25.6.2019

Osa 17: S-Pankin juuret sadan vuoden takana

Säästökassat olivat alusta lähtien tärkeä̈ osa osuustoimintaa. Ensimmäiset säästökassat perustettiin vuonna 1917, ja sen jälkeen niitä̈ syntyi nopeasti osuuskauppoihin eri puolella Suomea. Osuuskaupoille säästökassoista muodostui tärkeä rahoituslähde. Niiden avulla kerättiin rahaa toiminnan kehittämiseen ja varauduttiin vaikeisiin aikoihin. Jalona pyrkimyksenä oli myös tukea omien jäsenten taloudenpitoa ja edistää hyveenä pidettyä säästäväisyyttä.

Jäsenten omaa kulutustaan ja taloudellista turvaansa varten säästämät rahat muodostivat osuuskauppojen talouden selkärangan. Ulkopuolista rahoitusta ei juurikaan tarvittu, mikä vähensi osuuskauppojen riippuvuutta pankeista.Kaikki säästökassoihin kertyneet varat käytettiin jäsenille suunnattujen palvelujen edelleen kehittämiseen. Tänä päivänä säästökassaperinteitä jatkaa vuonna 2007 toimintansa käynnistänyt S-Pankki.

Säästökassojen sukeutuminen Suomen ensimmäiseksi kauppapankiksi merkitsi melkoista koulutusponnistusta PKO:ssa. S-Pankki on tänä päivänä oikea pankki asuntoluottoineen ja sijoituspalveluineen.

Mahdollisuuksia kehittää sen palveluita edelleen on valtavasti. Asiakasomistajien palvelutarjontaan se on tehnyt merkittävän lisän ja tehnyt asiakasomistajuudesta entistäkin houkuttelevampaa. Alun perin SOK:n käynnistämän S-Pankin omistajia ovat tänä päivänä myös kaikki alueosuuskaupat.

Teksti on esimakua PKO:n 100-vuotishistoriikista.