7.4.2020

Ravintoloiden henkilökunta palvelee nyt kaupan puolella

PeeÄssä huolehtii henkilöstöstään ja heidän taloudellisesta tilanteestaan myös poikkeusoloissa. – Tulemme tarjoamaan kaikille korvaavaa työtä, toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää lupasi heti, kun koronakriisin vaikutukset alkoivat näkyä arkipäivän toiminnassa.

  • Tiina Juutin ja Veera Lokinojan työpaikka on vaihtunut koronakriisin vuoksi Original Sokos Hotel Puijonsarvesta Kuopion Prismaan. Tiina on ehtinyt tekemään yhden kassavuoron myös S-market Ykkösrastilla.

  • – Ihan mahtavaa, että toimeentulosta ei tarvitse stressata, Veera kiittelee.

  • – Olen kiitollinen siitä, että PeeÄssästä löytyy korvaavaa työtä poikkeusoloista huolimatta, Tiina Juuti toteaa.

PeeÄssän Prismoissa, S-marketeissa ja Sale-myymälöissä on nyt töissä paljon tuttuja kasvoja osuuskaupan toisilta toimialoilta. Sulkeutuvien ravintoloiden ja hotellien henkilökuntaa työllistetään ruokakauppoihin. PeeÄssässä ei ole suunnitteilla henkilöstön lomautuksia ennennäkemättömästä tilanteesta huolimatta.

– Teemme tositoimin töitä sijoittaaksemme kaikki suljettujen ja hiljentyneiden toimipaikkojemme työntekijät marketkaupan myymälöihin kriisin ajaksi. Ravintoloissa tarvitaan edelleen osa väestä huolehtimaan take away -palvelujen tuottamisesta, mutta muille etsimme korvaavaa työtä vähittäiskaupasta, ryhmäpäällikkö Johanna Kämäräinen kuvailee.

Päivittäistavarakauppoihin oli maaliskuun loppuun mennessä sijoitettu jo noin 300  matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennemyymäläkaupan työntekijää. Paine ruokakaupassa on nyt kova, sillä PeeÄssä haluaa turvata peruspalvelujen toimivuuden myös poikkeusoloissa.

– On ollut äärettömän hienoa nähdä, miten innokkaasti suljettujen toimipaikkojemme väki on halunnut lähteä auttamaan työkavereita sinne, missä apua tarvitaan. Monet ovat jopa siirtäneet lomaansa, jotta voivat olla mukana turvaamassa asiakasomistajiemme kauppa-asioinnin sujuvuuden, Johanna kiittelee.

 

Puhalletaan yhteen hiileen

Kiireapua kaupoissa tarvitaan tavarakuormien purkamisessa, kassatyössä, Kauppakassi-palveluissa sekä hygieniasta huolehtimisessa. Osa työntekijöistä kiertää jatkuvasti pyyhkimässä kosketuspintoja, kuten maksupäätteitä, vaakoja sekä kylmäkaappien, ostokärryjen ja korien kahvoja.

Iisalmen Prismassa on ravintola-alan ammattilaisia töissä kymmenkunta henkeä.

– Hyvällä fiiliksellä ovat kaikki tulleet töihin opettelemaan uusia asioita. Yhteen hiileen puhaltaminen on selvästi aistittavissa, myyntipäällikkö Anssi Pakarinen kertoo.

Sama yhteishenki vallitsee Kuopion Prismassa, jossa on päivittäin töissä 20-30 ravintolapuolen osaajaa. Heitä on perehdytetty monipuolisesti eri tehtäviin.

– Monialaisessa ja vastuullisesti toimivassa osuuskaupassa tällaiset poikkeusjärjestelyt ovat mahdollisia. Olemme varautuneet siihen, että koronavirusepidemian edetessä sairauslomien määrä voi nousta 30-40 prosenttia. ­Suljettujen ja hiljentyneiden toimipaikkojen työntekijöiden työpanosta tullaan tarvitsemaan jatkossakin, Prisma-johtaja Jouni Ruotsalainen ennakoi.

 

Onnellisessa asemassa

Original Sokos Hotel Puijonsarven myyntipalvelussa normioloissa työskentelevä Tiina Juuti siirtyi marketkauppaan töihin maaliskuun puolivälissä. Prismassa päivät on kuluneet tavaran hyllyttämisessä. S-market Ykkösrastilla Tiina pääsi opettelemaan myös kaupan kassajärjestelmän käyttöä.

– Työ on todellakin hyvin erilaista kuin hotellin myyntipalvelussa, jossa viimeiset pari päivää olivat aivan karmeita asiakkaiden peruessa varauksia yksi toisensa jälkeen. Olin todellakin heti valmis lähtemään töihin marketkauppaan, joka on aina jollain tapaa minua kiinnostanut. Nyt kun olen saanut jalan ovenrakoon, voisin hyvin kuvitella tekeväni tulevaisuudessa normioloissakin vuoroja kaupan puolella.

Tiina muistuttaa, että peeässäläiset ovat näinä vaikeina aikoina onnellisessa asemassa.

– Olen todella kiitollinen, että työnantaja mahdollistaa töiden jatkumisen poikkeusoloista huolimatta.  Tunnit täyttyvät ja palkka juoksee. Ehdottomasti olen mieluummin töissä kuin lomautettuna, hän korostaa.

 

Toimeentulosta ei tarvitse stressata

Prismaan töihin on siirtynyt myös Puijonsarvessa kokous- ja juhlapalvelujen kokousemäntänä sekä Ehtassa ja Frans & Sophiessa tarjoilijana normaalisti työskentelevä Veera Lokinoja.

– Kaupan työ tuo vaihtelua arkeen. Työtä riittää ja aika humahtaa kuin siivillä. On ollut silmiä avaavaa oppia, miten paljon kaupoissa tehdään töitä, jotta asiakasomistajat saavat ostoksensa tehtyä. Yllättävää on ollut myös työn fyysinen vaativuus. Oma työnikin vaatii paljon askelia, mutta täällä joutuu käyttämään eri lihaksia, Veera hämmästelee.

Hän myöntää, että koronatilanteen alkuvaiheessa toimeentulo mietitytti.

– Ihan mahtavaa, että sitä ei tarvitse stressata. Meille kaikille on järjestetty korvaavaa työtä, ja lomaakin saa pitää, jos itse haluaa.

S-kanavan sisällöt asiasanalla: Hyvinvointi, Korona, Osuustoiminta