvän ympärillä", runoiltiin osuuskunnan 10-vuotisjuhlassa Värtsilän yhteiskoululla.

Yhteishyvä-nimen takana kerrotaan keksineen rouva Reinikan.

Kun suur-PKO:ta synnytettiin 1960-luvun lopussa, Osuusliike Yhteishyvä päätti jättäytyä pois kimppakyydistä. Kovan onnen osuuskauppa oli menettänyt sodassa lähes koko toimialueensa. Omaisuutta oli jäänyt rajan taa, ja jäsenkunta Värtsilästä, Pälkjärveltä ja Korpiselältä oli hajonnut ympäri Suomea kuin varpusparvi. Jäljelle jääneet toimipaikat sinnittelivät Tohmajärven ja Tuupovaaran kunnissa, jotka vielä kuhisivat elämää.

Osuusliike Yhteishyvä tokeni ja elpyi, mutta päätti sitten kuitenkin liittyä Kiteen Osuuskauppaan vuonna 1979. Osa PKO:ta siitä tuli vasta vuonna 1991.

Teksti on esimakua PKO:n 100-vuotishistoriikista.