12.9.2017
1 kommentti

Kohti Abu Dhabia

Kuopion Prismassa työskentelevä Sanni Kumpulainen kuuluu nuorten Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen. Työn lomassa Sanni hioo kisakuntoaan lokakuussa järjestettäviin WorldSkills-maailmanmestaruuskilpailuihin, joissa punnitaan hänen leipurin taitonsa.

  • Sanni Kumpulainen edustaa ammattitaidon MM-kisoissa PeeÄssää, Kuopiota, Savoa ja Savon ammatti- ja aikuisopistoa

  • Prisman paistopisteessä ensimmäiset piirakat otetaan uunista ulos heti aamutuimaan

  • Sanni harjoittelee kilpailuihin 4-5 päivänä viikossa.

  • MM-tittelistä kisailevien leipureiden yksi tehtävä on ruisleivän leipominen, kunnianosoituksena 100-vuotiaalle Suomelle.

  • Ammattiopistolla Sannia avustamassa ja valmentamassa on opettaja Hanne Rissanen.

  • – Tykkään työstäni todella paljon. Saan tehdä mukavaa asiakaspalvelutyötä maailman parhaiden työkavereiden kanssa.

Ammattitaidon MM-kilpailut

  • WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu.
  • WorldSkills 2017 käydään Abu Dhabissa 14.-19.10.
  • Mukana on 50 lajia ammatillisen koulutuksen aloilta.
  • Suomesta kisoihin lähtee maajoukkue, johon kuuluu 27 nuorta kilpailijaa sekä 24 experttiä eli tuomaria.

Sanni Kumpulainen kilpailee leipuri-lajissa. Savon ammatti- ja aikuisopistoa joukkueessa edustavat myös Matias Korri (lentokonehuolto) ja Juho Nissinen (teräsrakennetyöt).

Sanni Kumpulaisen työpäivä on alkanut aamuviideltä Prisman paistopisteessä. Jo aamun ensimmäisille asiakkaille korit ovat täynnä tuoreita ja tuoksuvia, suolaisia ja makeita herkkuja. Uunit pysyvät kuumina iltaan asti, kun Sanni työkavereineen pitää huolta, että paistopisteessä on koko ajan runsaasti valinnanvaraa.

Työvuoronsa jälkeen Sanni suuntaa kulkunsa Savon ammatti- ja aikuisopistolle, jossa hän on suorittanut leipuri-kondiittorin perustutkinnon ja leipurin ammattitutkinnon. Nyt ei kuitenkaan ole kyse opiskelusta, vaan kisatreenistä.

– Osallistun lokakuussa Abu Dhabissa järjestettäviin nuorten ammattitaidon WorldSkills 2017 -maailmanmestaruuskilpailuihin, jossa lajini on leipuri. Harjoittelen 4-5 päivänä viikossa, yleensä niin, että tulen töistä suoraan koululle leipomaan, Sanni kertoo.

 

Äiti on paras valmentaja

MM-kilpailuissa leipurit valmistavat tuomarien ja yleisön silmien alla vaaleaa vehnäleipää, viinereitä ja croissanteja sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ensimmäistä kertaa myös ruisleipää. Neljäntenä kilpailutehtävänä on 60 x 60 x 80 -senttinen taitotyö erilaisista leivistä.

– 30 prosenttia työstä voi muuttua yllättäen paikan päällä. Muutoksista selviäminen ja erilaisiin olosuhteisiin mukautuminen seuloo todelliset ammattilaiset joukosta.

Sannilla on valmentajina kisoissa paikan päällä tuomarina toimiva leipurimestari-expertti sekä kaksi muuta alan pitkän linjan ammattilaista.

– Paras valmentaja on kuitenkin äitini. Jos alan stressata kilpailuista, hän saa minut aina rauhoittumaan ja luottamaan itseeni.

 

Oppia armeijasta ja Prismasta

Paineensietokykyään Sanni on jo aiemmin kasvattanut muun muassa armeijassa. Työ Prismassa on puolestaan antanut arvokasta kokemusta työskentelystä katseiden alla ja hälinän keskellä.

– Yksi vahvuuteni on se, että osaan verhoutua kuplaani, sulkea pois kaikki ulkopuoliset asiat ja keskittyä omaan tekemiseeni.

Kilpailuun leipuritaituri ei ole asettanut itselleen sijoittumistavoitteita.

– Ensisijaisena tavoitteenani on, että saan annetun ajan puitteissa kaikki tehtävät valmiiksi ja esille vaadittavan määrän tuotteita.

 

Omien rajojen koettelua

Marraskuussa 22 vuotta täyttävä Sannilla on kisakokemusta jo ennestään. Vuoden 2014 Taitaja-kilpailuista tuomisina oli kondiittori-lajin kultamitali. Edellisissä WorldSkills-kilpailuissa hän ylsi kaksi vuotta sitten maajoukkuekarsinnoissa ensimmäiselle varasijalle. Lisäksi Sanni on osallistunut hyvällä menestyksellä Leipuriliiton Rinkeli Grand Prix-kilpailuihin. Abu Dhabin MM-joukkueeseen hänet pyydettiin mukaan, eikä osallistumista tarvinnut pitkään miettiä.

– Kilpailuissa pääsee koettelemaan omia rajojaan ja onnistumalla ylittämään itsensä.

 

Nykyinen työ saattaa viedä voiton

Tulipa Abu Dhabista menestystä tai ei, Sanni on jo monella tavalla osoittanut leipurin taitonsa. Väistämättä tulee pohtineeksi, meneekö ammattitaito hukkaan kaupassa, jossa käsiä ei pääse työntämään taikinaan.

– Olen itsekin sitä miettinyt. Minua on kyllä houkuteltu leipomoihin töihin eri puolille Suomea, mutta arveluttaa se, haluanko seurata koneiden työskentelyä.

Prisman puolesta puhuvat hyvin vahvasti maailman parhaat työkaverit sekä Sannille sopiva ja mieluinen asiakaspalvelutyö. Ajatuskin niistä luopumisesta tuntuu vaikealta.

– Kovasti kiinnostaisi opiskella myös kaupallista alaa. PeeÄssän omaan merkonomiryhmään olisin jo hakenutkin, jos MM-kisat eivät olisi osuneet samalla syksylle opiskelun alkamisen kanssa.

Uutinen koskee toimipaikkoja:
Prisma
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Prisma toimipaikkoja:
Ketju: Prisma
S-kanavan sisällöt asiasanalla: Mm-kisat, Peeässä, Worldskills2017