18.4.2020

Perinteiset munkit

Munkkitaikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 muna
2 tl kardemummaa
100 g margariinia
n. 12-14 dl vehnäjauhoja

paistamiseen:
2 l rypsiöljyä

sokeria munkkien pinnalle
n. 50 g suklaata koristeluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Kaada maito kulhoon ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, muna ja kardemumma. Lisää vähitellen jauhoja, alusta taikina hyvin vaivaten. Alustamisen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva. Kohota taikina peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Ota taikina leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Tee taikinasta pötkö ja jaa se noin 30 osaan. Pyörittele paloista pullia. Kohota pullia puoli tuntia liinan alla.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa n. 175-asteiseksi. Voit testata rasvan kuumuutta vaalealla leivällä: jos se ruskistuu kauniisti minuutissa, rasva on sopivan lämpöistä. Älä kuumenna rasvaa liikaa ja varmista, että sinulla on kattilankansi lähettyvillä, jolla saat tukahduttaa liekit, jos rasva syttyy palamaan. Ole varovainen kuuman rasvan kanssa ja jos rasva syttyy palamaan, sulje kattilan kansi.

Mikäli haluat munkkirinkilöitä, voit venyttää munkkien keskelle reiän sormin. Laita munkit rasvaan kypsymään kolme kerrallaan. Käännä munkit, kun ne ovat kauniin ruskeita, jotta ne paistuvat joka puolelta tasaisesti. Nosta munkit kattilasta sokerikulhoon ja sokeroi ne lämpimänä.

Kasaa munkeista lautaselle iso keko. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja roiski lusikalla suklaata munkkikeon päälle.

Nauti munkit siman kera!