16.9.2019

Alexandra - täynnä elämää

Esillä elämän koko kirjo Eksyneitä hotellivieraita, kadonneita televisioita ja onnesta hehkuvia morsiamia. Hotellimme vastaanoton asiakaspalvelijat näkevät työssään elämän koko kirjon, eikä mikään pääse enää isommin yllättämään. Työ vastaanotossa on paljon muutakin kuin huoneavaimien jakamista.

  • Original Sokos Hotel Alexandra, Jyväskylä

    – Tämä on hyvä työmme motto, Arnevi ja Tuomas toteavat.

  • Original Sokos Hotel Alexandra, Jyväskylä

    Pauliina on työskennellyt Jyväskylän Sokos Hotellien vastaanotoissa parikymmentä vuotta, joista viimeiset kolmisen vuotta Original Sokos Hotel Alexandrassa.

  • Original Sokos Hotel Alexandra, Jyväskylä

    Läpsystä vaihto. Tuomas päättää iltavuoron kello 22 ja Arnevi ottaa homman haltuunsa yöksi.

Alexandra – täynnä elämää

 

– Usein kuulee kommentteja, että sinä se aina vaan jakelet niitä avaimia Alexandrassa. Yllättävänkin monilla on sellainen käsitys, että hotellin vastaanotossa työskentely on pelkkää avaimien ojentelua ja vastaanottamista, Pauliina Pouta kertoo hotelli- ja ravintola-alan parikymmenvuotisella kokemuksella.

– Toinen yleinen mielikuva on, että öisin respassa istuskellaan haukottelemassa ja kelloa tuijottamassa, yövuoroekspertti Arnevi Häkkinen jatkaa.

 

Kokouslistoja ja sähköposteja

On paikallaan siis avata vastaanotossa työskentelevien asiakaspalvelijoiden työn vaihtelevaa sisältöä.

– Aamu alkaa perehtymällä hotellin päivän tapahtumiin ja kokouksiin, tsekkaamalla aikataulut ja varmistamalla, missä tilassa kukin ryhmä kokoontuu. Lisäksi vieraillemme valitaan huoneet ja kirjataan avaimet sekä käydään läpi viitelista, jossa on tuleviin varauksiin liittyviä toiveita esimerkiksi lemmikkihuoneesta tai lisävuoteesta, Pauliina kuvailee.

– Lisäksi vastaillaan muun muassa uusia varauksia, erilaisia tiedusteluja, löytötavaroita sekä palautteita koskeviin sähköposteihin ja puheluihin. Tehtäviimme kuuluu niin ikään laskujen korjaaminen ja tarkentaminen, Tuomas Rinne jatkaa.

Majoittujien uloskirjautuminen tapahtuu rivakasti, mikäli minibaarista ei ole nautittu mitään virvokkeita tai herkkuja.

– Suurin osa vieraistamme maksaa huoneensa jo tulovaiheessa, mikä nopeuttaa lähtemistä, Tuomas selvittää.

 

Väärä kaupunki

Iltapäivän ensitunneista pitkälle iltaan saakka keskitytään mainittuun avaimien jakamiseen eli hotelliin yöksi tulevien asiakkaiden vastaanottamiseen.

– Yleensä meitä on tiskin takana kaksi tai kolme, riippuen siitä, kuinka täyteen hotelli on varattu. Huoneeseen opastamisen ohella kerromme ravintoloidemme palveluista, asiakassaunoista ja aamiaisajoista.

Haastavinta on opastaa asiakkaat talon takana sijaitsevalle parkkipaikalle, jolle ajaminen voi olla varsinkin ensikertalaiselle hankalaa.

– Annamme ajo-ohjeita päivittäin myös puhelimitse. Kerran en meinannut millään ymmärtää, mistä suunnasta asiakas oli lähestymässä hotelliamme, kun hänen kuvailemansa paikat ja kadut kuulostivat niin oudoilta. Hetken keskustelun jälkeen kävi ilmi, että asiakas olikin Turussa suunnistamassa kohti Sokos Hotellia, Pauliina kertoo.

