Osuuskauppa KPO:n vaalit

Osuuskauppa KPO toimii Kokkolan, Vaasan, Pietarsaaren ja Ylivieskan talousalueilla ja on yksi Suomen suurimpia alueosuuskauppoja. KPO:n omistaa yli 125 000 asiakasomistajaa. 
 
Maaliskuussa 2020 KPO:n omistajien keskuudesta valitaan vaaleilla 70 jäsentä edustajistoon, joka toimii omistajien äänitorvena. Asettumalla ehdolle vaaleissa sekä äänestämällä saat äänesi kuuluviin omassa osuuskaupassasi. Näissä vaaleissa voit ensimmäistä kertaa äänestää ehdokastasi  myös sähköisesti. 

Mitä edustajisto tekee?

KPO:n edustajisto päättää mm. osuuskaupan tilinpäätöksestä ja voitonjaosta sekä valitsee hallintoneuvoston ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajisto välittää omistajien toiveita ja ajatuksia osuuskaupan hallinnon ja johdon tietoon. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.
 

Olisiko minusta ehdokkaaksi?

Ehdokkaalta edellytetään 18 vuoden ikää ja henkilökohtaista jäsenyyttä Osuuskauppa KPO:ssa vuoden 2019 lopussa. Ehdokkaiden tulee myös asua KPO:n toimialueella.
 

Ehdokkaaksi asettuminen

Vähintään kolme KPO:n jäsenalueella asuvaa äänioikeutettua jäsentä voi kerätä vaalia varten ehdokasilmoituksen.  Samassa ilmoituksessa on oltava ehdokkaina saman jäsenalueen jäseniä vähintään yksi ja enintään kaksi kertaa se määrä ehdokkaita kuin jäsenalueelta voidaan valita edustajiston jäseniä.

Jäsenalueita KPO:lla on kolme:
 
- Jäsenalue A: Isokyrö, Korsnäs, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Vaasa ja Vöyri. Tältä alueelta valitaan 24 edustajaa
 
- Jäsenalue B: Evijärvi, Halsua, Kannus, Kaustinen, Kinnula, Kokkola, Kruunupyy, Lappajärvi, Lestijärvi, Luoto, Pedersören kunta, Perho, Pietarsaari, Toholampi, Uusikaarlepyy ja Veteli. Tältä alueelta valitaan 30 edustajaa
 
- Jäsenalue C: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Reisjärvi, Sievi ja Ylivieska. Tältä alueelta valitaan 16 edustajaa

Esimerkiksi jäsenalue A:lta kerättävässä ehdokasilmoituksessa tulee siis olla vähintään yksi ja enintään 48 ehdokasta.  
 
Osuuskauppa KPO:n vuoden 2020 vaalien ehdokasasettelun ajankohta on 2.12.2019–20.1.2020.
 

Osuuskauppa KPO:n edustajiston vaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Vaalien äänestysaika on 1.-16.3.2020

 

Näin äänestät vaaleissa

Osuuskauppa KPO:n edustajisto valitaan käyttämällä suoraa vaalitapaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ääni annetaan suoraan yhdelle ehdokkaalle ja valituiksi tulevat eniten ääniä saaneet ehdokkaat kultakin jäsenalueelta.  
 
Asiakasomistajat äänestävät edustajistoon sen jäsenalueen ehdokkaita, jossa he itse asuvat. Jäsenalueiden ulkopuolella asuvat asiakasomistajat voivat äänestää ketä tahansa ehdokasta. 

Äänestys suoritetaan sähköisen ja postivaalin yhdistelmänä. Äänestysohjeet  ja äänestyslipuke toimitetaan Osuuskauppa KPO:n äänioikeutetuille jäsenille ennen äänestyksen alkua helmikuussa. Varsinainen äänestysaika on 1.-16.3.2020.