11.7.2019

Ässäkokit Marttojen opissa

Kipparin kalakeittoa, sheriffin broileritortilloja, kaurakedon peltileipää, kesäaamun mansikkasmoothieta, pikkumintun raikasta hedelmäsalaattia sekä lettukestit mummolan tapaan. Näitä herkkuja syntyi, kun Ässäkokki-kurssilaiset pääsivät laittamaan ruokaa Marttojen opastuksella.

  • Miko selvisi haasteellisesta lohifileen nahattomaksi leikkaamisesta hienosti saatuaan ensin opastuksen tehtävään. – On kiva oppia uusia asioita, joita ei ole ennen tiennyt tai osannut.

  • – Tykätään tehdä ruokaa ja leipoa yhdessä, esimerkiksi mustikkapiirakkaa ollaan tehty kotona, Aino ja Elli perustelivat kurssille osallistumistaan.

  • Otso oli osallistunut Ässäkokki-kurssille aiemmenkin. Hilla oli sen sijaan ensimmäistä kertaa mukana. – Ruoan laittaminen ja leipominen on kivaa, sisarukset totesivat.

  • – Aika vaikeaa, Aada ja Iida totesivat omenan kuorimisesta. Riikka Roivaisen avustuksella hedelmäsalaatin tekeminen eteni kuitenkin sutjakkaasti.

  • Ässäkokki-kurssilla perehdytään erilaisten keittiövälineiden käyttämiseen.

  • Isla ja Iita oppivat, miten tehdään broileritortilloja.

  • Luka ja Elia onnistuivat kunniakkaasti lettujen kääntämisessä.

  • Parin tunnin uurastuksen jälkeen päästiin syömään. – Ihan hirveä nälkä, kuului monesta suusta.

  • – Kalakeitto, hyvää. Peltileipä, hyvää. Tortillat, hyvää, Salla arvioi. Muut olivat yksituumaisesti samaa mieltä.

  • Ässäkokki-kurssien tavoitteena on tarjota positiivisia onnistumisen elämyksiä keittiössä ja synnyttää kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan jo lapsuudessa.

PeeÄssä on järjestänyt yhdessä Savon Marttojen kanssa jälleen tänä kesänä Ässäkokki-kursseja 8-12-vuotiaille lapsille. Marttojen opetuskeittiössä Kuopion keskustassa onkin käynyt kova tohina, kun juniorikokkailijat ovat päässeet vauhtiin. Maksuttomilla kursseille on kesän mittaan osallistunut kaikkiaan nelisenkymmentä nohevaa, ruoanlaitosta innostunutta ja kiinnostunutta lasta.

– Kurssi tarjoaa kivaa kesälomatekemistä, ja samalla opitaan satokausiajattelun mukaista, terveellistä ja taloudellista ruoanlaittoa. Haluamme tarjota lapsille mielekkään tavan tutustua ruoanlaiton saloihin,  kokeilla uusia reseptejä ja oppia uusia taitoja, kotitalousasiantuntija Riikka Roivainen kuvailee.

Nuorena opitut keittiön perustaidot kantavat pitkälle aikuisuuteen.

– Ruoanlaiton yhteydessä kerrataan keittiöhygieniaa käsien pesemistä alkaen. Lisäksi opitaan lajittelua, kierrättämistä ja keittiön pitämistä siistin, Riikka selvittää.

 

Syksyllä jatketaan

Ruokaa kurssilla laitetaan S-ryhmän ja Marttaliiton yhdessä suunnitteleman reseptikirjasen ohjeilla. Kolmen tunnin aikana valmistetaan kasvispainotteinen ateriakokonaisuus, leivotaan sekä suolaista että makeaa ja tehdään ajankohtaan sopiva välipala.

– Jokainen osallistuja saa värikkään Ässäkokki-vihkon omakseen, jotta mukavaa kokkailua selkeillä ohjeilla voi jatkaa kotona.

Itse tekemisen ja onnistumisen ilo vallitsi myös tämän kesän viimeisellä Ässäkokki-kurssilla kesäkuun lopussa. Jatkoakin on luvassa.

– Tarkoituksena on järjestää lisää kursseja syysloman aikaan, Riikka vinkkaa.

S-kanavan sisällöt asiasanalla: Peeässä, Vastuullisuus, Ässäkokki