Ohjeistusta ehdokasasetteluun

Äänestysaika 25.3.-6.4.

Voinko tehdä vaalikampanjointia osuuskaupan toimipaikassa?

Kaikki edustajiston vaalien kampanjointi toimipaikkojen piha-alueilla on kielletty koronaviruksen vuoksi ja jo sovitut kampanjapäivät on peruttu. Lisäksi toimipaikkoihin suunnitteilla ollut äänestyskiertue on peruttu.

Miten voin markkinoida ehdokkuuttani?

Poikkeuksellisessa tilanteessa suosittelemme kampanjoimaan omaa ehdokkuutta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Huomioithan, että S-ryhmän tai Pirkanmaan osuuskaupan logoa tai S-Etukortin kuvaa ei saa käyttää omissa vaalimainoksissa. Voit käyttää 5.3. sähköpostissa lähetettyjä kuvia mainoksissasi. Samat kuvat ovat Facebook-profiilikehyksissä käytettävissä.

Miten voi äänestää?

Äänestää voi postitse tai sähköisesti internetissä verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen. Mikäli epähuomiossa äänestää sekä verkossa että äänestyslipulla, jää ensimmäisenä rekisteröitynyt ääni voimaan.

Vaalikirje, joka sisältää äänestysohjeet, ehdokaslistat ja äänestyslipun sekä palautuskuoren, tullaan lähettämään kaikille äänioikeutetuille Pirkanmaan Osuuskaupan jäsenille äänestysajan alkamiseen 25.3. mennessä. Äänioikeutettu on jokainen ennen 31.12.2019 Pirkanmaan osuuskauppaan hyväksytty jäsen. Henkilöjäsenen tulee olla täyttänyt 15 vuotta ennen vaalivuoden alkua. 

Verkossa voi äänestää sivulla www.osuuskauppavaalit.fi/pirkanmaa. Vaalisivuston etusivulle lisätään "Äänestä tästä" ja "Vaalikoneeseen tästä" -painikkeet lähempänä äänestysaikaa.

Miten vaihdan Facebook-profiilikehykseksi "olen ehdolla"?

 • Kirjaudu sisään Facebookiin
 • Siirry osoitteeseen www.facebook.com/profilepicframes
 • Etsi kehys kirjoittamalla hakukenttään "osuuskauppavaalit". 3 erilaista kehystä löytyvät nimillä:
  • SVAALIpostauskehys
  • SVAALIehdokas profiili 01
  • SVAALIehdokas profiili 02
  • huomioi, että yksi "osuuskauppavaalit" sanalla löytyvistä kehyksistä on tarkoitettu äänestäjille
 • Tallenna klikkaamalla Käytä profiilikuvana.

Vaalikoneen täyttö 17.2.-1.3.

Milloin ehdokkaat täyttävät tiedot ja kuvan vaalikoneelle?

Ehdokkaille on lähetetty 17.2. sähköposti, jossa linkki oman vaalikoneprofiilin täyttämiseksi. Ehdokkaat täyttävät vaalikoneeseen tiedot 1.3. mennessä.

Ehdokkaan ei tarvitse täyttää profiilia kerralla kuntoon, sillä ehdokkaan saama linkki on toiminnassa 1.3. asti.

Minkä kokoinen kuva vaalikoneen profiiliin sopii?

Profiilikuvaan suosittelemme kasvokuvaa. Kuva voidaan ladata jpg- tai png- muodossa.  Kuvan voi rajata haluamallaan tavalla kun sen lataa vaaliprofiiliin.

Mikäli ehdokkaalla on ongelmia kuvan tallennuksessa (esim liian suuri tiedostokoko), voi kuvan lähettää meille osoitteeseen vaalit.pirkanmaa@sok.fi , niin tallennamme sen puolestasi vaalikoneeseen.

Ehdokasasettelu 13.-31.1.

Milloin ehdokaslistat vahvistetaan?

