Koillismaan Osuuskauppa – Yhdessä jo vuodesta 1907

Liiketoimintaa koillismaalaisten parhaaksi jo vuodesta 1907.

 

Osuuskauppaliikkeen varsinaisen läpimurron voidaan katsoa alkaneen Englannissa vuonna 1844, kun 28 Rochdalen kaupungin kankuria perustivat 15. elokuuta osuuskaupan tehtailija Robert Owenin ajatusten innoittamana. Itse kauppa oli alussa vaatimaton yritys. Se myi vain jauhoja, sokeria, voita ja kauraryynejä. Sillä oli kuitenkin osuuskauppaliikkeen kehityksessä kauaskantoinen merkitys.

Suomeen ensimmäiset osuuskaupat perustettiin aivan 1800-luvun lopussa. Osuustoimintalain puuttuessa ne olivat kuitenkin joko osakeyhtiöitä tai yhdistyksiä. Esimerkiksi Nopankylän Osuuskauppa Ilmajoella, jota yleisesti on pidetty Suomen ensimmäisenä osuuskauppana, perustettiin ostoyhtymän muodossa maaliskuussa 1898.

Osuuskauppatoiminta Koillis-Suomessa alkoi vuonna 1907, jolloin Kuusamossa ja Taivalkoskella perustettiin Kuusamon ja Taivalkosken Osuuskaupat. Kemijärvelle Osuuskauppa perustettiin niin ikään vuonna 1907. Kemijärven Osuuskauppa toimi vain vuoden ajan. SOK:lainen Koilliskuntain Osuuskauppa perustettiin vuonna 1918, ja se otti Kemijärven lisäksi toimialueekseen myös Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken kunnat. Posiolle oma osuuskauppa perustettiin 1920–1930-lukujen vaihteessa. Sitä ennen Posiolla toimi Kuusamon Osuuskaupan myymälä. Vuonna 1933 Posion Osuuskauppa myytiin silloiselle Rovaniemen Osuuskaupalle, ja vuonna 1969 Kuusamon Osuuskauppa osti Posiolla toimineet osuuskaupan liikepaikat Rovaniemen Osuuskaupalta. Alueosuuskauppojen muodostamisen myötä Kuusamon ja Taivalkosken Osuuskaupat sekä Koilliskuntain Osuuskauppa fuusioituivat vuoden 1984 lopulla. Koillismaan Osuuskauppa aloitti toimintansa 1.1.1985. Koillismaan Osuuskauppa viettää 110 v. -juhlavuottaan vuonna 2017.