30.4.2020

Vieras keittokomerossa: Vaikuttaja Emmi Nuorgam

Vieras keittokomerossa on haastattelusarja, jossa pirkanmaalaiset kertovat herkullisesta arjestaan. Tällä kertaa vieraana on Emmi Nuorgam. Emmi on toimittaja, viestinnän asiantuntija, somevaikuttaja ja yhteiskunnallinen keskustelija. Emmin työ liittyy pitkälti sosiaaliseen mediaan, ja tällä hetkellä erityisesti koronaviestintään. Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaaleissa Emmi oli yksi Tampereen äänikuningattarista, ja jatkaa Osuuskaupan edustajistossa toiselle kaudelleen.

Ruokapöydässä Emmin kanssa istuvat puoliso ja kaksi lasta. Korona-ajan ulkopuolella ruokapöydän äärestä löytyy myös laajennetun perheen jäseniä: Emmin siskoja, lasten isovanhempia sekä ystäviä. Emmin perheen mentaliteetin mukaan kuka tahansa on tervetullut heidän ruokapöytäänsä. Emmi on itse kasvissyöjä, joten perhe panostaa kasvisproteiineihin ja kalaruokiin. Koko perhe pitää kokkaamisesta, minkä vuoksi ruoanlaitto onkin muodostunut Emmin perheen yhteiseksi harrastukseksi.

1. Mitä löytyy viimeisimmältä ostoskuitiltasi?

Kuitiltani löytyy aina tölkki vissyä, joka on itselleni ylellisyystuote. Olen vissyholisti. Viimeisimmältä kuitilta on löytynyt myös kukkamultaa ja kasviravinteita. Lisäksi puolisoni on tosi kova leipomaan ja hyvä tekemään leipää, joten jauhoja ja hiivaa tarvitaan joka kerta. Apetitin pakastemuusi on must, sen kylkeen ostamme järvikalapuikkoja. Myös pakastecroissanteja on tullut ostettua, sillä croissantit kuuluvat viikonlopun herkutteluun.

Ostoksilla käymme Kalevan Prismassa, josta löytyy appelsiineja superedullisesti. Niitä meillä on nyt hamstrattu viikko tai kaksi aivan älyttömiä määriä. Niistä on tähän mennessä tehty mehua, puuroa, kakkua ja vaikka mitä.

2. Millainen ruoanlaittaja olet?

En tee ikinä samoja ruokia. En ole yhtään sellainen makaronia ja jauhelihakastiketta -tyyppi. Viimeksi tein salaattia, johon tuli loimulohta, parsaa, pinaattia, varhaiskaalia, mozzarellaa ja kylkeen tsatsikia. Se oli hieman mitä jääkaapista löytyy -tyylinen ruoka.

Seuraan Instagramissa erityisesti aasialaisia ruokatilejä ja kokeilen niiden reseptejä. Kiinalaisen keittiön ruoat ovat jo ihan hyvin hallussa ja nepalilainen on nyt harjoittelun alla. Meillä syödään paljon erilaisia wokkeja ja tietysti pastaa. Useimmiten laitan kasvispastaa, johon tulee paahdettuja kasviksia, hyvät marinadit sekä yrttiöljy.

Meillä syödään paljon lähellä kasvatettuja vihanneksia, Pyhäjärvestä pyydystettyä kalaa ja paikallisten tuottajien tekemää leipää. Se on meille sitä luksusta, ja minun kulinarismini ytimessä. Ei siis se, että raaka-aineet ovat mahdollisimman vaikeasti saatavia tai kalliita, vaan se, että ne ovat puhtaita, hyviä ja laadukkaita. Silloin ei tarvitse myöskään turhaa kikkailua, vaan hyvät raaka-aineet, kypsennys, suola ja pippuri riittävät.

3. Miten tämän kevään poikkeustilanne näkynyt arjessasi?

Tilaamme kaikki ruokaostokset kotiin. Prismasta tilattiin ruokaostokset jo ennen poikkeustilannetta, ja sen lisäksi ruokaa tulee myös Kauppahallista. En ole käynyt ruokakaupassa itse asiassa viimeisen kuukauden aikana kuin kerran. Silloin tein samalla ruokaostoksia siskolleni.

Olen huomannut, että tavallisessa, kiireisessä arjessa ruokalista tulee suunniteltua huolellisemmin. Tällä hetkellä arki on vähän tällaista haahuilua ja ruoka-ajat ovat muuttuneet. Syödään vähän silloin kun on nälkä ja kokataan ehkä pidemmän kaavan kautta.

4. Mitä ilman et tule toimeen keittiössä?

Musiikkia. Kuuntelen tosi usein musiikkia tai äänikirjoja. Lisäksi reseptikirjanani toimii Instagram. Silloin kun teen ruokaa, yhdistelen reseptejä tai saatan etsiä jotain tiettyä reseptiä. Juuri nyt jääkaapista löytyy munakoisoja, joten ajattelin etsiä Instagramista jonkin ihanan aasialaisen munakoisoreseptin.

5. Millä ruoka-annoksella pelastat päivän?

Kylmäsavulohileivällä. Se on oma ykkösherkku tilanteessa kuin tilanteessa. Toimii aamupalana, iltapalana, lounaana, eväsleipänä ja kaikkiin tilanteisiin. Lisäksi teen kylmäsavulohesta paljon ruokaa. Kylmäsavulohesta tulee ihan sairaan hyvä makaronilaatikko tai kalakiusaus.