 

Hiljaisina arkiöinä toimistohommia

Illan kääntyessä kohti yötä vastaanotossa tapahtuu päivän toinen vuoronvaihto. Öitä rytmittävät Tikkakoskelle tulevat ja lähtevät lennot.

– Yleensä aula hiljenee sen jälkeen, kun kello 0.25 laskeutuvalla lennolla tulevat vieraamme ovat päässeet huoneisiinsa. Työmatkaajista ensimmäiset lähtevät puolestaan jo neljän maissa kohti lentokenttää. Heille

tarjoillaan varhaisaamiainen, jonka voi halutessaan ottaa toki mukaankin, reilut kuusi vuotta pelkästään yövuoroja Alexandrassa tehnyt Arnevi kertoo.

Viikolla yön pikkutunnit ovat yleensä hyvinkin rauhallisia, jolloin yökkö ehtii hyvin hoitaa muun muassa leikkihuoneen sekä saunatilojen tarkistuskierrokset sekä seuraavaa päivää pohjustavat tehtävät.

– Suurin osa ajasta kuluu toimistotöiden parissa. Kun aloitin yövuorot, ensimmäinen opetus oli, että varausjärjestelmän vuorokauden vaihto on se asia, jota ei voi unohtaa, vaikka kaiken muun unohtaisikin. Yöajon lisäksi työhön sisältyy monenlaisia muita tietokonehommia. Mitä enemmän yövuorossa ehtii valmistella seuraavaa päivää, sitä helpommalla aamuvuoroon tulevat pääsevät, Arnevi kertoo.

 

Värikkäitä viikonloppuöitä

Viikonloppuisin yövuorolaisen pitävät virkeänä kaupungin värikkääseen yöelämään antaumuksella tutustuneet hotellivieraat, jotka tarvitsevat apua osatakseen takaisin majapaikkaansa.

– Kaupungilta soittelevaa asiakasta pitää alkajaisiksi pyytää kuvailemaan, mitä hän näkee kasvojensa edessä, jotta paluureitti hotellille löytyy, Arnevi hymyilee.

Pyöröovien takana käy yön mittaan jos jonkinlaista kulkijaa, mutta ovet pidetään muille kuin hotellin asukkaille suljettuina.

– Vain kerran on eteen tullut sellainen tilanne, jos pelotti. Asiakas huusi, meuhkasi ja uhkaili. Jouduin kutsumaan vartijan paikalle ja lopulta poliisi kävi korjaamassa miehen talteen. Myöhemmin hän soitti ja pyyteli vuolaasti anteeksi käytöstään.

Pauliina komppaa toteamalla, että vastaanotossa näkee niin paljon kaikenlaista, että mikään ei enää hämmästytä.  

– Vastikään kaksi nuorta miestä tuli vastaanoton tiskin ääreen aamulla kertomaan, että nyt on todella outo juttu tapahtunut. Heidän huoneestaan oli juhlinnan lomassa kadonnut televisio, eivätkä kaverit osanneet yhtään kertoa, mitä sille oli tapahtunut. He kyllä lupasivat auliisti korvata vahingot.

Työssä antoisinta ja motivoivinta ovat asiakkaat, jotka kiittelevät palvelusta ja kertovat saaneensa vierailustaan jotain ainutlaatuista.

– Eräs morsian antoi äskettäin palautetta siitä, miten onnistuimme tekemään hänen häistään ikimuistoisen tapahtuman. Juuri tästä syystä teemme työtämme suurella sydämellä, Pauliina, Arnevi ja Tuomas toteavat yksituumaisina.

 

#täynnäelämää
Täynnä elämää -juttusarjassa kerromme sanoin ja kuvin Original Sokos Hotel Alexandran elämästä erilaisista näkökulmista. Vangitsemme hetkiä, kerromme tarinoita ja kurkistamme taustoihin ja tapahtumiin, joita sinä et hotelliasiakkaana välttämättä näe, koe tai huomaa. Alexandra on täynnä elämää, 24 tuntia vuorokaudessa.

Uutinen koskee toimipaikkoja:
Sokos Hotels
Katso toimipaikat
Uutinen koskee ketjun Sokos Hotels toimipaikkoja:
Ketju: Sokos Hotels