Osuuskauppavaalit

Mikä on edustajisto?

Valta on omistajilla, siis sinulla. PeeÄssällä on lähes 120 000 asiakasomistajaa eli omistajaa, joista keväällä 2020 valitaan vaaleilla 60 henkilöä osuuskaupan edustajistoon. Edustajisto on omistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Osuuskaupan edustajiston toimikausi on neljä vuotta. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa kevät- ja syyskokoukseen.

Edustajiston tehtäviin kuuluu muun muassa valita hallintoneuvosto sekä vahvistaa tilinpäätökseen liittyvät asiat. Kokousten lisäksi asiakkaidensa omistamassa osuuskaupassa edustajiston jäsenillä on tärkeä tehtävä toimia osuuskaupan johdon sekä omistajien välillä viestinviejänä. Edustajisto vie osuuskaupan johdolle omistajien kehitysajatuksia: ideoita ja toiveita palveluiden parantamiseksi.

Osuuskaupan edustajiston rooli on  edustaa koko omistajakuntaa osuuskaupan hallinnossa. Historiassa osuuskunnan jäsenet ovat osallistuneet osuuskunnan päätöksentekoon kaikille jäsenille avoimen osuuskunnan kokouksen kautta. Koska S-ryhmän osuuskaupat ovat nykyisin niin suuria, että kaikkien osuuskaupan jäsenten kokoontuminen yhteen tilaan olisi käytännössä mahdotonta, on osuuskaupoissa pääsääntöisesti siirrytty osuuskunnan kokouksesta edustajistomalliin.

 

Osuuskauppa PeeÄssän säännöt ja vaalijärjestyksen löydät TÄSTÄ.