13.1.2020

Perinteiset blinit

n. 6-8 isoa tai 15-20 pientä

1. päivä:
2 ½ dl maitoa
10 g hiivaa
120 g smetanaa
1 dl tummaa olutta tai maitoa
4 ½ dl vehnäjauhoja tai 3 dl tattarijauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja

Käytä gluteenittomiin blineihin pelkkiä tattarijauhoja ja gluteenitonta olutta!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon smetana, olut ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön
4-6 tunniksi, jotta taikina alkaa käydä. Siirrä taikina kylmään yöksi. Tarkista taikinan maku hyvissä ajoin: sen pitäisi maistua happamalle. Voit tarvittaessa nostaa taikinan takaisin huoneenlämpöön hapattumaan.

2. päivä:
300 g voita
2 kananmunaa
1 tl suolaa

Sulata voi. Anna heran laskeutua pohjalle ja kaada kirkas osa voista esim. kannuun odottamaan blinien paistoa. Sekoita loput voista taikinaan. Erottele kananmunista valkuaiset kulhoon ja keltuaiset taikinan joukkoon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele valkuaisvaahto taikinan joukkoon. Lisää tarvittaessa jauhoja, taikinan kuulu olla melko paksua. Paista blinit reilussa kirkastetussa voissa blinipannulla tai tee pikkublinejä lettupannulla.

Tarjoa blinit kylmäsavulohitartarin kera tai perinteisesti mädin, smetanan ja sipulisilpun kanssa.