17.1.2020

Kattilaleipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä
 
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti käsin, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta tasalämpöisessä paikassa 12-18 tuntia.
 
Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja painele taikinasta pois ilmakuplat levittämällä taikina tasaiseksi ja kääntämällä reunat kohti keskustaa. Laita puuvillainen tai pellavainen keittiöpyyhe leipäkoriin, ripottele pyyhkeen päälle reilusti jauhoja ja laita taikinanyytti jauhojen päälle. Ripottele vielä taikinan päälle jauhoja ja taita pyyhe taikinapallon päälle. Kohota leipää vielä pari tuntia.
 
Laita 3-4 litran kattila/pata uunin ritilän päälle ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa leipä kattilaan. (Älä välitä, jos leipä näyttää tässä vaiheessa sotkuiselta, se kohoaa uunissa kauniiksi.)
 
Laita kannella peitetty kattila uuniin. Paista puoli tuntia ja poista kansi. Paista vielä 15-30 minuuttia, jotta leipä saa kauniin värin. Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.