6. Suurin salaisuutesi keittiössä?

Kasvisten marinoiminen jälkikäteen. Toimii kesällä grillauksessa, mutta myös esimerkiksi kasvispastan tekemisessä. Useinhan ajatellaan niin, että raaka-aineet pitää marinoida etukäteen ja sitten kypsentää. Itse tykkään tehdä niin päin, että ensin esimerkiksi paahdan uunissa kasviksia ja sitten teen marinadin, johon laitan ne kypsentämisen jälkeen. Marinadi sisältää oliiviöljyä, valkosipulia, yrttejä, suolaa, pippuria, sitruunaa ja ehkä ripauksen sokeria. Sitten kasvikset marinoidaan yrttiöljyssä ennen pastan kanssa sekoittamista. Muutenkin tuoreet yrtit ovat helppo keino saada ruoasta hitusen parempaa.

Paahtaminen on toinen hyvä konsti. Esimerkiksi kirsikkatomaattien paahtaminen ja kuivattaminen uunissa tekee sellaisia puolikuivattuja tomaatteja, joista saa kivan lisän kaikenlaisiin ruokiin, välipalaleipiin, pastoihin, erilaisiin wokkeihin, salaatteihin tai laatikoihin. Muutenkin, olen aika hyvä mutta myös todella laiska kokki, enkä jaksa kauheasti kikkailla. Minun tyylini tehdä ruokaa on pilkkoa ainekset, laittaa ne uuniin ja sekoittaa lopuksi pastaan. Tämä toimii hirveän hyvin, kun on maustamiseen liittyvät taidot hallussa niin, että ruoasta löytyy suolaa, sokeria, vähän happamuutta ja umamisuutta.

7. Paras makumuistosi?  

Olen kotoisin Utsjoelta. Kaipaan tälläkin hetkellä sinne, nuotion äärelle: Tenojoesta kalastettu lohi, keskikesällä, yöttömän yön auringon alla. Se, kun istuu nuotion äärellä ja paistelee sitä lohta, niin siinä hetkessä on kaikki. Se on jumalainen hetki. Auringonnousun tai -laskun siivilöitynyt valo Norjan puolen tuntureiden takaa, nuotion tuoksu ja rakkaita ihmisiä. Mahdollisesti myös hiljaisuutta tai kalavaleita siitä, millaisia saaliita on saatu tai miksi ei ole saatu. Tämä on paitsi paras makumuistoni, myös paras muistoni ylipäätään.

8. Mikä on mieleenpainuvin keittiökommelluksesi?

Osallistuin kahdeksan vuotta sitten Arvostele mun illallinen Suomessa -ohjelmaan. Itse en ole yhtään jälkiruokaihminen, enkä syö siis mitään makeita herkkuja. Ajattelin kuitenkin, että ohjelmaa varten minun on tehtävä makea jälkiruoka. Ohjelmaa kuvattiin juhannuksen jälkeen, jolloin oli raparperiaika, joten ajattelin, että minäpä teen raparperitiramisua. Se sitten epäonnistui karmealla tavalla. Siitä tuli sellaista ihmeellistä raparperiliisteriä, joka näytti siltä, että joku olisi jo kertaalleen syönyt sen. Se ei myöskään maistunut kauhean hyvältä ja koostumus oli limainen. Mietin koko ohjelman ajan, että olisi sittenkin kannattanut tarjota jälkiruoaksi juustoja, niistä tykkään itsekin hirveästi. Liisteristä huolimatta tulin kilpailussa jaetulle ensimmäiselle sijalle siinä. Onneksi muut ruokani olivat parempia kuin jälkkäri!

9. Ensi kesänä…

menen Tammelantorille juomaan aamukahvit ja syömään leipää. Sitten ostan torilta kasviksia ja vihanneksia ja menen lasteni kanssa Rauhaniemen rantaan koko päiväksi. Syön eväitä, juon kahvia, ostan jäätelöä ja katselen lapsiani, jotka leikkivät vedessä. Ei ole koronaa, vain täydellinen auringonpaiste ja 25 astetta lämmintä, elämä hymyilee. Kaikki tämän hetken murheet ovat mennyttä.

10. Keittokomerosta testaukseen lähtee…

Juustosipulipiirakka - Kuten sanoinkin, rakastan juustoa. Ja siis sipulipiirakkahan on ylipäätänsä ruokana taivaallisen hyvää. Kaikkeen ruuanlaittoon liittyy minulla sipuli ja valkosipuli.

Nachopelti - Klassikko ja myös yksi suosikkiruoistani. Tykkään siitä, että nachopellin voi tehdä helposti myös kasvisversiona, esimerkiksi härkissuikaleet sopivat sairaan hyvin nachopellin päälle.

Pikku pizzat - Jos viettää vappua perheen kesken tai yksinkin, niin voi tehdä muutamalla eri täytteellä pikku pizzoja. Reseptissä on myös ihania täytevaihtoehtoja, kuten aurinkokuivattu tomaatti ja vuohenjuusto, aivan loistavaa.

Tästä Keittokomeroon: https://www.s-kanava.fi/web/keittokomero/etusivu

 

Lue myös aikaisemmat Vieras keittokomerossa -haastattelut:

Vuoden Tamperelainen 2020, Topi the Dog

Ti-Ti Nallen äiti Riitta Korpela

Villa Royalin isäntä, kotileipuri Markku Ellala