26.12.2019

Pikkupizzat 72 tunnin pizzataikinasta

11 dl durumjauhoa tai puolikarkeaa vehnäjauhoa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl oliiviöljyä
1 ps kuivahiivaa
2 tl sokeria
suolaa maun mukaan (n. 2 tl)

Aloita sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Sekoita tarvittavat nesteet ja kaada niistä suurin osa kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella. Lisää loput nesteet vaivaamisen aikana. Jatka taikinan työstämistä niin kauan, että se ei enää tartu sormiin tai kulhoon. Muodosta taikina tiukaksi palloksi.

Siirrä taikina isoon kulhoon ja lisää taikinan päälle vähän oliiviöljyä. Peitä kulho joko kannella tai kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan. Pidä taikinaa jääkaapissa vähintään vuorokauden - parhaat tulokset syntyvät 48-72 tunnin nousemisen jälkeen.

Kohotuksen jälkeen jaa taikina 4-8 osaan. Painele taikinat tasaisiksi kiekoiksi ja pyörittele ne palloiksi. Anna taikinapallojen levätä peitettyinä huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 300 asteeseen tai niin kuumaksi kuin mahdollista. Laita myös pizzakivi uuniin tässä vaiheessa, jos sinulla on sellainen. Jos sinulla ei ole pizzakiveä, voit korvata sen kattilalla / valurautapannulla / paistinpannulla, joka kestää uunin. Aseta kattia/pata/pannu uuniin pohjapuoli ylöspäin kun laitat sen päälle. Pizzoista on hyvä leipoia tätä kikkaa käyttäessä pienempiä, jotta niitä olisi helpompi käsitellä lastan avulla.

Jauhota työtasosi. Aseta taikina jauhojen päälle ja työstä taikinaa käsilläsi. Jos taikina kutistuu aina kun yrität venyttää sitä, anna sen levätä muutama minuutti.

Kun olet saanut taikinasta mieleisesi, sivele reunat oliiviöljyllä. Tämä lisää makua ja auttaa tekemään reunoista kauniin väriset ilman että ne palavat.

 

Pizzojen täyttäminen:

1. Sääntö: Pizzan päälle käy muukin kuin tomaattikastike, esimerkiksi valkokastike tai pesto. Raguletto-tomaattikastike sopii mainiosti. Käytä kastiketta maltillisesti, jotta pohja pääsee kypsymään.

2. Sääntö: Käytä täytteitä vähemmän kuin olit ajatellut. Laadukkaita täytteitä käyttäessäsi et joudu korvaamaan laatua määrällä. Paljon nestettä sisältävät tuotteet kannattaa valuttaa.

3. Sääntö: Tuoreiden mozzarellapalojen ja mozzarellaraasteen yhdistelmä on hyvä, mutta kuivaa juustosta ylimääräiset nesteet pois. Laita juustoa reilusti.

 

Täyte-ehdotuksia:

  • Ilmakuivattu kinkku, rucola ja tuoremozzarella
  • Tonnikala, salami ja tuoremozzarella
  • Sinihomejuusto, saksanpähkinä ja tuoremozzarella
  • Vuohenjuusto, oliivi ja aurinkokuivattu tomaatti

 

Pizzojen paistaminen:

Paista noin 10 minuuttia tai kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Kun otat pizzan pois uunista, anna sen levätä muutama minuutti.

Lisää paistamisen jälkeen tuoreet raaka-aineet. Esimerkiksi rucola, yrtit ja avokado tulee lisätä vasta uunista ulos tulon jälkeen.