Osuuskauppavaalit

 

Osuuskauppavaalit - KPO

Osuuskauppa KPO toimii Kokkolan, Vaasan, Pietarsaaren ja Ylivieskan talousalueilla ja on yksi Suomen suurimpia alueosuuskauppoja. KPO:n omistaa lähes 109 000 asiakasomistajaa.
 

OSUUSKAUPPA KPO:N VAALIT KIINNOSTIVAT JÄSENIÄ

Osuuskauppa KPO:n edustajiston vaali päättyi 14.3.2016. Äänimäärä ja äänestysprosentti kasvoivat huimasti edellisiin vaaleihin nähden. Ääniä vastaanotettiin kaikkiaan 27 568 kpl, kun edellisvaaleissa äänimäärä oli 17 582 kpl. Äänestysprosentti nousi 26,0%:iin, kun viime vaaleissa äänioikeuttaan käytti 19,1% jäsenistä.

-Äänimäärän näin hieno kasvu lämmittää kyllä mieltä. Jäsentemme aktiivisuus kertoo mielestäni siitä, että KPO:n toiminta koetaan alueellamme tärkeäksi ja osuuskauppatoiminta kiinnostaa, sanoo Osuuskauppa KPO:n talousjohtaja Matti Laukka. -Aktiivisuudesta kertoo myös se, että lähes puolet valituista on uusia.

 

Valituksi tulleet ehdokkaat ja varaedustajat ehdokasnumeron mukaisessa järjestyksessä jäsenalueittain.

 

Mitä edustajisto tekee?

KPO:n edustajisto päättää mm. osuuskaupan tilinpäätöksestä ja voitonjaosta sekä valitsee hallintoneuvoston ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajisto välittää omistajien toiveita ja ajatuksia osuuskaupan hallinnon ja johdon tietoon. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

 

Kokemuksia edustajistotyöstä, jäsenet kertovat

Eteläinen jäsenalue, Jukka Mäntymaa, Vaasa

-Oma tieni edustajistoon oli oikeastaan sattumaa. Tunsin entuudestaan kaksi edustajistoon kuuluvaa henkilöä, mutta muuten yhteys omaan osuuskauppaani oli S-Etukortin ja Prisman varassa.  Edus-tajisto koostuu tavallisista ihmisistä. Joukossa on työelämässä olevia ja eläkeläisiä, asianajajaa, poliisia ja muiden ammattien harjoittajia. Edustajisto on poikkileikkaus alueen omistajajäseniin - niinhän sen pitää ollakin. Osuuskuntamallissa ei ole kasvotonta hallitusta tai toimitusjohtajaa, vaan kaikki ovat läsnä edustajiston kokouksissa. Niissä on perinteisesti keskusteltu paljon ja keskustelu ohjautuu usein yksittäiseen Sale- tai S-market-myymälään ja jopa tiettyihin päivittäistavaroihin tai asiakaspalautteisiin. Vaikka edustajiston kokouksissa puhutaan paljon, jäsenet tekevät myös päätöksiä. Asiakasomistajille näkyvin päätös on ollut jo "perinteeksi" muodostunut voitonjaon käsittely, joka on viime vuosina tarkoittanut 20 euron korkoa osuuspääomalle. Vaasalaisena asia-kasomistajana ja edustajiston jäsenenä koen, että alueemme ääni kuuluu näkyy ja kuuluu Kokkolassa asti.


Keskinen jäsenalue, Elina Tuikka, Lestijärvi

-Olen nyt ensimmäistä kautta edustajistossa. Mielestäni edustajiston jäsenyys on parhaimmillaan sitä, että kokouksissa ja muissa tilaisuuksissa saa tietoa ja perspektiiviä KPO:n ja myös koko S-ryhmän toimintaan ja perusteluja mm. sille miksi johonkin yksiköihin panostetaan nyt ja mitä on luvassa myöhemmin.  Saa tietoa, missä tällä hetkellä mennään koko kaupan alalla ja miten KPO pärjää tässä nykyisessä tiukassa tilanteessa. Tätä tietoa pystyy sitten omalla paikkakunnallaan kertomaan tarvittaessa eteenpäin. Vastaavasti KPO:n toimialavastaavat ja muut yhteyshenkilöt tulevat jossain määrin tutuksi ja siten on helpompi kokousten välilläkin lähestyä paikallisen tason asioilla omaa osuuskauppaa koskien, yksinkertaisuudessaan esimerkkinä ihan tuotevalikoimaa koskevissa asioissa. Edustajistossa mukana olo on ehdottomasti lisännyt myös omaa sitoutumista KPO:n palveluihin.


Pohjoinen jäsenalue, Reijo Alakoski, Reisjärvi

-KPO:ssa, kuten yleensä osuuskauppatoiminnassa, asiakasomistajan ääni kuuluu. Se kuuluu parhaiten edustajistoon vaaleilla valittujen henkilöiden kautta, viesti menee perille molempiin suuntiin. Itse olen saanut olla viemässä tätä viestiä jo vuodesta 2000 alkaen ja koen, että olen päässyt vaikuttamaan moniin tärkeisiin hankkeisiin omalla alueellamme ja olen saanut olla kehittämässä asiakasomistajien ja henkilökunnan näkövinkkelistä katsottuna monia hankkeita. Hyvänä esimerkkinä Reisjärvellä syksyllä avautuva uusi komea S-market. Sitä hanketta jalostettiin vuosikaudet. Siinä meni terveisiä todella "tuhkatiheään" molempiin suuntiin ja nyt tuo hanke on kohta valmis!