11.6.2018

Eilisen tähdet – heviä halvalla

 • Päivi Ryhänen tunnustaa olevansa laadunvalvojana jopa vähän fanaattinen. – Me lupaamme asiakkaillemme tuoretta, ja siitä on pidettävä kiinni joka päivä. Meillä on hevissä tarjolla vain parasta laatua

 • Omenan pinnassa on pieniä reikiä. Tämä menee Eilisen tähtiin.

 • Vasemmalla pussi, jonka sisältö päätyy biojäteastiaan. Oikealla Eilisen tähdet -pussi.

 • Tämän kärryn sisällön monet asiakkaat ovat jo oppineet tarkastamaan Prisman hevi-osastolla ensimmäiseksi.

Hävikkitalkoot hyvässä vauhdissa

 • Eilisen tähdet -toimintamallin käyttöönoton jälkeen biojätteen määrä on PeeÄssän kaupoissa puolittunut kevään ja alkukesän aikana.
 • Asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä uuteen käytäntöön. Eilisen tähdet ovat "jäätävän suosittuja".
 • Hevin laatukriteereitä on S-kaupoissa kiristetty entisestään, joten pienikin virhe tuotteessa tekee siitä Eilisen tähden. Tuote on kuitenkin edelleen täysin käyttökelpoinen, monien mielestä jopa parempi kuin ykkösluokan tuote.
 • Eilisen tähdet myydään kaikissa PeeÄssän Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa 60 sentin kilohinnalla, riippumatta siitä, mistä tuotteesta on kyse.
 • PeeÄssän hävikkitalkoissa on saatu hyviä tuloksia myös viime vuonna käyttöön otetuilla, lähellä viimeistä käyttöpäivää tai parasta ennen -päivää olevien tuotteiden 30 % ja 60 % alennuksilla.
 • Myymättömiä tuotteita lahjoitetaan hyväntekeväisyyteenkin edelleen. Ruoka-avun antamisessa PeeÄssän yhteistyökumppaneina on mm. seurakuntia ja järjestöjä, jotka jakavat avun niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.
 • Tiettyjä tuotteita, muun muassa omenia ja porkkanoita, lahjoitetaan lisäksi riistanhoitoyhdistyksille kauriiden ruoaksi.
 • Vuonna 2017 PeeÄssän poisheittohävikki pieneni 17 %, yhteensä 1,8 miljoonaa euroa. Eilisen tähdet tulee tänä vuonna vähentämään jätejakeista kalleimman, eli biojätteen määrää edelleen tehokkaasti.

Oletko huomannut PeeÄssän kauppojen hedelmä- ja vihannesosastolla kärryn tai korin, jossa on Eilisen tähdet -lapulla varustettuja tuotepusseja?

Syötäväksi hyvin kelpaavat, mutta tiukat laatukriteerit täyttämättömät hedelmät ja vihannekset pussitetaan ja myydään 60 sentin kilohinnalla kaikissa PeeÄssän Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa. Eilisen tähdet ovat hyvää syötävää edullisesti, ja samalla biojätteen määrä vähenee merkittävästi.

 

Iisalmen Prisman hedelmä- ja vihannesosastolla Päivi Ryhänen käy tarkasti läpi omenalaaria, noukkii harjaantuneella silmällä ja hioutuneella näppituntumalla joukosta muutaman hedelmän ja laittaa ne erilleen muista.

– Varmistamme joka päivä hevi-osaston tuotteiden tuoreuden. Kaikki vähänkin heikkolaatuisemmat tuotteet, esimerkiksi lommoiset omenat, tummapilkkuiset banaanit tai kannan juuresta aavistuksen pehmenneet paprikat poistetaan normihintaisten tuotteiden joukosta, Päivi kuvailee.

 

Kaikki Eilisen tähdet 0,60 € / kilo

Vielä muutama kuukausi sitten tiukat myyntikriteerit täyttämättömät hedelmät sekä parasta ennen -päiväystä lähentelevät salaatti- ja vihannespakkaukset olisivat päätyneet Prismassa biojätteisiin. Nyt Päivi sen sijaan pussittaa ja punnitsee suurimman osan tuotteista ja lätkäisee kylkeen Eilisen tähdet -hintalapun.

– Myymme kaikki käyttökelpoiset tuotteet 60 sentin kilohinnalla sen sijaan, että heittäisimme ne roskiin. Tässäkin seula on tiukka, eli hedelmien ja vihannesten on oltava edelleen hyviä, vaikka niissä pikkuvikoja onkin.

Eilisen tähdet häviävät likimain samoin tein asiakkaiden ostoskärryihin, sillä parhaimmillaan hinta on vain murto-osa normaalista.

– Monet hedelmät ja vihannekset ovat sitä paitsi kypsempinä esimerkiksi aivan täydellistä smoothien raaka-ainetta.

 

Ekologisesti ja taloudellisesti järkevää

Hevi-tuotteiden hinta-alennukset ovat Päivin ideoima toimintatapa. Se laajentui alkuvuonna Iisalmen, Kuopion ja Varkauden Prismoissa toteutetun kokeilun jälkeen nopeasti kaikkiin PeeÄssän ruokakauppoihin.

– Sydäntä särkee heittää syömäkelpoista ruokaa pois. Olin miettinyt tällaista vaihtoehtoa jo jonkin aikaa, kertoo Päivi, jonka PeeÄssä palkitsi oivalluksesta 200 euron ideapalkinnolla.

– Tämä on biojätteen vähentämisen kannalta aivan loistava ratkaisu. Helmikuun startista toukokuun loppuun mennessä myimme Eilisen tähtiä yli 3 500 kiloa, mikä on suoraan pois biojätteestä. Eilisen tähdet on sekä ekologisesti että taloudellisesti järkevää, Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Anssi Pakarinen jatkaa.

Asiakkailta Eilisen tähdistä on tullut pelkästään positiivista palautetta.

– Toimintamalli ilahduttaa sekä ruokakokeilijoita että ympäristötietoisia ja tuotteiden edullisuutta arvostavia asiakkaitamme.

Ketju: Prisma, S-market, Sale
S-kanavan sisällöt asiasanalla: Eilisen tähdet, Peeässä, Vastuullisuus