22.5.2020

Litukan helmessä leikitellään väreillä – Onko tässä Tampereen tunnelmallisin kesäkoti?

Tamperelainen Anne Pielismaa tietää, että unohtumattomista lomahetkistä nauttiakseen ei tarvitse matkustaa kauas. Pääsimme kurkistamaan Annen ja hänen puolisonsa inspiroivaan, Kalevan Litukan siirtolapuutarhassa sijaitsevaan kesäkotiin.

Kirkkaan toukokuisen aamun valonsäteet tulvivat sisään pitsiverhojen välistä. Ilmassa on lupaus pian saapuvasta kesästä; puutarhan omenapuut puhkeavat valkeaan kukkaansa hetkenä minä hyvänsä. Anne siemaisee aamukahvia vaaleanpunaisesta kupistaan ja haaveilee tulevista lomahetkistä täällä, rakkaalla kesämökillään.

– Työskentelen johtotehtävissä kansainvälisessä yrityksessä, ja työni on vaativaa ja paineenalaista. Kesällä hektisestä arjesta irti päästäminen on ihan parasta! Litukassa siirryn kokonaan toiseen todellisuuteen ja saan olla täysin oma itseni. Paikka on minulle niin rakas, että saatan tervehtiä mökkiä ääneen sinne päästyäni, Anne paljastaa nauraen.

Pyynikillä asuvan Annen matka kotoa mökille taittuu pian auton sijaan raitiovaunulla. Tässä miljöössä on kuitenkin vaikea uskoa, että olemme vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta.

Anne on noutanut mökin vadelmanpunaiseen teemaväriin sointuvan kukkakimpun Kukittamosta. 

– Olen viettänyt kaikki lapsuuden kesät joko mökillä tai mummoloissa maalla. Rakkaimmat muistoni vievät minut kesämökille Kangaslammille. Noin 15 vuotta sitten mökkikaipuuni kasvoi niin suureksi, että asialle piti tehdä jotain. Mieheni ei ole mökki-ihminen ja hän sulki pois sen vaihtoehdon, että olisimme hankkineet "oikean mökin" järven rannalta, Anne kertoo.

Litukan kesämökin rauhaa huokuva tunnelma ei synnykään perinteisestä rantasaunasta tai metsäisestä lähiympäristöstä, vaan vehreästä puutarhasta ja rennon romanttisesta sisustustyylistä. Lomalla Anne ja hänen puolisonsa saavat usein mökkivieraakseen aikuiset tyttäret perheineen. Silloin pihasta raikaa nauru ja loppumaton puheensorina, kun koko perhe istuu yhdessä puutarhapöydän ääressä grilliherkuista ja hyvästä seurasta nauttien.

Keittiön virkaa toimittaa Annen itse kunnostama lipasto. Vanha rikkinäinen kamiina korvattiin remontissa takalla.

Vinosta röttelöstä kuoriutui Litukan helmi

Intohimoisesti sisustukseen suhtautuvaa Annea on lähiaikoina houkuteltu esittelemään kesämökkiään jopa erääseen alan TV-ohjelmaan. Nyt niin kutsuva ja viihtyisä kesänviettopaikka oli aikoinaan ränsistynyt ja huonokuntoinen, kun Anne perheineen hankki sen itselleen yli kymmenen vuotta sitten.

– Jotenkin ihmeen kaupalla onnistuin näkemään, että siitä röttelöstä voisi saada tunnelmallisen kesäkodin. Kyllä siitä saikin, mutta se vaati monen vuoden työn, hän kertoo ja ottaa hörpyn kahvikupistaan.

Matka laiminlyödystä hökkelistä televisioformaatinkin kosiskelemaksi kesäkodiksi on ollut pitkä. Liikkeelle täytyi lähteä vinksallaan olevista perusrakenteista.

– Mökki oli ollut vuosia aivan vinossa ja ensimmäiseksi se piti suoristaa. Eihän sitä koskaan ihan suoraksi saatu, mutta tarpeeksi suoraksi kuitenkin. Nykyään ikkunat ja ovi aukeavat muutenkin kuin sorkkaraudan avulla, Anne naurahtaa muistellessaan remontin alkuvaiheita. 

– Remontoimme mökkiä hartaasti – mieheni muun muassa osallistui ikkunan entisöintikurssille. Niillä opeilla kunnostimme vanhat ikkunat.

Mökin yläparvi toimii makuuhuoneena. Etualalla Sokokselta hankittu Annon Tuntu-puuvillanukkamatto.

Sisustusinspiraationa vanhanajan miljööt

Täydellisestä muodonmuutoksesta huolimatta mökki on nykyisessä asussaan tyylikäs yhdistelmä vanhaa ja modernia. Herkkä kukkatapetti ja itse entisöidyt puiset kalusteet luovat tilaan sen historiaa kunnioittavaa tunnelmaa.

– Kesäkodissa saa leikitellä myös sisutuksessa esimerkiksi värien suhteen. Meillä yhtenä teemavärinä on vadelmanpunainen. Minulle oli jotenkin itsestään selvää, että mökin sisustus tulee olemaan romanttinen ja sellaiseksi se on vuosien myötä tullutkin, Anne kertoo.

– Olen itse kunnostanut joitakin vanhoja huonekaluja, kuten tämän pyöreän ruokapöydän ja keittiön lipaston. Niiden entisöintiin olen löytänyt vinkkejä netistä ja eritysesti lipastoon olen todella tyytyväinen.

Tyttärensä kanssa Anne on hiljattain valmistellut mökin kesää varten. Eteiseen on hankittu uusi juuttimatto ja makuuhuoneena toimivaan pieneen yläkertaan pehmeä puuvillanukkamatto. Uutta House Doctorin Rama-koria Anne aikoo hyödyntää kuljettaessaan ruokailuvälineitä kesäkeittiöstä puutarhan ruokailupöytään. Uudet hankinnat Anne on tehnyt Tampereen Sokoksen kodinosastolla, josta hän kertoo vuosien mittaan löytäneensä monia esineitä kesäkotia kaunistamaan.

– Olen saanut inspiraatiota kierrellessäni vanhoissa miljöissä, kuten Fiskarsin ruukkikylässä ja Naantalin vanhassa kaupungissa. Usein näen vain jonkun tavaran kirpputorilla tai kaupassa ja tiedän sen kuuluvan Litukkaan, Anne päättää hymyillen ja istahtaa kuistin tuolille.

Kesäillat hän viettää mieluiten juuri tässä, kahdestaan miehensä kanssa auringon siintäessä horisontissa ja usvan noustessa nummelta. Silloin edessä aukeava puutarha on kauneimmillaan.

Sokoksen Omistajapäiviltä piristystä kesäiseen sisustukseen! Valikoimasta löydät ikonisia klassikoita ja kauniita uutuuksia kotiin tai mökille. Pidennettyjen Omistajapäivien aikana saat kaikki normaalihintaiset tuotteet ja lisäksi jo alennetut muodin tuotteet –20 prosentin alennuksella.

Etu on voimassa S-Etukortilla 21.–31.5. Sokoksella, Emotioneissa ja sokos.fi-verkkokaupassa.