26.4.2013

Sipuli sai rinnalleen perunan

Siilinjärven Kasurilanmäellä Vehviläisen tilalla toukokuu on kiireistä istutusaikaa. Ensimmäiset uuden sadon sipulit ja perunat saadaan PeeÄssän kauppoihin juhannuksen tietämillä.

  • Pekka Vehviläinen

Aurinko lämmittää ja lempeä kevättuuli tuo tuoreen mullan tuoksun Vehviläisen perunapellon laidalle. Pekka Vehviläinen ennättää hetkeksi jutustelemaan, vaikka istutusaika on juuri nyt kiivaimmillaan.
– Tavoitteena on, että huhti-toukokuun vaihteessa ovat sipuli ja varhaisperuna maassa, toukokuun puoleen väliin mennessä myös myöhäisemmät perunalajikkeet. Uuden sadon makuja päästään maistelemaan kenties jo juhannuksena tai viimeistään heinäkuun alussa, tilan isäntä aikatauluttaa.

Itkemisen voi ulkoistaa

Vehviläisen tila on Suomen suurin sipulintuottaja. Syksyllä sipulia nostetaan parin sadan hehtaarin peltoalasta miljoonia kiloja. Reilu puolet sadosta päätyy kauppoihin sipulinippuina sekä kuorellisina kelta- ja punasipuleina.
– Teemme lisäksi erilaisia sipulijalosteita tuoreena ja pakasteena käytettäväksi. Asiakkaina ovat elintarviketeollisuuden lisäksi muun muassa hampurilaisketjut ja valtakunnalliset salaattitalot. Tuotantotilojen laajentaminen ja kehittämisen myötä suunnitelmissa on loppuvuodesta tuoda kauppoihin myös tuoreet sipulikuutiot ja –renkaat kerta-annospusseissa omalla tuotenimellämme. Kokkaaja pääsee ulkoistamaan itkemisen, Pekka hymyilee.

Paikallinen mikroperuna tulossa

Reilut 30 henkilöä ympärivuotisesti työllistävän tilan tuotantosuunta kaksihaaraistui viime vuonna. Viljelyssä on nykyään sipulin lisäksi perunaa, tänä kesänä jo kymmenkuntaa eri lajiketta.
– Maaninkalaisen perunanviljelijä Jari Räsänen valitsi meidät elämäntyönsä jatkajaksi. Hän on antanut myös arvokasta apua tuotannon käynnistämisessä ja kehittämisessä. Meillä molemmilla on aina ollut periaatteena tarjota vain laatutuotteita, Pekka sanailee.
Multaisen irtoperunan lisäksi lähialueen kauppoihin saatiin alkuvuodesta pesty pohjoissavolainen ruokaperuna kahden kilon pusseissa. Uudenlaisen mikroperunan tuotekehityskin on jo loppusuoralla. Parin minuutin mikrolämmityksen jälkeen arominsa säilyttävät perunat ovat valmiita syötäviksi, helposti ja nopeasti.

Mistä Vehviläisen tuotteita saa?

Pekka Vehviläinen aloitti sipulin viljelyn harrastuspohjalta. Täysipäiväinen viljelijä hänestä tuli vuonna 1990. Kumppanuus osuuskaupan kanssa alkoi paikallisesta S-marketista kuitenkin jo 1980-luvun alussa.
Tätä nykyä Vehviläisen sipulia on saatavana kaikista PeeÄssän marketeista. Perunaa multaisena versiona myydään Kuopion Prismassa. Pestyä pussiperunaa saa Kuopion Prismasta, Siilinjärven, Ykkösrastin, Kuopion keskustan ja Petosen S-marketeista sekä Siilinjärven ABC:ltä. Nämä lienevät myös myymälät, joiden valikoimiin mikroperuna saadaan myöhemmin tänä vuonna ensimmäiseksi.

S-kanavan sisällöt asiasanalla: Lähiruoka, Paikallisuus, Ruoka