Tarkastetut ehdokaslistat vahvistetaan 12.2.2020. S-vaalilautakunta antaa tarvittaessa korjauspyynnön asiamiehille. Ehdokaslista on korjattava seitsemän päivän kuluessa korjauspyynnöstä.

Ehdokasjärjestelmään kirjautuminen järjestelmään ei onnistu?

Selaimena emme suosittele Internet Explorer-selainta, vaan esimerkiksi Edge, Chrome, Firefox tai Safari. Jos sinulla on teknisiä ongelmia, suosittelemme kokeilemaan jotain muuta selainta / laitetta (esim. tietokone, tabletti, älypuhelin).

Ehdokasjärjestelmään kirjautuessa tulee virheilmoitus "ei voida muodostaa suojattua yhteyttä"

Jos saat ilmoituksen, ettei suojattua yhteyttä voi muodostaa, on ilmeisesti ongelma laitteen palomuurin asetuksissa. Tällaisessa tilanteessa kokeile kirjautumista toisella laitteella (tabletti, puhelin tai toinen tietokone), mikäli sellainen on käytettävissä. 

Haluan liittyä ehdokaslistalle eikä minulla ole tiedossa asiamiestä itselleni, saanko asiamiesten yhteystietoja?

Lista niistä asiamiehistä, jotka ovat antaneet luvan tietojensa julkaisuun verkossa: (lista poistettu, ollut näkyvissä vain ehdokasasettelun ajan). Verkkosivujen lista päivittyy muutamia kertoja viikossa. 

Kuka voi asettua ehdolle?

Edustajiston jäsenten ei tarvitse olla kaupan alan ammattilaisia. Tärkeintä on intohimo oman asuinympäristön kehittämiseen ja näkemys siitä, miten osuuskauppa voisi olla oman toimintansa kautta tekemässä Pirkanmaasta ja koko Suomesta parempaa paikkaa elää.

Ehdokkaaksi voi asettua ennen 1.1.2020 osuuskauppaan hyväksytty, osuusmaksun kokonaan maksanut jäsen, joka vaalien alkaessa on täysivaltainen (täyttänyt 18 vuotta viimeistään 24.3.2020) ja asuu osuuskaupan toimialueella. Ehdokkaana voi olla vain yhdessä ehdokaslistassa.

Ehdokaslistan asiamies, vara-asiamies ja allekirjoittaja eivät voi asettua ehdokkaaksi. Lisäksi S-Vaalilautakunnan jäsen on estynyt asettumaan ehdolle, toimimaan asiamiehenä tai allekirjoittajana. 

Kuka voi toimia asiamiehenä, vara-asiamiehenä tai allekirjoittajana?

Ehdokaslistan laatijaksi voi ryhtyä kuka tahansa 31.12.2019 mennessä Pirkanmaan Osuuskaupan jäseneksi hyväksytty osuuskaupan alueella asuva henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta 31.12.2019 mennessä. Ehdokaslistan laatijana ei voi toimia asiakasomistajatalouteen kuuluva henkilö, jolla ei itsellään ole Pirkanmaan Osuuskaupan jäsenyyttä.

Asiamies ja vara-asiamies voi muodostaa ehdokaslistan ainoastaan omalla jäsenalueellaan. Heidän tehtävänä on etsiä vaadittava määrä ehdokkaita ehdokaslistalleen.

Ehdokaslistalla tulee olla vähintään kolme jäsenalueella asuvaa laatijaa, jotka allekirjoittavat ehdokaslistan. Allekirjoittajista yhden tulee olla ehdokaslistan asiamies ja yhden vara-asiamies. Listan tultua valmiiksi asiamiehen on hyväksyttävä lista sähköisellä allekirjoituksella. Tämän jälkeen lista siirtyy vaalilautakunnalle hyväksyttäväksi.

Kuka ehdokaslistan tekee?

