2.10.2018

Hotelli Vaakuna on nähtävyys helsinkiläisillekin

Tiesitkö, että funkkisrakennuksen sisältä löytyy suihkulähde, vanha elokuvakabinetti ja runsaasti 1950-luvun alkuperäiskalusteita?

ORIGINAL SOKOS HOTEL VAAKUNA

Hotelliklassikko kaupungin sydämessä                                                                                      

Funkishotelli Original Sokos Hotel Vaakuna avautui Helsingin olympialaisiin vuonna 1952. Talon suunnitelleen arkkitehti Erkki Huttusen kädenjälki ja 50-luvun kaunis muotokieli luovat Vaakunan sen uniikin hengen ja tunnelman.

Original Sokos Hotel Vaakuna sijaitsee kaupungin keskeisimmällä paikalla Helsingin rautatieaseman vierellä. Suurimmasta osaa hotellihuoneista sekä ylimmän kerroksen ravintoloista ja näköalakabineteista avautuvat upeat panoraamanäkymät yli Helsingin.

Vaakunassa on 270 huonetta, brasserietyylinen näköalaravintola Loiste, tilausravintola Kaarre, näköalasauna sekä iso terassi 10. kerroksessa Helsingin kattojen yllä. Hotellista on suora sisäänkäynti Sokoksen tavarataloon.

Original Sokos Hotel Vaakuna uudistuu vuosien 2018–2019 aikana.

www.sokoshotels.fi/fi/helsinki/sokos-hotel-vaakuna

Helsingin Original Sokos Hotel Vaakunan valmistuminen olympiavuonna 1952 oli sekä teknisesti että taiteellisesti aikansa arkkitehtoninen merkkitapaus, johon tultiin tutustumaan läheltä ja kaukaa. Parhaillaan arkkitehti Erkki Huttusen mestarinäyte Helsingin keskeisimmällä paikalla uudistuu perinteitä kunnioittaen.  

"Elielsaarismaisen" tavan mukaan arkkitehti Huttunen suunnitteli hotellin sekä ravintolan huonekaluja ja pienimpiä yksityiskohtia myöten itse. Ainoastaan valaisinten osalta hän antoi täyden suunnitteluvapauden ystävälleen, yhtiökumppanilleen, muotoilija Paavo Tynellille. Molemmat miehet toivat suunnittelullaan funktionalismia Suomeen.

Omaleimaisen lisän Vaakunan rakennuksen valmistumishistoriaan toi se, että suunnittelun sekä perustamistöiden (1939) ja rakennuksen valmistumisen (1952) väliin mahtui niin sota-aika kuin sitä seurannut pula materiaaleista. Olympiakesänä kaikki oli lopulta valmista; Huttusen suunnittelema rakennus helpotti majoituspulasta kärsineen pääkaupungin tilannetta.

Ideoita Amerikan mantereelta

Arkkitehti Huttunen oli Amerikan-matkallaan nähnyt hotellihuoneessa kaksoisovet, joiden väliin jäävään tilaan asiakas saattoi jättää housunsa pesetettäviksi. Hotellipalvelu pystyi näin noutamaan pyykit häiritsemättä asiakasta. Huttunen pani paremmaksi ja suurensi Vaakunan ovien välitilaa siten, että sinne mahtuivat housujen lisäksi myös puku ja kengät noutoa odottamaan. Tästä syystä Original Sokos Hotel Vaakunan kaikissa kahdeksannen ja yhdeksännen kerroksen hotellihuoneissa on tänäkin päivänä kiintoisat, kuperat ovet.

Amerikasta tuli myös unelma mäntyisistä ikkunapuitteista. Koska valtamerien takaa tilattu mäntylasti upposi sitä kuljettaneen laivan mukana, kehitti Huttunen puunjalostusyhtiön kanssa menetelmän, jolla kotimainen honka saatiin toimimaan amerikkalaisen männyn korvikkeena.

Ravintola Vaakunan (nykyinen ravintola Loiste) yhteyteen Huttunen piirsi ulkoilmaterassin avautumaan pääkaupungin kattojen ylle. Huttunen suunnitteli myös ainutlaatuisen elokuvakabinetin, jossa katseltiin elokuvia ruokailun yhteydessä.

Hotelli Vaakunaa, aikansa suurhotellia, tultiin jo sen valmistumisvuonna 1952 ihastelemaan läheltä ja kaukaa. Vastaanottoaulan korkeaselkäiset nahkanojatuolit, taiteilija Gunnar Finnen suunnittelema suihkulähde kipsireliefeineen sekä Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet viehättävät matkaajia ympäri maailman tänäkin päivänä.

Original Sokos Hotel Vaakuna uudistuu parhaillaan, talon alkuperäinen muotokieli huomioiden. Tästä esimerkkinä osaan uudistetuista huoneista tuleva, sänkyjen ylle kaareutuva lippa. Se on Arkkitehtitoimisto Fyran kunnianosoitus Erkki Huttusen suunnittelemalle rakennuksen pääsisäänkäynnille. 

Puolet hotellihuoneista ja kerrosauloista on jo uudistettu, kokonaisuus on valmiina keväällä 2019. Ylimmän kerroksen hotellihuoneissa on pääkaupunkiseudun hotelleille harvinaiset näköalaparvekkeet upeine Helsinki-näkymineen. Hotelli on avoinna normaalisti koko uudistuksen ajan.

 

Lisätietoja: Hilkka Lehtinen, hotellipäällikkö, puh. 050 440 4788, hilkka.lehtinen@sok.fi

Uutinen koskee toimipaikkoja:
Sokos Hotels
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Sokos Hotels toimipaikkoja:
Ketju: Sokos Hotels