Asiamies perustaa ehdokaslistan  vaalijärjestelmään ja lähettää kutsut.  Kutsun saatuaan vara-asiamiehet, allekirjoittajat ja ehdokkaat tallentavat itse tietonsa järjestelmään. Vähintään kolme jäsenalueella asuvaa äänioikeutettua osuuskaupan jäsentä ovat oikeutettuja esittämään ehdokaslistan.

Äänioikeuden saamiseksi asiamiehen tulee olla täyttänyt 15 vuotta 31.12.2019 mennessä. 

Kuinka monta ehdokasta saa olla listalla?

Ehdokaslistalla ehdokkaita tulee olla vähintään kaksi ja enintään kaksinkertaisena se lukumäärä, minkä hallintoneuvosto on määrännyt varsinaisia edustajia valittavaksi siltä jäsenalueelta. 

Varsinaisia edustajia valitaan:

 • Jäsenalue 1: Pohjois-Pirkanmaa 10 kpl. 
 • Jäsenalue 2: Etelä-Pirkanmaa 21 kpl. 
 • Jäsenalue 3: Tampere 29 kpl.

Täytyykö kaikki ehdokkaat lisätä listalle samalla kertaa?

Asiamiehet voivat lisätä ehdokkaita koko ehdokasasetteluajan, eikä ehdokkaita tarvitse lisätä kaikkia samalla kirjautumiskerralla. On vain tärkeää, että ehdokas ehtii hyväksymään ehdokkuutensa ajoissa. Asiamiehen, vara-asiamiehen ja listan allekirjoittajan on vahvistettava valmis ehdokaslista järjestelmään 31.1.2020 klo 23.59 mennessä. 

Mitä tietoja ehdokaslistalla kysytään?

Vara-asiamiehen, allekirjoittajan ja ehdokkaita listalle kutsuttaessa  täytetään henkilön jäsennumero ja sähköpostiosoite. Järjestelmä lähettää automaattisesti sähköpostilla ehdokkaalle kutsun ehdokkaaksi sekä vara-asiamiehelle ja allekirjoittajalle kutsun tehtävään. Viestin vastaanottaja tunnistautuu järjestelmään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tällöin järjestelmä osaa liittää henkilön oikean listan ehdokkaaksi, asiamieheksi tai allekirjoittajaksi. Kutsuttu henkilö voi hyväksyä tai hylätä saamansa kutsun.

Kutsun hyväksyneeltä ehdokkaalta pyydetään perustietolomakkeella tarkemmat tiedot. Ehdokasta pyydetään myös hyväksymään antamiensa henkilötietojen (kutsumanimi, arvo tai ammatti, kotikunta) julkaiseminen vaalijärjestelmissä ja -materiaaleissa sekä ehdokkaan antamien tietojen julkaisemisen vaalikoneessa.

Missä kohtaa S-Etukorttia on jäsennumero?

S-Etukortista jäsennumero löytyy osuuskaupan nimen yhteydestä. Jäsennumero ei ole sama kuin S-Etukortissa kortinhaltijan nimen yläpuolella oleva korttinumero.

Jäsennumeron neljä ensimmäistä numeroa kertovat osuuskaupan ja kuusi viimeistä oman yksilöivän jäsennumerosi. Pirkanmaan Osuuskaupassa jäsennumerot ovat muotoa 1130 + kuusi numeroa, esimerkiksi 1130 123456

Miten toimitaan, jos ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta?

Jos sähköisen ehdokaslistan tietojen päivittäminen ei onnistu, olethan yhteydessä Pirkanmaan Osuuskaupan Asiakasomistajapalveluun puh. 010 767 0011 (ma-pe klo 8-16, 0,084 €/min) tai vaalit.pirkanmaa@sok.fi. 

Milloin ehdokasilmoitus pitää olla valmiina?

Asiamiehen, vara-asiamiehen ja listan allekirjoittajan on vahvistettava valmis ehdokaslista järjestelmään 31.1.2020 klo 23.59 mennessä.

Ketkä kuuluvat nykyiseen edustajistoon?

Edustajiston 2016-2020 jäsenet on kerrottu hallinnon sivuillamme.